Vegnavn i Gjøvik kommune: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}


'''Vegnavn i Gjøvik kommune'''. I Gjøvik kommune har alle husstandene offisiell vegadresse. I 1901 fikk gatene i den daværende Gjøvik by navn. I [[Vardal]], som ble slått sammen med Gjøvik i 1964, hadde de tettbygde strøka gatenavn før sammenslåinga. Resten av kommunen, som fra 1964 også innbefatta [[Biri]] og [[Snertingdal]], fikk vegadresser i åra før [[OL på Lillehammer]] (1992-1994).  
{{thumb høyre|Gatenavn Samhold 1901.jpg|Avisa Samhold 19/11 1901: Bystyrets vedtak i gatenavnsaken}}'''Vegnavn i Gjøvik kommune'''. I Gjøvik kommune har alle husstandene offisiell vegadresse. I 1901 fikk gatene i den daværende Gjøvik by navn. I [[Vardal]], som ble slått sammen med Gjøvik i 1964, hadde de tettbygde strøka gatenavn før sammenslåinga. Resten av kommunen, som fra 1964 også innbefatta [[Biri]] og [[Snertingdal]], fikk vegadresser i åra før [[OL på Lillehammer]] (1992-1994).  


I 1901 vedtok bystyret navn på gatene i Gjøvik by. Noen av disse navna, som [[Trondhjemsvegen (Gjøvik)|Trondhjemsvegen]] hadde tidligere vært i bruk i ymse sammenhenger, både muntlig og i skrift (folketellinger f.eks.). Men sannsynligvis var det ingen gater som var skilta før 1901.
I 1901 vedtok bystyret navn på gatene i Gjøvik by. Noen av disse navna, som [[Trondhjemsvegen (Gjøvik)|Trondhjemsvegen]] hadde tidligere vært i bruk i ymse sammenhenger, både muntlig og i skrift (folketellinger f.eks.). Men sannsynligvis var det ingen gater som var skilta før 1901. I 1901 var det 50 gater og 6 åpne plasser som fikk navn. De fleste av disse navna er fortsatt i bruk, men noen har veket plassen for noen av byens store menn, som [[Hans Mustads gate |Hans Mustad]] og [[Niels Ødegaards gate|Niels Ødegaard]]. Det nasjonale Stiklestadgata ble i 1923 erstatta av et navn som hedra arbeiderbevegelsens første store mann, [[Marcus Thranes gate (Gjøvik)|Marcus Thrane]].
 
Tidlig på 1900-tallet var det flere rettskrivingsreformer der bokmålet ble "oppnorska". Blant annet ble erstatta harde konsonaanter de bløte i ord som ''gate'' (før:''gade''). Den politisk radikale Alf Mjøen, som representerte [[Arbeiderdemokratene]], fikk med seg bystyret på at gatene på Gjøvik skulle skrives nettopp gate.   


[[Kategori:Veger i Gjøvik kommune|  ]]
[[Kategori:Veger i Gjøvik kommune|  ]]

Sideversjonen fra 20. mar. 2009 kl. 12:45

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Mal:Thumb høyreVegnavn i Gjøvik kommune. I Gjøvik kommune har alle husstandene offisiell vegadresse. I 1901 fikk gatene i den daværende Gjøvik by navn. I Vardal, som ble slått sammen med Gjøvik i 1964, hadde de tettbygde strøka gatenavn før sammenslåinga. Resten av kommunen, som fra 1964 også innbefatta Biri og Snertingdal, fikk vegadresser i åra før OL på Lillehammer (1992-1994).

I 1901 vedtok bystyret navn på gatene i Gjøvik by. Noen av disse navna, som Trondhjemsvegen hadde tidligere vært i bruk i ymse sammenhenger, både muntlig og i skrift (folketellinger f.eks.). Men sannsynligvis var det ingen gater som var skilta før 1901. I 1901 var det 50 gater og 6 åpne plasser som fikk navn. De fleste av disse navna er fortsatt i bruk, men noen har veket plassen for noen av byens store menn, som Hans Mustad og Niels Ødegaard. Det nasjonale Stiklestadgata ble i 1923 erstatta av et navn som hedra arbeiderbevegelsens første store mann, Marcus Thrane.

Tidlig på 1900-tallet var det flere rettskrivingsreformer der bokmålet ble "oppnorska". Blant annet ble erstatta harde konsonaanter de bløte i ord som gate (før:gade). Den politisk radikale Alf Mjøen, som representerte Arbeiderdemokratene, fikk med seg bystyret på at gatene på Gjøvik skulle skrives nettopp gate.