Lokalhistoriewiki:Administrasjon: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Registrert bruker: Omskrivning av første avsnitt)
(→‎Registrert bruker: Endret litt i siste avnitt)
Linje 9: Linje 9:
Du må ha registrert deg som bruker og være innlogget for å kunne opprette og redigere artikler, samt laste opp bilder og lydklipp. Vi krever at brukere bekrefter sin identitet pr e-post og oppfordrer også til bruk av fullt navn. Du er selv juridisk ansvarlig for det du skriver og laster opp.
Du må ha registrert deg som bruker og være innlogget for å kunne opprette og redigere artikler, samt laste opp bilder og lydklipp. Vi krever at brukere bekrefter sin identitet pr e-post og oppfordrer også til bruk av fullt navn. Du er selv juridisk ansvarlig for det du skriver og laster opp.


Bidrag fra en registrert bruker vil i [[Spesial:siste endringer|siste endringer]] fremstå med røde utropstegn. Dette gjør det mulig for andre å se at her er det en ukjent bruker som er nybegynner og vedkommende kan trenge hjelp og assistanse, men også grundigere kontroll med bidragene. En veileder kan gå gjennom bidragene å fjerne de røde utropstegnene etter hvert som vedkommende godkjenner bidragene.
Bidrag fra en registrert bruker vil i [[Spesial:siste endringer|siste endringer]] fremstå med røde utropstegn. Slike endringer må godkjennes av en administrator eller en historiefaglig veileder. Utropstegnene viser også andre brukere at vedkommende kan trenge ekstra oppmerksomhet og assistanse.


===Skribent===
===Skribent===

Sideversjonen fra 23. apr. 2008 kl. 11:14

Det at en wiki blir til på dugnad, betyr ikke at den går på selvstyr. Wikien blir drevet av Norsk lokalhistorisk institutt og alle som bidrar i den må forholde seg til wikiens retningslinjer. Wikien har en administrasjon som sørger for ro og orden i wikien. Dessuten har den ulike kategorier av bidragsytere.

Teknisk administrasjon

Brukere som gjør forskjellig grad av teknisk administrasjon av nettstedet er byråkrater (liste), administratorer (liste), veiledere (liste) og et stort antall skribenter og andre brukere (liste). Det er også et stort antall lesere som aldri registrerer seg.

Brukere kan ha litt forskjellige rettigheter i forskjellige navnerom, fra å mangle tilgang til å ha roller som tilsvarer veiledere og administratorer.

Registrert bruker

Du må ha registrert deg som bruker og være innlogget for å kunne opprette og redigere artikler, samt laste opp bilder og lydklipp. Vi krever at brukere bekrefter sin identitet pr e-post og oppfordrer også til bruk av fullt navn. Du er selv juridisk ansvarlig for det du skriver og laster opp.

Bidrag fra en registrert bruker vil i siste endringer fremstå med røde utropstegn. Slike endringer må godkjennes av en administrator eller en historiefaglig veileder. Utropstegnene viser også andre brukere at vedkommende kan trenge ekstra oppmerksomhet og assistanse.

Skribent

En registrert bruker får utvidede rettigheter av en faglig veileder og går fra ordinær bruker til skribent. Internt har en skribent rettigheter som en autopatroller, det vil si at han godkjenner sin egne bidrag fordi en veileder har funnet at han kan gå god for bidragene. Dette kan skje fordi vedkommende har lest gjennom vedkommendes bidrag og har funnet at de er av god kvalitet, fordi vedkommende er i dialog med den aktuelle brukeren eller fordi vedkommende veileder kjenner personen.

Utnevning til skribent baserer seg på tiltro, og som oftest er det enklere å etablere tiltro til en som skriver under fullt navn enn en som skriver under pseudonym. Hvis en bruker ønsker å bruke pseudonym så kan vedkommende ved å etablere kontakt med en veileder likevel få status som skribent. Det er ikke nødvendig å publisere fullt navn, men det er ønskelig at veileder og NLI kjenner til hvem som er bak de enkelte pseudonym.

Når en bruker er gitt rollen som skribent vil de røde utropstegnene forsvinne fra siste endringer.

Veileder

En veileder er en person med fagbakgrunn eller stor lokalhistorisk interesse og innsikt som har påtatt seg rollen å veilede andre. En utnevnelse til et slikt verv skjer etter at vedkommende har fått tilstrekkelig tiltro fra resten av miljøet og fra NLI. I dette arbeidet får vedkommende noen ekstra verktøy, vedkommende kan godkjenne bidrag fra registrerte brukere og kan utnevne brukere til skribenter.

Veilederne er de som skal utføre den faglige sikringen av materialet i oppslagsverket sammen med instituttet som det overordnede faglige ansvaret og som koordinerer dette arbeidet.

Administrator

Administratorer har en mer teknisk og administrativ rolle i driften av nettstedet, og trer inn der det må gjøres tilpasninger for å få produksjonsmiljøet til å fungere. Hvis noen ikke klarer å spille på lag så er det de som skal løse konfliktene, og hvis noe blir ødelagt skal de inn for å tilbakestille. Veilederne skal ikke inn i disse rollene for å unngå at de bruker tvangsmidler ovenfor andre brukere i faglige diskusjoner.

Administratorene skal være en støttefunksjon for å hjelpe der det trengs, omtrent som en hjelpsom vaktmester.

Byråkrat

En veileder og en administrator utnevnes begge av en byråkrat etter at brukere er hørt og og NLI er hørt. I et tenkt hierarki er en veileder og en administrator på samme nivå, omtrent som en redaktør og en administrerende direktør i en avis – riktignok uten redaktøransvar. NLI vil ha et antall brukere med byråkratrettigheter for å kunne opprettholde kontinuiteten i nettstedet, og det vil være noen byråkrater som ikke er knyttet til instituttet. Rollen som byråkrat er ikke en rolle som redaktør, det er en administrativ rolle knyttet til utnevning av brukere i spesielle roller og noen få overordnede analyseaktiviteter.

Notater

To forskjellige modeller for kvalitetssikring av bidrag
  • Skribenter kan få rettigheter som autopatroller og patroller. Det første impliserer å kunne egengodkjenne sine egne bidrag, mens det andre er å kunne godkjenne andre sine bidrag. Dette vil godkjenne alle aspekter ved en versjon av en artikkel. Dette baserer seg på patroller-modellen til Wikipedia på bokmål.
  • Skribenter kan få rettigheter som editor og reviewer. Det første impliserer å kunne egengodkjenne sine egne bidrag, mens det andre er å kunne godkjenne andre sine bidrag. Det er mulig å godkjenne enkeltaspekter ved en versjon av en artikkel, og kun versjoner som har tilstrekkelig godkjenning vil bli vist for tilfeldige lesere. Dette baserer seg på stabile versjoner-modellen til Wikipedia på tysk.