Vilhelm Dybwad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Bokken Lasson og Vilhelm Dybwad
Foto: Ukjent

Vilhelm Dybwad (født 12. februar 1863 i Christiania, nåværende Oslo, død 16. mars 1950 samme sted) var jurist og revyforfatter. Hans foreldre var bokhandler Jacob Dybwad og dennes hustru Anne Margrethe Grøntvedt Aabel. Vilhelm Dybwad var første gang gift med Johanne Juell fra 1891 til 1916 og andre gang med Bokken Lasson fra 1916 til hans bortgang.

Ifølge Mentz Schulerud i Norsk biografisk leksikon vil Dybwad i første rekke bli husket som én av hovedstadens fremste visediktere og revyforfattere samt som forfatter av flere memoarbøker.

Liv

Vilhelm Dybwad er gravlagt sammen med kona, Bokken Lasson, på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

Etter å ha avlagt examen artium i 1881 startet han på jusstudier og ble cand.jur. i 1886. Dybwad åpnet egen sakførerpraksis i 1890, fikk autorisasjon som høyesterettsadvokat to år senere og var offentlig forsvarer ved Oslo byrett og Akers herredsrett fra 1927 til 1931.

Allerede i studentårene fattet han en stor interesse for revy og teater. Dybwad opptrådte på Studentersamfundets Teater, som han også skrev et par komedier for. Senere oversatte han skuespill og operetter for Christiania Theater og Nationaltheatret.

Dybwad vant tidlig ry for teaterspill med innlagte viser, som han laget anonymt for Harald OttoCentralteatret. Ola Lia, som Dybwad skrev i samarbeid med tegneren Olaf Krohn, ble en knallsuksess i 1905. Tittelrollen ble spilt av Hauk Aabel. Dybwads neste spill på Centralteatret, farsen Verdens undergang fra 1906, ble en stor suksess, hovedsakelig på grunn av visa Akerselva. I 1907 kom revyen Sterke mænd, om datidens store begeistring for sterke brytere som sirkusdirektør Karl Norbeck og dennes danske motstander Magnus Bech-Olsen. Centralteatret oppførte også en rekke andre syngespill, ikke minst operetter, som Dybwad oversatte og bearbeidet.

I 1916 ble han gift med Bokken Lasson, som var leder for kabaret-teatret Chat Noir. Dybwad ble dets husdikter. «Er det ikke noe mer du vil ha?» er en av Chat Noir-visene til Vilhelm Dybwad.

Visene hans ble i første rekke framført av Bokken Lasson og Jens Hetland på Chat Noir samt av Ernst Rolf på gjestespill. De fleste visene ble utgitt i 1920 av Bokken Lasson i samlingen 67 Viser fra det gamle Chat Noir.

På eldre dager utgav Dybwad erindringer fra sin advokatpraksis: På anklagebenken, Skyldig eller ikke skyldig og Retten er satt. I Glade minner fra spredte år gir han sjarmerende erindringsbilder fra et langt liv, ikke minst fra sommerstedet i Drøbak.

Bibliografi

(I utvalg)

  • 1902: Kal den 12te. Lufta. Skizzer af en Kristianiaguts liv (under pseudonymet Morten Hansen)
  • 1905: Splendid. Studenter-operette i to akter
  • 1905: Ola Lia
  • 1906: Verdens Undergang
  • 1907: Sterke Mænd
  • 1933: På anklagebenken. Små hverdagshistorier fra rettssalen
  • 1934: Skyldig eller ikke skyldig
  • 1935: Mestertjuer og skøierjenter for hundre år siden
  • 1937: Retten er satt
  • 1941: Venner og kjenninger fra 80-årene
  • 1942: Bokhandler Jacob Dybwad 1823–1899. En biografi
  • 1950: Glade minner fra spredte år

Kilder