Thomas Johannessen Heftye

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. okt. 2012 kl. 16:06 av Stigrp (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Beskrivelse

Beskrivelse/skildring

Thomas Johannessen Heftye (1822-86).

Avbilda person(er/ar)
Tagger/-ar
Kjelde

Digitalt Museum/Oslo Museum

Dato

Ca. 1885

Opphavsperson

L. Szacinski

Lisens(er/ar)

Se nedenfor.

Lisensiering

PD-icon.svg
Dette dokumentet har blitt utgitt i public domain av dokumentets rettighetshaver, eller kopirettighetene har blitt foreldet. Dette gjelder på verdensbasis. Det betyr at du fritt kan gjenbruke og modifisere dokumentet. Opphavspersonen skal krediteres så fremt denne er kjent. Det er også god skikk å kreditere arkiv eller samling.

Thomas Johannessen Heftye (1822 – 1886) var forretningsmann fra Kristiania, leder av bankierfirmaet Thos. Joh. Heftye & Søn, som bestefaren grunnla i 1818. Han var sønn av kjøpmann og konsul Johannes Thomassen Heftye (1792–1856) og Anna Christine (“Tina”) Haslef (1798–1862), og ble gift i 1846 med Marie Jacobine Meyer (1826-95). Thomas Heftye var far til telegrafdirektør og IOC-medlem Thomas Thomassen Heftye (1860–1921) og svoger av Thorvald Meyer. Heftye ble gjerne benevnt som konsul (han var konsul for Sveits i Norge, familen på farssiden stammet fra Sveits).

Til tross for sin suksess som forretningsmann og aktive deltakelse i datidens samfunnsliv, er Heftye likevel kanskje mest kjent som forkjemper for friluftslivet. Han tok initiativ til stiftelsen av Den Norske Turistforening i 1868, og var formann der til sin død. Heftye åpnet sine eiendommer Frognerseteren og Sarabråten for publikum, i likhet med Eidsbugarden ved Bygdin.

Ettermæle

Thomas Johannessen Heftye døde 4. oktober 1886. Dødsfallet fikk fyldig omtale i Aftenpostens utgave dagen etter (utdrag):

I Konsul Thomas Johannessen Heftye har Kristiania tabt en af sine dygtigste, mest alsidige og virksomste Forretningsmænd, hvis Plads det paa mange Punkter vil blive vanskeligt, om ikke umuligt, at adfylde. ... Som leder af sit Firma har Heftye indtaget en anset og indflydelsesrig Stilling i vor By og i vort Land. ... Frognersæteren er vel kjendt for mange og har et stort Navn udover Norge, ja, det kan vel tilføies, udover Verden. Thi Heftye har altid ladet denne Plet staa aaben for Publikum, som ogsaa i stor Udstrekning har benytte sig heraf. ... I sit gjæstfrie Hus, hvad enten han boede paa Frognæs eller paa sine andre Eiendomme, samlede han altid mange om sig, og alle mere bekjente Udlændinger, som besøgte vor By, blev her modtagne. ... Fuld af Ideer, som han altid var, kunde det nok innimellom hænde, at han slap den ene og greb den anden, før den var fuldt udviklet. Men dette var kun de sjeldnere Tilfælde.

Heftye testamenterte sin eiendom på Tryvannshøgda med utsiktstårn til Kristiania kommune. I 1889 kjøpte Kristiania kommune Frognerseteren og andre eiendommer av hans enke. På Frognerseteren ble det i 1989 satt opp en minnestein til minne om dette oppkjøpet, som markerte starten på Kristianias rolle som stor skogeier.

I 1887, året etter hans død, ble det reist en bauta over Heftye nedenfor Midtstuen i Oslo, der Frognerseterveien møter Ankerveien (tekst: "Christiania-ungdom satte denne bautasten"). Her ender turveien og lysløypa som fikk navnet Heftyebakken, brukt under OL i Oslo i 1952 som bob-bane.

Thomas Heftyes gate på Frogner i Oslo er oppkalt etter ham.

Thomas Johannessen Heftye er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen "consul" er brukt på gravminnet.

Galleri

Kilder og referanser