Trefoldighetskirken (Arendal)

Trefoldighetskirken i Arendal starter kulturminneløypa gjennom gater og smug. Kirken er godt synlig på Tyholmen, den gamle bydelen i sørlandsbyen.

Trefoldighetskirken i Arendal
Foto: KEN (2010)

Den eksisterende Trefoldighetskirken i Arendal står på området der det har vært kirke siden 1670. Trefoldighetskirken er et resultat av en arkitektkonkurranse i 1880, der Christiania-arkitekten Christian Fürst vant. Fürst hadde samtidige tyske kirker som forbilde da han tegnet Arendals nye kirke, og byggelederen var en tysk arkitekt fra Hamburg som het Egon Schmüser.

Grunnsteinen ble lagt ned i 1885, og den er oppført i flott rød murstein; det sies at det er 1,4 millioner steiner til sammen i kirken. I løpet av byggeperioden skjedde det et stort bankkrakk i byen. Kirken ble innviet i 1888, og selv om den var tiltenkt en rik utsmykning, så måtte det gjøres enklere på grunn av økonomiske nedgangstider. Orgel og altertavle var bare noe av det som måtte komme senere, i form av gaver fra innbyggere. Midler til orgelet ble gitt av Anton Christian Houen i 1887, og kirken fikk altertavle i 1898 som var malt av August Eiebakke.

Trefoldighetskirken ble utstyrt med gasslamper. Elektrisk lys kom først i 1934. Det er tre lysekroner i kirken som stammer fra den eldste kirken på stedet, den ene er fra 1695. Flere gaver har fortsatt å kommet til også i senere år, blant annet er klokkespillet en gave fra Aust-Agder Sparebank i 1982. Kirken hadde opprinnelig 1200 sitteplasser og er 82 meter høyt, med 218 trappetrinn opp i kirketårnet. Kirketårnet er et av Norges høyeste.

Se også

Kilder


  Hele eller deler av Trefoldighetskirken (Arendal) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 58.45896° N 8.76585° Ø