Wilhelm Molberg Nilssen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. mar. 2015 kl. 08:38 av Kallrustad (samtale | bidrag) (utvider litt)
Hopp til navigering Hopp til søk

Wilhelm Molberg Nilssen (født 27. mars 1915) er tidligere gymnastikklærer, offiser og motstandsmann, bosatt på Lillehammer.

Krigen

Han vokste opp i Østfold og utdanna seg ved Befalsskolen og Statens gymnastikkskole. I 1940, da andre verdenskrig brøt ut, fikk han jobb som kroppsøvingslærer på Lillehammer. Under krigen ble Molberg Nilssen distriktssjef for Milorg i Gudbrandsdalen. Da tilbrakte han ett år i dekning på skauen og i fjella med radioforbindelse til London. Fra august til oktober 1944 lå Molberg Nilssen og to andre fra Milorg i hytta Reiret i Sel.

Etter krigen fikk han blant annet Deltakermedaljen med rosett og den engelske King's Medal for Courage in the Cause of Freedom. Seinere skreiv han boka I Milorgs tjeneste.

Lærer og hoppdommer

Nilssen var i 40 år faglærer i gymnastikk ved realskolen og gymnaset på Lillehammer. Han ble i 1945 gift med den sju år yngre Synnøve, som var en av elevene hans. Blant gymnastikkelevene på Lillehammer var det for øvrig også flere nazister, blant annet gestapisten Arne Saatvedt, som ble henretta i oktober 1945 ved Akershus festning.

I flere år var han formann i Norsk Lektorlags idrettsutvalg. Wilhelm Molberg Nilssen var kursleder, instruktør og dommer i flere ulike idrettsgreiner, blant annet skihopping, der han var dommer i blant annet den tysk-østerrikske hoppuka og OL i Sapporo i 1972.

100 år

27. mars 2015 fylte han 100 år, med familielunsj og et påfølgende stort arrangement på Lillehammer hotell, der også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide deltok. Nilssen er en sprek hundreåring, som rett før jubileet fikk fornya sertifikatet sitt etter en grå stær-operasjon. I april 2015 skal han ta bilen og reise til Jørstadmoen for å fortelle om dagene etter frigjøringa i mai 1945. Molberg Nilssen er pr. 2015 den eneste gjenlevende av Milorgs distriktssjefer.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.