Tor Gjesdal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Journalist og internasjonal tjenestemann Tor Gjesdal er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Tor Gjesdal (født 24. oktober 1909, død 3. juli 1973) var journalist og internasjonal tjenestemann. Han var født i nåværende Tvedestrand kommune, men vokste opp i Sandnes, som sønn av disponent for Sandnes Uldvarefabrik Tryggve Knudsen Gjesdal (1879–1922) og Susanne, født Thorbjørnsen (1879–1940). Gjesdal var gift to ganger, sist med Anne Margrete, født Bollmann (1923-1990).

Gjesdal begynte som journalist i avisen 1ste Mai i Stavanger i 1929. I 1936 begynte han i Arbeiderbladet i Oslo. I løpet av sin tid i Arbeiderbladet gjennomførte han en rekke internasjonale studie- og reportasjereiser i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Sovjetunionen, Sørøst-Asia og Nord-Amerika.

Under krigen var Gjesdal en del av eksilregjeringens presseapparat i Stockholm, Washington og London.

Etter krigen ble Gjesdal personlig rådgiver for FNs generalsekretær Trygve Lie og leder for FNs informasjonstjeneste.

I 1955 ble han direktør for UNESCOs avdeling for massekommunikasjon i Paris, og fra 1966 til 1970 var han assisterende generaldirektør i organisasjonen. Etter hjemkomsten til Norge i 1970 bosatte de seg i Bergen, hvor hans kone kom fra. Hun arbeidet forøvrig også for UNESCO, som bibliotekar.

I en nekrolog i Aftenposten 4. juli 1973 skrev Einar Diesen blant annet:

Han hadde forlatt Norge efter nederlaget i 1940, og han kom i virkeligheten aldri hjem igjen. Selv om han i de senere år bodde i Bergen, og hadde sitt hovedkvarter der, var det den store verden som hadde fanget ham og som beholdt tak i ham.

Tor Gjesdal er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med kona Anne Margrete. Titlene Redaktør og Ass. generaldirektør UNESCO er benyttet på gravminnet.

Kilder og litteratur