Vålerenga kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vålerenga kirke
Vålerengen kirke, Oslo - Riksantikvaren-T001 04 0876.jpg
Vålerenga kirke i 1920.
Foto: Riksantikvaren
Sted: Vålerenga
Byggeår: 1902/1984
Endringer: Gjenoppbygd 1984 etter brann.
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Oslo domprosti
Prestegjeld: Vålerenga
Fellesråd: Oslo
Sokn: Vålerenga
Periode: Jugendstil
Arkitekt: Heinrich Jürgensen og Holger Sinding-Larsen (1902)
Asbjørn Stein (1984)
Teknikk: Mur
Materiale: Stein
Prekestol: Av Asbjørn Stein, 1984.
Døpefont: Av Asbjørn Stein, 1984.
Sitteplasser: 450

Vålerenga kirke er soknekirke for Vålerenga menighetVålerenga i Oslo, og var tidligere hovedkirke for Vålerenga prestegjeld. Den ble oppført i 1902, og fullstendig gjenoppbygd i 1984 etter en brann i 1979. KIrken er omgitt av Vålerenga park.

Kirka ble tegna av arkitektene Heinrich Jürgensen og Holger Sinding-Larsen. Den er oppført i grå Iddefjordsgranitt, og har en spesiell form ved at den er en av de første kirkene i Norge som ble oppført med asymmetrisk plassert tårn. Den er bygd i jugendstil.

Brannen i 1979

Under arbeid på taket den 18. september 1979 la en blikkenslager fra seg en loddebolt. Varmen fra denne antente høstløv i takrenna. Blikkenslageren slukka så godt han kunne, og varsla også brannvesenet. De så over, og konkluderte med at brannen var slokka. Dessverre viste det seg at det hadde spredd seg varme under skiferen, og etter en stund slo dette ut i full brann. Kirka ble raskt overtent, og bare veggene sto igjen. Blant det som gikk tapt var freske- og glassmalerier av Emanuel Vigeland. De smeltede restene av kirkeklokkene lå igjen på branntomta.

Sangen «Vålerenga kjerke» omhandler brannen, og har blitt signatursangen til Vålerenga Fotball.

Det skulle ta drøyt fem år før kirka kunne gjeninnvies den 2. desember 1984. Asbjørn Stein ble arkitekt for gjenoppbygginga. Utvendig ser kirka ut som før, men innvendig ble det gjort en del endringer. Ikke minst er skipet kutta slik at alteret står midt i rommet, mens den østlige delen er menighetssal. Håkon Bleken laget nytt glassmaleri, og kirka fikk også en frise av Emanuel Vigeland som ble deponert fra Paulus menighet i 1998. Antallet sitteplasser i skipet gikk ned fra 600 til 450.

Orgel fra Olsen & Jørgensen orgelfabrikk, som var Oslos nest største orgel, ble ødelagt i brannen. Det har blitt erstatta av et orgel bygd av dansken Carsten Lund, med 28 stemmer. Det kom også på plass et klokkespill med tolv klokker fra Olsen Nauen klokkestøperi.

Galleri

Litteratur og kilder