Villa Otium

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Villa Otium sett fra krysset mellom Nobels gate og Solheimgata.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).
Eiendommen fotografert i forbindelse med at den ble overtatt av den amerikanske ambassaden.

Villa Otium, Nobels gate 28 i Oslo. Den ble oppført 1909–1911 på den tidligere løkkeeiendommen Otium i jugendstil og nordisk nybarokk, tegnet av Henrik Bull for direktør Hans Olsen, som flyttet inn 29. april 1912 med sin familie og bodde her til 1924, da han flyttet til Stockholm med sin svenske kone som var Alfred Nobels niese.

Byggingen

Olsen hadde slått seg opp på blant annet oljehandel i tsartidens Russland og hadde vært norsk generalkonsul i St. Petersburg. Villaen framstår som et vitnesbyrd om den rikdommen som dette medførte, og kan minne om et russisk fyrstepalass.

Etter å ha bodd fyrstelig i St. Petersburg og etter å ha flyttet til Kristiania i 1908, innbød han året etter til en lukket konkurranse blant hovedstadens kjente arkitekter om byggingen av sin nye bolig i hovedstaden. Denne ble vunnet av Henrik Bull og tre år senere flyttet familien inn.

Den er en av de største og flotteste privatboligene som er bygd i Oslo og er et særdeles monumentalt stykke privatarkitektur. Bygningen er en av de første arkitekttegnede boligene i Norge på 1900-tallet.

Hagen

Den ligger i en stor hage, som nå riktignok er bare en firedel av den opprinnelige hvor vestgrensen gikk langs Kristinelundveien og i sør strakk seg helt ned til Bygdøy allé. Idag er hagen begrenset av Eckersbergs gate i sør, Solheimsgata i nord og Hafrsfjords gate i vest. Områdene mellom Hafrsfjords gate og Kristinelundveien og mellom Eckersbergs gate og Bygdøy allé var tidligere en del av hagen og ble skilt fra i forbindelse med salget i 1924.

Bygningene

Fra en av salongene.
Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum (Antatt 1939).

Selve villaen ligger på en liten høyde og står på en sokkel av granitt, og har mansardtak med sentralt plassert pipe og mønekam med bronseornamenter. Stiluttrykket har tydelige elementer av jugendstil i et overordnede uttrykket i nordisk nybarokk.

Villaen inneholdt to haller, blant annet en stor innvendig sentralhall med jugendpreg, to salonger, mottakelse, stue, spiserom, bibliotek, kontor, femten soverom, tre bad, tom for tjenestepersonale, moderne kjøkken og anretning, samt lager. I en større toetasjes anneksbygning, også den tegnet av Bull og bygget i samme stil og materiale, var det garasje for to biler i første etasje, og seks små rom og et bad i andre etasje.

Ambassørresidens

Utdypende artikkel: USAs ambassade

Olsen solgte eiendommen til den amerikanske ambassaden i henhold til kjøpekontrakt 20. september 1923 og ambassaden overtok den kjøpte delen av eiendommen og tok den i bruk 29. januar 1924 som både residens og ambassadens kontorer. I anneksbygningen fikk konsulæravdelingen kontorer, samt en liten leilighet. Den opprinnelige prisen på 180 000 dollar som inkluderte hele den 40 dekar store hagen for høy og gikk utover ambassadørens kjøpsfullmakt på 150 000 dollar. Dette ble løst ved at ¾-deler av hagen ble utparsellert og bebygget ved Hafrsfjords gate i nord/sør-retning og Eckersbergs gate i øst/vest-retning ble forlenget gjennom hagen og slik skilte ut det vestligste og sørligste delene av den store hagen. Ved at dette store tomteområdet gikk ut av salget kom prisen ned i 125 000 dollar og innenfor kjøpsfullmakten.

Etter krigen ble det klart at dette ble for liten plass til denne dobbeltfunksjonen, og i 1959 kunne ambassaden flytte inn i den nyoppførte bygningen på hjørnet mellom Drammensveien 18 (idag Henrik Ibsens gate 48) og Løkkeveien/Hansteens gate. Villa Otium har siden blitt brukt til ambassadørresidens og representasjonslokaler for USA.

Eiendommen er kommunalt listeført til bevaring.

Kilder


Koordinater: 59.92118° N 10.70014° Ø