Thorvald Andreassen Skaug

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. okt. 2012 kl. 08:16 av Kallrustad (samtale | bidrag) (oppretter artikkel (under arbeid))
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Thorvald Andreassen Skaug (født 25. april 1861, død ?) var lærer og lokalpolitiker på EinaToten. Thv. Skaug var ansatt ved Sønsteli skole i hele 40 år, fra 1883 til 1923, og i perioden 1911-22 var han ordfører. Skaug var en av de mange bygdelærerne som sto sentralt i kommunepolitikken. Han mottok også Kongens fortjenstmedalje i gull.

Bakgrunn, utdanning og familie

Skaug var sønn av småbrukerparet Aksel og Anne Helene Skaug. Han tok lærerskoleeksamen på Hamar i 1880 og fikk først post som huslærer på Kroken i Stor-Elvdal. I 1882/83 var han lærer i Eidskog. I 1883 vendte han tilbake til hjembygda Eina, der han ble ansatt ved Sønsteli skole.

Thv. Skaug ble i 1891 gift med gardbrukerdattera Laura Hansdatter Sivesind fra Vestre Toten, og de fikk etter hvert seks barn, tre jenter og tre gutter. De to lærerutdanna sønnene Aksel og Asbjørn Skaug ble ordførere på Eina. Skaug-familien var i første halvdel av 1900-tallet kanskje den mest innflytelsesrike slekta i bygda.

Politisk liv

Fram til 1907 tilhørte Eina Vestre Toten, og Thv. Skaug var i felleskommunens tid kommunerevisor og medlem av medlem av likningskommisjonen. Da Eina ble utskilt som eget herred, ble Skaug valgt inn i det første herredsstyret. Mathias Blilie ble valgt til ordfører, mens Thv. Skaug ble varaordfører. Ettersom Blilie også var stortingsmann og stadig borte fra kommunepolitikken, fungerte Skaug mye av tida som ordfører. I 1911 fikk han også formelt ordførervervet, som han beholdt til 1922.

Sjøl om Eina var den minste kommunen i fylket, hadde kommunepolitikerne nok av oppgaver å ta fatt på. Først måtte de ansette kommunale tjenestemenn, som vegoppsynsmann og herredskasserer, og oppnevne folk til ombud som kirketilyn, skolestyre og fattigstyre. En sjølstendig kommune trengte også et eget kommunehus, og i 1914 sto Folkvang ferdig. 8. januar 1915 ble huset offisielt åpna av ordfører Skaug, som mottok huset på kommunens vegne og takka byggekomiteen og arbeiderne for vel utført arbeid. I Skaugs ordførertid bygde kommunen også gamlehjem på garden Sund.

Thv. Skaug var dessuten formann i organ som forliksrådet, liknings- og overlikningsnemnda, næringsnemnda og jordstyret. Han var takstmann for Hypotekbanken og Kreditforeningen, i tillegg til at han var Einas representant i det felleskommunale elektrisitetsverket TKE (1913-27). I