Thai Pongal: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(noinclude)
(Satt inn lenke)
Linje 2: Linje 2:
[[Fil:Første Pongal 2022.JPG|miniatyr|En mor feirer første Thai Pongal i 2022 hos sønnen sin som har nylig flyttet til sin nye hus i Viken fylke.]]
[[Fil:Første Pongal 2022.JPG|miniatyr|En mor feirer første Thai Pongal i 2022 hos sønnen sin som har nylig flyttet til sin nye hus i Viken fylke.]]
<noinclude>[[Fil:Annai og TRVS Pongal 2022.jpg|miniatyr|Den 15. januar 2022 feiret Annai Poopathi Tamilsk Kultur Senter og Tamilsk Ressurs og Veiledningssenter Thai Pongal utendørs.]]</noinclude>
<noinclude>[[Fil:Annai og TRVS Pongal 2022.jpg|miniatyr|Den 15. januar 2022 feiret Annai Poopathi Tamilsk Kultur Senter og Tamilsk Ressurs og Veiledningssenter Thai Pongal utendørs.]]</noinclude>
'''Thai Pongal''' er en form for høsttakkefest, som blir feiret av tamiler over hele verden. I Norge feirer tamilene Thai Pongal med god mat, familiebesøk og kulturelle arrangementer. Feiringen har også fått sin plass i skoler og barnehager i Norge, og mange samles dessuten i templer.<noinclude><ref>Se [[Norsk Hindu Kultursenter]].</ref></noinclude> Høytiden har flere navn, blant annet bøndenes høytidsdag, og blir også sett på som tamilenes nyttår.  </onlyinclude>  
'''[[Thai Pongal]]''' er en form for høsttakkefest, som blir feiret av tamiler over hele verden. I Norge feirer tamilene Thai Pongal med god mat, familiebesøk og kulturelle arrangementer. Feiringen har også fått sin plass i skoler og barnehager i Norge, og mange samles dessuten i templer.<noinclude><ref>Se [[Norsk Hindu Kultursenter]].</ref></noinclude> Høytiden har flere navn, blant annet bøndenes høytidsdag, og blir også sett på som tamilenes nyttår.  </onlyinclude>  


Thai Pongal feires fra den siste dagen i den [[Månad#Tamilske månader|tamilske måneden]] Maargazhi til den tredje dagen i måneden Thai. Det tilsvarer vanligvis 12.–15. januar i den gregorianske kalenderen. Under Thai Pongal takker man solens gud for naturens grøde, og mange av ritualene knyttet til festivalen, gjøres med et ønske om fortsatt framgang for husholdet og en god start på det nye året. Det er vanlig at eldre gir gaver til familiens yngre, og friske blomster har en viktig plass i feiringen.   
Thai Pongal feires fra den siste dagen i den [[Månad#Tamilske månader|tamilske måneden]] Maargazhi til den tredje dagen i måneden Thai. Det tilsvarer vanligvis 12.–15. januar i den gregorianske kalenderen. Under Thai Pongal takker man solens gud for naturens grøde, og mange av ritualene knyttet til festivalen, gjøres med et ønske om fortsatt framgang for husholdet og en god start på det nye året. Det er vanlig at eldre gir gaver til familiens yngre, og friske blomster har en viktig plass i feiringen.   

Sideversjonen fra 12. okt. 2022 kl. 06:30

En mor feirer første Thai Pongal i 2022 hos sønnen sin som har nylig flyttet til sin nye hus i Viken fylke.
Den 15. januar 2022 feiret Annai Poopathi Tamilsk Kultur Senter og Tamilsk Ressurs og Veiledningssenter Thai Pongal utendørs.

Thai Pongal er en form for høsttakkefest, som blir feiret av tamiler over hele verden. I Norge feirer tamilene Thai Pongal med god mat, familiebesøk og kulturelle arrangementer. Feiringen har også fått sin plass i skoler og barnehager i Norge, og mange samles dessuten i templer.[1] Høytiden har flere navn, blant annet bøndenes høytidsdag, og blir også sett på som tamilenes nyttår.

Thai Pongal feires fra den siste dagen i den tamilske måneden Maargazhi til den tredje dagen i måneden Thai. Det tilsvarer vanligvis 12.–15. januar i den gregorianske kalenderen. Under Thai Pongal takker man solens gud for naturens grøde, og mange av ritualene knyttet til festivalen, gjøres med et ønske om fortsatt framgang for husholdet og en god start på det nye året. Det er vanlig at eldre gir gaver til familiens yngre, og friske blomster har en viktig plass i feiringen.

Festivalen har fått sitt navn etter ordene thai (தை), som betyr januar, og pongal, som på tamil betyr noe som koker over. Under Thai Pongal spiser nemlig tamilene pongal-grøt. Det er en søt risgrøt, som blir kokt med melk til den koker over og deretter pyntet med sukker, nøtter og rosiner.

Tradisjonelt blir festivalen feiret av tamiler på Sri Lanka og i den indiske delstaten Tamil Nadu, men den har i senere tid også blitt feiret i den tamilske diasporaen i europeiske land, Malaysia, Singapore, Nord-Amerika, Sør-Afrika og Mauritius. I India og på Sri Lanka er det vanlig å lage kolamer[2] på dørstokken i anledning Thai Pongal, men dette er ikke alltid like lett i Norge, der dørstokker ofte er dekket med snø på denne tiden av året.

Bakgrunn

Majoriteten av befolkningen på Sri Lanka lever av landbruk. I Thai-måneden er det sesong for innhøsting av avlingene som ble sådd i august. Under festivalen takker bøndene sola og regnet som hadde gjort innhøstingen mulig. Thai Pongal er den første mulige anledningen for å bruke ris fra innhøstningen. Resten av befolkningen takker under festivalen bøndene som dyrker mat til dem.

Tradisjonell keramikkgryte med pongal, som hovedsakelig inneholder ris og melk. Dette er det vanlig å spise på Thai Pongal.

Pongal-grøt

Festivalens viktigste tradisjon er tilberedningen av den tradisjonelle pongal-grøten. Her brukes den nyhøstede risen, som tilberedes ved å koke den i melk med rå sukkerrør. I nyere tid tilsettes det flere ingredienser for smakens skyld, som kardemomme, rosiner, mungbønner og cashewnøtter.

Grøten kokes i en helt ny keramikkgryte, vanligvis i sollys på en veranda eller gårdsplass. Mens risen koker, er det vanlig å rope «Har pongalen kokt?». Når lukten av pongal begynner å bre seg, vil man starte å tømme gryta. Man serverer pongal-grøten på bananblad, sammen med frukter som banan, granateple og mango.

Høytidsdagen

Dagen før høytidsdagen er det vanlig å vaske huset, rydde og pynte etter egne familietradisjoner. På selve dagen står man opp ved soloppgang, dusjer og tar på seg helt nye klær. Videre er det vanlig å lage «kolam» utenfor dørstokken. Denne dekorative kunstformen, som gjerne forbindes med Thai Pongal, bruker kokos eller rismel tilsatt ulike farger som "maling". Oppå kolamen plasserer man keramikkgryten som man gjerne pynter med ingefær og fester gurkemeieblader til. Gryten flyttes deretter til ildstedet eller komfyren, der man lager pongal-grøten. Rundt gryten er det vanlig å dekorere med mangotre-blader og sukkerrør.

Det er vanlig at slektninger og bekjente feirer denne dagen sammen. Mange drar også til templet. På dagen sier man «pongal vallthukkal», som betyr å ønske hverandre «en god pongal».

Mattu pongal

Dagen etter høytidsdagen, er det vanlig å ha en feiring rettet mot kuene, som er viktige i landbruket. På Mattu pongal (ku pongal) viser man kuene takknemlighet gjennom å bade dem og male hornene deres. Pannene deres blir smurt inn med gurkemeie og kungumam. Det er også vanlig å legge fargerike kranser rundt halsen deres. Kuene blir i tillegg servert pongal-grøt. På denne dagen blir det også holdt gudstjenester(pooja) rettet mot kuene.

I Norge

Thai Pongal arrangement i Norge (Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter og Tamilsk Ressurs og Veiledningssenter). Arrangert på Oslo Kristne Senter i 2019.

For tamiler i Norge regnes Thai Pongal som en av de viktigste høytidene. Her følges ikke ritualene på samme måte, på grunn av praktiske omstendigheter. Ofte er det for eksempel vanskelig å koke ris ute, fordi det gjerne er snø og kaldt i været på denne tiden av året. De som har anledning, koker imidlertid pongalen utendørs ved inngangen til huset.

Det er vanlig å invitere kjente hjem til seg og servere mat. Mange drar også til tempelet. Om kvelden er det gudstjeneste i hindutempler over hele landet. Kulturinnslag som drama, musikk, dans og andre typer arrangementer er også vanlig.

De siste årene har Thai Pongal blitt feiret i regi av Annai Poopathi tamilsk kultursenter (APTK). Senterets ønsker å formidle kunnskap om hvordan høytiden feires på Sri Lanka. Et av hovedinnslagene er å vise hvordan pongal-grøt tilberedes. I tillegg kommer «olavar thatha» (bonde-nissen) og gir alle barna godteri. Man får også mulighet til å smake på flere av de tradisjonelle hovedrettene som serveres denne dagen, som kadelai, modakam og vadai. Videre pleier dagen å være fylt med dans, sang og skuespill, dels som takk til sola, dels for å forklare meningen med høytiden. Alle elevene ved APTK-skolene deltar på disse arrangementene.

Under koronapandemien ble folkefesten feiret digitalt og/eller utendørs av tamilske organisasjoner med et begrenset antall gjester. Tamilske familier feiret som vanlig i hjemmene sine med pongalgrøt.

Fotnoter

  1. Se Norsk Hindu Kultursenter.
  2. Tradisjonelle tegninger av rismel, ofte i mange farger, som hindukvinner tegner på bakken foran hus eller templer.

Kilder