VM sykkel 1993

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. feb. 2012 kl. 14:54 av Stigrp (samtale | bidrag) (ny artikkel Sykkel-VM 1993 Oslo Hamar)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Billett til sykkel-VM i Oslo 28. august 1993. Løp for damer og amatører (menn).

Verdensmesterskapet i sykkel i regi av Union Cycliste Internationale (det internasjonale sykkelforbundet, UCI), ble arrangert i Norge 17. til 29. august 1993, med landeveissyklingen i Oslo og banesyklingen i Vikingskipet på Hamar.

Landeveissyklingene i Oslo hadde fem konkurranser, fellesstart menn profesjonelle, fellesstart menn amatører, fellesstart kvinner, lagtempo menn og lagtempo kvinner. Som verdensmester ble regnet den som vant landeveisrettet fellesstart.

Skillet på herresiden mellom profesjonelle og amatører og profesjonelle opphørte forøvrig i 1995, med unntak av en egen konkurranse for amatørryttere under 23 år.

Lance Armstrong ble verdensmester i landsveisritt for profesjonelle i Oslo, hans første internasjonale tittel, med Dag Otto Lauritzen som beste nordmann på syvendeplass. Amatøter-verdensmester ble Jan Ullrich. Kvinnene løp ble vunnet av Leontien van Moorsel. Lagtemp menn ble vunnet av Italia, og for kvinner av Russland.

Løypetraseen gikk mellom Rådhusplassen og Ekeberg/Nordstrand (over Ekebergsletta), i ettertid gjerne betegnet som "VM-løypa" eller "VM-traseen".

Under banesyklingen på velodrom i Hamar ble 11 konkurranser avholdt, åtte for menn og tre for kvinner. Fem verdensrekorder ble satt.

Sykkel-VM i 1993 endte det med et underskudd på 12 millioner kroner, og Norges Cykleforbund slet med dette underskuddet i flere år etterpå.

Kilder og litteratur

NRK, klipp om sykkel-VM i Oslo 1993 .

Klipp, Armstrong vinner i Oslo 1993 .

Artikkel Store Norske om sykkelsport .