Tønsberg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{thumb|Slottsfjellet Tønsberg 2011.jpg|Slottsfjellet med middelalderruiner og tårnet fra 1871 ruver over byen.|Stig Rune Pedersen (2011)}} '''Tønsberg''' (tidligere ''Tunsberg'')...)
 
(skifter bilde)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Slottsfjellet Tønsberg 2011.jpg|Slottsfjellet med middelalderruiner og tårnet fra 1871 ruver over byen.|Stig Rune Pedersen (2011)}}
{{thumb|Slottsfjelltårnet Tønsberg 2014.jpg|Slottsfjellet med middelalderruiner og tårnet fra 1871 ruver over byen.|Stig Rune Pedersen (2011)}}
'''[[Tønsberg]]''' (tidligere ''Tunsberg'') er en by ved  i [[Vestfold]]. Den er administrasjonssenter for både [[Tønsberg kommune]] og [[Vestfold fylke]]. Tettstedet strekker seg også inn i [[Nøtterøy kommune]], hvor omkring en tredjedel av innbyggerne har tilhørighet.  
'''[[Tønsberg]]''' (tidligere ''Tunsberg'') er en by ved  i [[Vestfold]]. Den er administrasjonssenter for både [[Tønsberg kommune]] og [[Vestfold fylke]]. Tettstedet strekker seg også inn i [[Nøtterøy kommune]], hvor omkring en tredjedel av innbyggerne har tilhørighet.  



Sideversjonen fra 10. jun. 2014 kl. 18:56

Slottsfjellet med middelalderruiner og tårnet fra 1871 ruver over byen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Tønsberg (tidligere Tunsberg) er en by ved i Vestfold. Den er administrasjonssenter for både Tønsberg kommune og Vestfold fylke. Tettstedet strekker seg også inn i Nøtterøy kommune, hvor omkring en tredjedel av innbyggerne har tilhørighet.

Tønsberg har lenge vært regna som Norges eldste by, grunnlagt i 871. I senere år har mange vært kritiske til denne tidsfestinga, som det ikke finnes sikre kilder for. Den tidligste sikre tidfestinga av byen er fra 1100-tallet. Byen har ruiner etter et Olavskloster, flere middelalderkirker og en kongsgård fra 1200-tallet, og den var en av svært få byer i landet i middelalderen. I 1201 ble byen beleira av Sverre Sigurdsson, og til slutt ble den oppgitt av baglerne. Denne opprørsflokken hadde også senere et sterkt forhold til Tønsberg. Baglerkongen Filippus Simonsson holdt for det meste til i Tønsberg under sin regjeringstid.

Under svartedauden ble Tønsberg svekka, men i senmiddelalderen var den sammen med Oslo og Bergen en av landets tre hansabyer. I 1503 ble festningen Tunsberghus plyndra og brent, og i 1536 ble mye av byen ødelagt i en stor bybrann. I tida etter reformasjonen hadde derfor Tønsberg liten betydning.

På 1700-tallet begynte området å ta seg opp igjen, blant annet på grunn av Valle saltverk. På 1800-tallet ble skipsfarten viktig i Vestfold, og det ble oppretta flere rederier, blant annet Wilhelmsens rederi. Mot slutten av århundre satte Svend Foyn sitt preg på byen; han satte i gang med sel- og hvalfangst, noe som var svært innbringende. I 1899 åpna Kaldnes mek. Verksted. Skipene som hadde hjemmehavn i Tønsberg dro også inn store inntekter under første verdenskrig, og i mellomkrigstida var byen en av de ledende innen hvalfangst i Sørishavet.

Slottsfjellet ligger ruinene av Tunsberghus og Mikaelskirken. Tårnet som står der er fra 1871, da byen feira sitt tusenårsjubileum. Nede i byen finner man ruiner av Olavskirken. Det er også viktige funnsteder fra vikingtida og middelalderen rett utafor byen, ikke minst på Osenberg i Slagen.

Tunsberg bispedømme i Den norske kirke ble oppretta i 1947. Tønsberg domkirke er eldre; den ble oppført som soknekirke i 1854. Domkirken står på samme sted som middelalderkirken Lavranskirken.

I den østlige delen av byen ligger Haugar, hvor man blant annet finner Haugar Vestfold Kunstmuseum, tidligere Sjømannsskolen.

Tønsberg kystkultursenter holder til en en tidligere ubåtstasjon på Teie.

Kilder