Trefninga ved Berby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser styrkenes plassering under trefninga, tegna av Jacob R. Vasbotn som var soldat i den norske styrken.

Trefninga ved Berby den 12. september 1808 var en av kamphandlingene under krigen mot Sverige 1808–1809. De fant sted nær Berby herregård i Enningdalen, nå i Halden kommune. Svenskene klarte ikke å bryte gjennom det norske forsvaret, og måtte treffe seg tilbake med tap på omkring 50 døde og såra, mens de norske soldatene hadde 23 døde og såra. Dette var den siste svenske operasjonen på norsk jord under denne krigen.

Den 10. juni 1808 hadde svenske og norske styrker møtt hverandre i trefningen ved Prestebakke. Der hadde nordmennene holdt stand, med bare fire drepte og seks hardt såra mot svenske tap på 94 døde og såra og 361 fanger. 14. juni kom en større svensk styrke til Prestebakke, og feltvakta måtte gi opp stillinga. Etter dette var det lenge rolig, med bare mindre trefninger mellom styrker som tilfeldigvis møtte hverandre.

Major Andreas Samuel Krebs befant seg i september 1808 ved Berby med en styrke på omkring 200 mann. På morgenen den 12. september fikk de varsel om at svenske styrker var observert på to veier inn mot området. Den ene var den daværende hovedveien til Halden, og den andre en mindre vei over Håvedalen til Skee i Bohuslän. Disse to veien møtes i et kryss ved Øgarden rett sør for Berby. Det ble konstatert at hele 1400 mann fra fire regimenter var på vei, og det ble hørt skudd.

De første svenske som kom fram var de som gikk fra Skee. Kaptein Brun klarte ved hjelp av bergenske grenaderer å stoppe dem. På samme tid sendte major Krebs løytnant Rustad med en tropp sørover til Enningdal bru, der han møtte 500 svensker leda av major Grönhagen. Nordmennene forsøkte å stoppe dem, man var undertallige. Løytnant Rustad endte med å måtte svømme over elva for å komme seg tilbake til Berby. Der fant han Krebs med den norske hovedstyrken ved veikrysset.

Svenskene angrep flere ganger med overtallig styrke, men klarte allikevel ikke å bryte gjennom. Rundt klokka tolv kom den svenske kommandanten oberst Posse med et forslag om våpenstillstand. Krebs følte at han hadde kontroll, og var ikke villig til å gå med på det, men han lot seg overtale til å innstille kampene i en halv time. Svenskene brukte den tida til å slå retrett, og da halvtimen var over hadde de kommet såpass langt at nordmennene ikke kunne ta dem igjen.

En av de som deltok i slaget, Jacob R. Vasbotn fra Volda, skrev dagbok under sin krigsdeltakelse, og denne har blitt publisert. Her gir han blant annet en øyenvitneskildring av trefninga ved Berby.

Drepte og såra nordmenn

Det skal ha vært 23 døde og såra nordmenn, og ifølge Vasbotn døde ni av dem.

Lista er foreløpig henta fra Jacob Vasbotns skildring.

  • Joen Fagerhol, alvorlig såra av skudd gjennom et ribbein.
  • Rørvig, fra Gloppen, skutt gjennom foten og tatt til fange.
  • Joen Bjørdal, alvorlig såra av skudd gjennom begge lårbein.
  • Nils Solid, skutt gjennom en skulder.
  • Knut Mork (eller Mo) fra Ørsta, skutt i begge knær og døde tolv dager senere. Gravlagt på Prestebakke kirkegård.
  • Joen Følsvig, skutt i brystet og døde momentant.
  • Mann fra Gloppen, skutt og døde momentant.
  • Sjur Engeberg, skutt i panna og døde momentant.
  • Ole Vasbak, alvorlig såra og døde under transport. Gravlagt på Prestebakke kirkegård.

Litteratur og kilder