Toten folkehøgskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Toten fylkesskole.

Toten folkehøgskole er en frilynt folkehøgskole, som ligger på tettstedet Lena i Østre Toten kommune. Skolen ble opprinnelig etablert som Østre Toten amtskole i 1882. Den var da den nest eldste amtskolen i Oppland fylke, med Gudbrandsdal fylkesskole som den eneste eldre skolen i samme slag. Toten amtskole endret navn til Toten fylkesskole i 1919, og deretter til dagens Toten folkehøgskole i 1957.

Grunntanken bak etableringen av amtsskoler på siste halvdel av 1800-tallet var at mennesket og det menneskelige skulle være det sentrale i en periode av livet der det skulle gis vilkår for åndelig vekst. Dette ble regnet som et originalt bidrag til pedagogikkens historie. I 1882 ble det sendt søknad til amtsformannskapet om et årlig bidrag på 400 kroner til en fast amtsskoleklasse på Østre Toten. Det var kallskapellan, Marcus Bie, som sendte søknaden. Han ble støttet av flere framtredende menn i bygda, som prosten Emil Bie, ordfører M.A. Andersen, lensmann Tønnes Thams, lege Martinius Rogneby, gardbruker Hveem Smeby og gardbruker H.P. Hval.

Det første lærerpersonalet var Halvdan Raabe, Hermann Trætteberg, Knut Kolsrud, Fanny Nissen, Ellen Raabe og Hanna Hansen. De første skolestyrerne var Per Jukvam og Bernhard Heggen.

Kilder og litteratur

Minneskrift. 1957. Digital versjonNettbiblioteket.