Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Bug: ny seksjon)
(77 mellomliggende versjoner av 18 brukere er ikke vist)
Linje 6: Linje 6:
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering|Kategorisering]]'' for diskusjoner om kategorier og kategorisering.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering|Kategorisering]]'' for diskusjoner om kategorier og kategorisering.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistoriske gåter|Lokalhistoriske gåter]]'' for spørsmål du trenger hjelp for å løse.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistoriske gåter|Lokalhistoriske gåter]]'' for spørsmål du trenger hjelp for å løse.-->
*[[lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner|De nyeste innleggene]]  på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
*''Enkeltbrukeres samtalesider:'' Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
*''Enkeltbrukeres samtalesider:'' Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
*''Enkeltartiklers samtalesider:'' Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
*''Enkeltartiklers samtalesider:'' Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
 
*[[:Kategori:Diskusjonsforumarkiv|Diskusjonsforumarkiv]].
[[:Kategori:Diskusjonsforumarkiv|Diskusjonsforumarkiv]].


<br />
<br />
Linje 20: Linje 20:
[[Kategori:Maler]]</noinclude>
[[Kategori:Maler]]</noinclude>


== Heimar og folk i Bykle ==
== Kafé Bomben i Søndre gate, Grünerløkka, Oslo? ==
 
Jeg jobber i en helt annen sammenheng med den svenske lyrikeren Nils Ferlin. Han gikk "på loffen" i Norge med en kamerat i 1917. For å treffe Kristianiabohemen, men de viste seg å være utrydda... Men han skal ha vært på en kafé "Bomben" i "Söndergaten" der det "ibland gick så hätt till att bara fönsterbågarna blev kvar" (Häggqvist, Arne: Ferlin, Sthlm, 1942). Har noen peiling på denne?
 
De stakk, klokelig, derfra, men havna i dårlig selskap med noen norske karer, som stal en motorbåt for å stjele langs fjorden. Svenskene skjønte tegninga og krevde å bli satt i land, men det ble ”… på otillåtet område vid Dröbaks fästning”, altså Oscarsborg. Som var i full beredskap pga krigen. De ble jaga og skutt etter og redda seg i land etter en ”äventyrlig simtur”, for øvrig i for så å bli sendt hjem på konsulatets bekostning (Westerström, Jenny: Nils Ferlin : ett diktarliv. Sthlm, 1998.)
 
:Jeg har sett på adressebøker for 1916 og 1918 (1917 mangler på Digitalarkivet), og i begge finner jeg et par avholdskaféer. Ingen «Bomben», men det kan jo ha vært et kallenavn. Og avholdskaféer var ikke alltid alkoholfrie... Hvis dette virkelig var et sted der det gikk hardt for seg finnes det trolig noe i et arkiv, og jeg lurer på om det ikke er lurt å høre med [[Oslo byarkiv]] om de kan sitte på noe. Det høres jo ut som et ordensproblem, og de har det med å havne både hos politiet og i bystyret. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 10. jan. 2017 kl. 08:53 (CET)
 
== Sletting av side ==
 
Hei! kan dere slette siden [[Gater og veier i Ålesund kommune]] da den er flettet sammen med [[Gater og veger i Ålesund]] mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 22. jan. 2017 kl. 12:46 (CET)


Eg vil gjerne takke for jobben som er gjort med å legge inn teksten til [[Heimar og folk i Bykle]] her på lokalhistoriewiki. Å ha alt dette stoffet søkbart er veldig bra, og å ha høve til å endre i artiklane er også eit gode. Når alle bileta etter kvart kjem på plass, vert dette ei flott kjelde for alle som er glad i lokalhistorisk stoff. Eg vonar at også andre lokalhistoriske bøker frå Setesdal kan bli lagde inn, det vil gje auka høve til å binde saman stoff, slik som bygdene og folka jo er bunde saman gjennom familie og slekt. Vil Lokalhistorisk institutt ta kontakt med Valle for å få eit tilsvarande samarbeid med den kommunen? Deira bygdebøker er jo eldre enn Byklebøkene, så dei treng endå meir til å verte oppdaterte i stoffet. --[[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] ([[Brukerdiskusjon:Harald Haugland|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 15:31 (CET)
:Den er sletta - men er allikevel blå i linja over, ettersom det er lagt inn en omdirigering slik at man får den opp også om man skriver «veier» i søkefeltet. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 14:21 (CET)


:Hei, fint å høyre at du sett pris på at vi har fått bygdeboka ut på LW. Vi er i kontakt med ein sentral person i Valle, og det er planar om å sjå nærare på ei oppdatering av bøkene der. Resten av bileta frå Byklesoga blir lagt ut i januar, og då er det på tide å byrje å oppsummere erfaringane og sjå på kva som kan gjerast for Valle sin del. Valle og Bykle har ei felles historie, for det var eitt prestegjeld, og også ein kommune fram til 1902, så sjølv om det går ei soknegrense der var dei to kommunane også ei felles eining. så dette kjem vi til å følgje opp framover. Vallebøkene er utmerka, og ei digitalisering av dei ville vere eit særs godt utgangspunkt for å oppdatere soga frå den kommunen. Ein annan spanande ting er at vi no også har eit samarbeid med Tinn kommune, der historielaget med kommunal støtte skal lage bygdesoge på Lokalhistoriewiki. Der finn vi også ein del lenkjer frå Bykle, og kan sjå enda betre korleis det vil fungere når vi har artiklar frå både kommunar. Det endelege målet - på laaaang sikt - kan vere å få til ei landsdekkjande samling bygdebøker på wikien slik at ein kan følgje folk og ætt på tvers av bygder og kommunar. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 16:27 (CET)
== Misjonsforeninger ==


== Wikimaps hackathon og seminar i Helsinki 5.–8. februar ==
Jeg gleder meg over at dere har fått lange kategorioversikter med misjonsforeninger fra VID. Kanskje kan også denne delen av historien bli mer synlig. Etter det jeg kan se av listene, gjelder det foreninger for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Men det er/var mange andre misjonsorganisasjoner, noen av dem hadde nesten like mange foreninger. Indremisjonsselskapet, Misjonssambandet, Santalmisjonen, Israelsmisjonen. I den tiden Organisasjonenes Fellesråd (OF) fungerte med sine Geilomøter (jeg vet ikke om den fremdeles fungerer, men geilomøtene tror jeg er historie nå) var det 11 organisasjoner med, det var de største, og så var det mange små. Jeg tenker derfor at overordnet kategori trolig burde være misjonsforeninger, men så burde alle kategoriseres etter hvilke(n) organisasjoner de sluttet seg til. Ofte hadde de like navn, for eksempel etter sted. Av den grunn synes jeg at titlene i kategorien VID historiske arkiv blir feil. Om det er slik jeg antar, bør avklares med VID. Kanskje sidene heller burde hete NMS-foreninger i Akershus, osv.? [[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] ([[Brukerdiskusjon:Harald Haugland|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 13:19 (CET)


Wikimedia Finland har satt i gang prosjektet '''[http://wikimaps.wikimedia.fi/wikimaps-nordic/ Wikimaps Nordic]''', som har som mål å gjøre digitaliserte historiske kart og historisk stedfestet informasjon tilgjengelig for alle Wikimedia Commons. Dette gjøres ved å at opplastede kart på Commons gjennom et webgrensesnitt kan tilføres koordinater (dvs. georefereres) og at bildefilene kan justeres for å sammenfalle med geografien i følge moderne og bedre oppmålte kart (såkalt rektifisering, eller "warping"). Å tilføre historisk stedfestet informasjon til wikiprosjektene åpner opp for en rekke spennende muligheter. Noen eksempler tatt fra egen fantasi:
:Flott at du blir engasjert av dette. Det vi tenker - og som VID er enige i - er at dette er starten mer fullstendige lister. Derfor ba de om å få inn en kolonne for «organisasjonstilhørighet», hvor det kan markeres om det er NMS eller en av de andre misjonsorganisasjonene de tilhører. Jeg tror de har rett i at det er en fordel å samle alt ett sted, for de som leter etter en forening vil ofte bare vite navn og sted, og knapt nok det - og ikke hvilken organisasjon foreninga tilhørte. Da vil vi få en mest mulig fullstendig oversikt over aktiviteten i et område. Det vil også gjøre det lettere for bidragsytere å legge inn foreninger når alt samles ett sted. I og med at det er sorterbare tabeller kan man da også sortere etter organisasjon hvis man vil, og slik få ut oversikter over hver enkelt av dem. Noen av listene er lange, og vil bli betydelig lenger, men de er fortsatt innafor det vi klarer å håndtere. Dersom noen skulle vise seg å bli for store når vi får inn andre organisasjonene tror jeg heller løsningen er å splitte opp kommuner, framfor å dele etter organisasjoner. Jeg tenker i hvert fall at dette er en grei måte å starte , og så må vi se på ting etterhvert som vi får inn stoff.  
* Hvis de historiske kartene ikke bare er ustedfestede bilder, men stefesta kart vil de kunne legges oppå modere kart slik at en kan bla seg gjennom kartlag mellom moderne og historiske kart. Siden det er åpne data kan kartene da kunne videreformidles av prosjekter som Lokalhistoriewiki, Wikipedia, [http://www.openstreetmap.org/about OpenStreetMap] eller vises som lag i GoogleEarth.  
* Det kan lages mobilapper som viser hvordan stedet du befinner deg var i tidligere tider og som blander dette med tekst fra stedfestede Wikipedia-artikler. Gjerne også [[utvidet virkelighet]]. Kan bli datakilde for interessante formidlings- og integrasjonsprosjekt som [https://kulturognaturreise.wordpress.com/ Kultur- og naturreise].
* Artikler vil i fremtiden (semi-)automatisk illustreres med kartutsnitt som viser geografien i tidligere tider. Rike muligheter for både Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Dette er en mye mye mer effektiv måte å illustrere med kart enn å lage en masse enkeltfiler manuelt med kartutsnitt fra store bildefiler uten koordinater.  
* Historiske kart vil gjennom nettdugnad kunne tagges opp med gamle stedsnavn, slik at disse blir søkbare slik at en kan spole bakover i tid stedsnavnene. Dette gir muligheter for å dokumentere stedsnavnhistorie i wikiartikler og refere til kartutsnitt.  


Wikimaps Nordic har i første omgang to hovedmålgrupper: Arkiver/biblioteker/museer som har historisk kartsamlinger de ønsker å formidle, samt geomatikk- og IT-kyndige som kan utvikle nettjenestene som skal gjøre det enkelt for brukere å foredle digitaliserte kart.  
:Kategorisering etter organisasjon virker hensiktsmessig, ettersom dette kan bli et stort antall. Da vil vi også få en ekstra vei inn til stoffet. Den overordna kategorien er fin for å kunne sortere ut alle misjonsforeninger uavhengig av tilhørighet, men med begge kategorier på plass vil vi få et system som tillater flere mulige sorteringer og utplukk.  


Wikimaps Nordic arrangerer hackaton i Helsinki. Arrangementet innledes av et seminar '''Torsdag 5. februar''' etterfulgt av et '''hackaton fra fredag 6. februar og resten av helga'''.  
:En ting som kan være greit å gjøre er å legge inn et ekstra avsnitt i innledninga på hver fylkesliste, slik at dette du tar opp forklares. Jeg sitter midt i noe annet nå, og skal holde et foredrag i morgen, men jeg skal kunne få skrevet og klistra inn det på torsdag. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 7. feb. 2017 kl. 14:15 (CET)


'''Er det noen fra Norge som kunne tenkt seg å delta'''? Eller noen som kjenner til noen som burde deltatt? Wikimaps Nordic har fått litt støtte av Nordisk råd, så personer som har gode faglige forutsetninger for å bidra, vil kunne spørre om et reisestipend fra Wikimap Nordics entusiastiske prosjektleder [http://wikimaps.wikimedia.fi/contact/ Susanna Ånäs]. .  
== [[Ingjald Nordstad]] ==
Er det noen som kan gi meg den korrekte dødsdatoen til Nordstad? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 14:20 (CEST)


Mer informasjon på [http://wikilovesmaps.wikimedia.fi/program/ programmet for seminaret og hackatonet]. [[Bruker:Harald|Harald]] ([[Brukerdiskusjon:Harald|diskusjon]]) 22. jan. 2015 kl. 12:56 (CET)
:Jeg fant avisartikkel om dødsfallet, og har lagt inn dato og kilde i artikkelen. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 14:58 (CET)


:Takk for info og oppfordring, Harald! Dette høres interessant ut også for Lokalhistoriewiki. Vi skal "kolla läget" og kommer uansett til å følge med på dette prosjektet framover. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:00 (CET)
::Mange takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 3. mar. 2017 kl. 16:53 (CEST)
== Tuneskipet ==
På Wikipedia har vi i 14-15 måneder hatt en iherdig uregistrert bruker som saboterer artikkelen [https://no.wikipedia.org/wiki/Tuneskipet Tuneskipet] og alle artikler som lenker til denne. Se diskusjonen på [https://no.wikipedia.org/wiki/Diskusjon:Tuneskipet Diskusjon:Tuneskipet] og [https://no.wikipedia.org/wiki/Brukerdiskusjon:51.175.43.178 Brukerdiskusjon:51.175.43.178]. Vedkommende er åpenbart del av en kampanje lokalt for å endre navnet fra ''Tuneskipet'' til ''Haugenskipet''. Begrunnelsen er i og for seg grei nok: de andre kjente vikingskipene har navn etter gården, ikke sognet; men kampanjen kjemper i motbakke: mot alle fagmiljøer og all publisert faglitteratur om skipet.


== Wikiarrangementer i Oslo og Tromsø ==
Nå ser jeg at LHW har fått en ny, anonym bruker, [[Spesial:Bidrag/Gyldenstierne|Gyldenstierne]] som bare har skrevet én eneste artikkel: [[Haugenskipet]]


Nasjonalbiblioteket arrangerer 28. januar wikiverksted med  tema utvandring, som er åpent for alle som ønsker å skrive om dette Lokalhistoriewiki og/eller Wikipedia. [https://www.eventbrite.co.uk/e/wikiverksted-pa-nasjonalbiblioteket-tickets-15326102786 Mer informasjon og påmelding].  
Wikipedia har noen prinsipper i slike saker; det er å ''følge fagmiljøene'', både i spørsmål om navneform og i valg av vektlegging av fakta og forklaringsmodeller. Lokalhistoriewiki har rett til å ha sine egne prinsipper; men jeg er usikker om dere er klar over at dere har latt dere bruke som del av en kampanje mot Riksantikvaren og Oldsaksamlingen? Dere bør i alle fall ta aktivt stilling til kampanjeintensjonen. Mvh [[Bruker:Morten Haugen|Morten O. Haugen]] ([[Brukerdiskusjon:Morten Haugen|diskusjon]]) 6. mar. 2017 kl. 07:42 (CET)


Riksarkivet arrangerer omvisning med fokus på materiale fra andre verdenskrig og landssvikarkivet 4. mars. Omvisningen er åpen for brukere på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. [http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/januar#Landssvikarkivet_hos_Riksarkivet_-_omvisning.3F Info om påmelding.]
:Takk for tipset! Da flytter jeg det til Tuneskipet med referanse til begge navn, og så ser vi an hvordan det går med navnesaken. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 6. mar. 2017 kl. 11:31 (CET)


Wikimedia Norge og UiT Norges arktiske universitet inviterer til innsending av vitenskaplige foredrag om ulike aspekter ved Wikipedia til [http://site.uit.no/wiki/wa15/ Wikipedia-akademiet] 23.-24. april.
== Lydfiler ==
Ser det er en kategori for slike, finnes det et tillegg som gjør det mulig å spille dem av også? Vet det har vært en del frem og tilbake rundt det i årenes løp. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 9. mar. 2017 kl. 10:52 (CET)


--[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:14 (CET)
:Vi har ikke installert noe lydtillegg, men satset på å spille av lydfiler direkte i web browseren som en enklere, men nok ikke like elegant, løsning. Se [[Køber-saken]] som et eksempel. [[Bruker:Jobr|Jobr]] ([[Brukerdiskusjon:Jobr|diskusjon]]) 9. mar. 2017 kl. 11:22 (CET)


== Beregning av alder ==
::Ypperlig :) Neste spørsmål (som jeg burde stilt i første omgang), er .ogg det eneste gyldige formatet? Det er vel antagelig det eneste ikke-proprietære, men kan andre brukes? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 9. mar. 2017 kl. 11:58 (CET)


Hei ! er det mulig å få beregnet alder automatisk ved å legg inn fødselsår og dødsår ? mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 6. feb. 2015 kl. 18:10 (CET)
:::Her er filtypene som er tillatt i wikien: png, gif, jpg, jpeg, mid, ogg, ogv, svg, oga, flac, webm. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 13. mar. 2017 kl. 10:40 (CET)


== Narvik 1940 og de som deltok ==
== Lokalhistoriewikiprisen ==
Kom over [http://kulturvern.no/vinner-av-lokalhistoriewikiprisen-2016/ denne meldingen på kulturvern.no] og ble litt forbauset over at vinnerartikkelen egentlig ser ut til å være en brukerpresentasjon. Det kulturvern.no kaller en artikkel ligger på [[Bruker:Husergard]] - er det noen spesiell grunn til at det kåres brukersider? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 10. mar. 2017 kl. 11:30 (CET)
:Så tenkte jeg - dette må jeg få lest. Men da jeg fulgte lenka som sto her:  http://kulturvern.no/vinner-av-lokalhistoriewikiprisen-2016 viser det seg at den er fjernet derfra. Hvor er den hen da? - og idet jeg heller ikke finner "signeringsknappen" på denne sida, ber jeg om å bli orientert om hvor den er blitt av.  Med hilsen bruker [[Gunnar E. Kristiansen]].
::Takk for tilbakemelding! Artikkelen er nå omdirigert fra brukersiden til: [[Kjeldearkiv:Hva er et kulturminne og hva er det som gjør at mange oppsøker dem og lar seg begeistre?]]. Og vi har gitt beskjed til Kulturvernforbundet om å endre lenken fra sine nettsider. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 10. mar. 2017 kl. 15:46 (CET)
:::Mange takk for rettleiinga, men hvor har signeringsknappen gjort av seg tro? -undrer Gunnar E. Kristiansen.
::::Dette må ha endret seg ved siste oppgradering. Nå vises signeringsknappen bare på samtalesidene, og i Diskusjonsforumet har vi brukt artikkelsiden som samtaleside. Men signeringskoden ligger fortsatt sammen med de andre wikimediakodene, på linjen rett under Lagre-knappen. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 13. mar. 2017 kl. 10:37 (CET)


'''Bergartilleribataljon nr 3'''
== Tyding av håndskrift ==
Jeg søker nærmere informasjon om Bergartilleribataljon nr 3 som deltok i kampene ved Narvik i 1940.  I litteraturen som er skrevet i ettertid omtales noen av bataljonene og kompaniene ofte, mens andre nesten ikke nevnes i det hele tatt.  Jeg finner lite om Bergbatteribataljon nr 3, kun i bisetninger.  Er det noen som vet noe mer om denne bataljonen?  På en nettside har jeg funnet oversikt over hele 6. divisjon, de ulike gruppene/bataljonen med antall soldater, befal, kjøretøy og hester.  Det står også om antall falne, og hvorfor. Bergartilleribataljon nr 3 hadde som sjef Aksel Kongslien.
Det kan virke som om litteraturen om disse krigsmånedene i stor grad er skrevet av tidligere offiserer/befal eller pårørende/etterlatte av de involverte soldatene.  Da vil fokus nødvendigvis være der en selv har størst interesse.  Selve 6. divisjons innsats og betydning som helhet er godt beskrevet, men noen enkeltgrupper får tydeligvis mer oppmerksomhet enn andre.


Kirsten Elise Johannessen
{{thumb|PF Feilberg-Hansen, Skien (Revers) 01.jpg}}
Tromsø
Hei, er det noen av dere som klarer å komme lengre enn "Glædelig jul" og Maja på denne reversen? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 12. mar. 2017 kl. 18:48 (CET)


:Du kan jo forsøke å søke i lokalavisene, muligens i tilknytning til jubileumsfeiringer. Eller det her [http://www.nb.no/nbsok/search?page=0&menuOpen=false&instant=true&action=search&currentHit=-1&searchString=bergjegerbataljon%203] Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. apr 2015 kl. 15:17 (CEST)
:"Maja ______ Ulrichs.." så langt.... -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)


Bergartilleribataljon nr 3 sin historie er utgitt i 1962. den er ikke digitalisert i Nasjonalbiblioteket sin base. Tittel
:Et skudd i halvblinde: https://digitalarkivet.arkivverket.no/nn-no/ft/person/pf01036515002353 -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)
Bergartilleribataljon nr 3's historie gjennom 50 år : (1911-1961) Medvirker:Kvam, S[verre] E[ysteinson] Publisert:Oslo, 1962


mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 23. des. 2015 kl. 22:52 (CET)
::Kan ha hjulpet videre, fikk en teori om at det kan stå Maja & Joh C Ulrichs... basert på det du fant, Olve. Kan godt være det stemmer, takk! Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 16. mar. 2017 kl. 07:26 (CET)
 


 
:::Jeg tror det står "Maja og Joh. C. Ulrichsen. Maja het Marie Bertine Hansen, bodde i Strandgata 13 A i Larvik og var gift med Johan Christian Ulrichsen. Disse var dronning Sonjas besteforeldre og mine oldeforeldre. Jeg vil gjerne se framsida av bildet, om mulg. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 14. aug. 2017 kl. 03:20 (CEST)


 
::::Har tatt kontakt for om mulig å få den andre siden :) Sier ifra når jeg vet mer. Har du forresten sett at Breisås kom i tabloid-pressen? Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 14. aug. 2017 kl. 08:40 (CEST)


Omfang:
:::::Jeg har ikke sett det im Breisås, Siri. Send meg gjerne en link. [[Bruker:Rool|Rool]] ([[Brukerdiskusjon:Rool|diskusjon]]) 14. aug. 2017 kl. 11:59 (CEST)


== Harmoniumbilde? ==
::::::Det skal ha skranglet i innboksen din allerede :) Ikke så glad for det jeg så der, litt ugjenkjennelig... Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 14. aug. 2017 kl. 13:58 (CEST)
Eg har nettopp begynt på artikkelen «[[Harmonium]]», og det hadde vore veldig fint med bilde av fleire harmonium (trøorgel) der. Alle som liker å fotografere er hermed inviterte til å vera med på harmonium-fotojakt! Håpar på bilde av mange harmonium &mdash; det var mange produksjonsstader for slike kring i Norge. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 17. apr. 2015 kl. 13:29 (CEST)


:Jeg legger ut et av harmoniet i Åsnes Finnskog kirke nå. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 17. apr. 2015 kl. 13:53 (CEST)
== Parentes i artikkelnavn? ==
Jeg har noen artikler for gårder der det er parentes i tittelen. Kan dette skape trøbbel for ekstern lenkedeling?
Jeg delte en adresse pr epost for et par dager siden, og den blir korrumpert. Noen som vet mer?
Eksempel http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Gj%C3%B8mle_(Fj%C3%A6re_gnr_16)
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 20. mar. 2017 kl. 08:55 (CET)
:Det veldig korte svaret er "nei" :) men jeg ser du skriver korrumpert, Jarl - du har rett i at lenken får et helt annet utseende, men for meg virker den. Det som skjer er at f.eks. norske tegn og mellomrom "oversettes" til et "dataspråk" som kalles UTF-8 (en venn av meg ville kalt det jeg sa nå datalesisk ;) ). Har ikke jobbet med sånt på noen år, så det kan hende jeg ikke bruker riktige begrep, men jeg vil tro at det er som å omsette til morsekode for å kunne sende vha lyd eller lys, .---/.-/.-./.-..// Stoler på at andre retter på meg om jeg bommer her - god 17. mai! Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 09:57 (CEST)


== Ulike wikier - Avgrensning, samarbeid, rollefordeling, .... ==
== EL ==


Hei! Det er artig å pusle sammen og inn nytt om gammelt her LHW!
Hei, i denne Folketellingen fra 1900 finner jeg "EL" som tilleggsopplysninger til to beboere eiendommen "Gudvang" i Vestfold. [https://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037151000366]. Hva står de bokstavene for? Takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 21. april 2017, kl. 09:20 (CEST)


Jeg har gravd mye om norsk speiderhistorie på speidermuseets wikileksikon. Og derfor grubler jeg ofte på '''hvor''' stoff bør plasseres. Her eller der? Er dette et uløselig spørsmål? Er det "anarki"? Det er jo mange organisasjoner som gjør tilsvarende. Ref også f.eks Norsk slektshistorisk forenings slektswiki og (selvfølgelig) Wikipedia.
I denne folketellingen er EL forklart med enslig [[http://www.nb.no/nbsok/nb/76682ab1b56bced3365f589317056299?index=1#8]]. Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 00:26 (CEST)


En ting er hvordan vi som brukere og dere som tilretteleggere organiserer dette. Men er det noe sted drøftet tekniske løsninger for en eller annen teknisk løsning som kan vise wikiartikler - fra ulike wikier - i ett felles bilde? Vet ikke om jeg egentlig håper på det, men hadde vært interessant å høre hva som blir drøftet; argumenter og teknisk handlingsrom.
:Her er digitalarkivets [http://arkivverket.no/arkivverket/Digitalarkivet/Hjelp/Forkortelser-og-spesialtegn liste over forkortelser og spesialtegn]. EL er som Pmt sier enslig, men i tillegg losjerende, dvs at vedkommende ikke er en del av familien som den bor hos. Kanskje "leieboer" vil være et godt begrep i dag. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 08:56 (CEST)


(Flytt gjerne dette spørsmålet om det passer et annet sted eller er drøftet tidligere)
== Bilder fra Commons ==


[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 28. jan. 2016 kl. 16:08 (CET)
Hei! Kan jeg laste opp de bilder fra Commons hit? Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 03:16 (CEST)
:Det kan du (litt mer om hvordan [[lokalhistoriewiki.no:Wikimedia Commons|her]]), men det er jo artig å få illustrasjoner på lokalhistoriewiki som ikke er brukt andre steder også - så ta gjerne med deg kamera på tur om du kan ;) Dersom det er en kategori du vil vise til på Commons, kan du bruke {{tl|Commons}} slik som i [[Haakon VII#Eksterne lenker]]. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 17. mai 2017 kl. 10:09 (CEST)
::Takk for svar. Det er lokale bilder jeg vil laste opp. Og helst mine egne om jeg har anledning til å få tatt de selv. Mvh [[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 17. mai 2017 kl. 10:56 (CEST)


:Hei! Fint at du trives med arbeidet i wikien! Og fint at du tar opp samspillet mellom ulike wikier. LW har helt fra starten av vært opptatt av hvordan vi den ene siden kan samarbeide best mulig med de generelle nettleksikonene (WP, Store norske, Allkunne) og på den andre siden med mindre [[lokalhistoriewiki.no:Temawikier|spesialwikier]] med steder eller temaer som ramme, og vi har kommunisert med de fleste av dem om dette.  
== Lokal workshop om wikiarbeid? ==
Hei! Jeg tenker å invitere til en lokal workshop om wikiarbeid, en gang utpå høsten.  


:Når det gjelder hvor stoff bør plasseres, er det nok uunngåelig (men forsåvidt ikke noe problem) at det blir noe overlapp mellom ulike typer wikier. Samtidig er det greit med en viss arbeidsdeling. Det er flere [[Hjelp:Forskjeller_fra_Wikipedia|forskjeller mellom oss og Wikipedia]], men ift hva en kan skrive hvor, er nok de viktigste at WP opererer med notabilitet, dvs. at noe må være globalt/nasjonalt eller regionalt betydningsfullt for å få plass i wikien, og dessuten at vi, i motsetning til dem, tillater (og oppmuntrer til) forskning. Grenseoppgangene mot de mindre wikiene er nok mindre tydelige, i og med at ingenting er for smått for LW (se [[lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om_forsiden#Hva_kan_jeg_skrive_om.3F|Hva kan jeg skrive om?]]).
Tenkte å drøfte "wiki-ideen", se hva som er lagt ut, demonstrere hvordan man legger ut + drøfte hvordan vi kan skape større Grimstad/Fjære-trøkk her. Dette blir nok i samarbeid med Fjære historielag, men ekstremt åpent og samarbeidsfokusert i regionen...  


:WP har et system (såkalt interwiki) som lenker mellom artikler i de ulike lands wikier, men det vil være mye større sprik i artikkeltitler mellom ulike temawikier, og interwikilenking vil derfor ikke gi samme uttelling som på WP. Vi har foreløpig ikke prioritert å sette opp noen automatiserte funksjoner, men i stedet brukt vanlige lenker på artikkelnivå (Se også, Eksterne ressurser) og, der det er relevant, fra forsider. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 29. jan. 2016 kl. 17:01 (CET)
Noen som har noen tips? [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 12. jul. 2017 kl. 17:39 (CEST)


::Takk for greit svar! En eller annen gang kan det jo være at det dukker opp nye tekniske/tankemessige muligheter for allianser, men jeg lever greit med dette. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 29. jan. 2016 kl. 19:42 (CET)
:Hei, dette har blitt liggende i sommerferien. Vi har en god del erfaring med lokale kurs, og kan sikkert bidra med erfaringer om dette. Du kan gjerne [[Spesial:E-post/Cnyborg|sende meg en e-post]], så kommer vi i gang. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 31. jul. 2017 kl. 14:45 (CEST)


== Fotoarkiv her? ==
== Oppi Kunstforlag AS ==


Dette er egentlig to spørsmål:
Det finnes forsåvidt en artikkel på sjefen sjøl, [[Eberhard Bredesen Oppi]], men Oppi Kunstforlag er stadig tilbakevendende i lokale fotosamlinger. I [http://www.nb.no/nbsok/nb/9a94b13bba15dc5c99b2bf700793a22a?index=6#114 Postkortets historie i Norge] heter det "Oppi, Eberh. B., Kunstforlag, Kristiania/Oslo. Het antagelig først Nordisk Kortforlag. Begynte som barber og sigarhandler og hadde bl.a. agentur for utenlandske hus, ved siden av å være en av de store utgiverne av alle typer postkort fram til ca. 70???" - Det heter også at de kjøpte opp en del postkort-rettigheter rundt omkring, men hvem sitter på rettighetene nå? 29. aug. 2017 kl. 22:09 (CEST)
*I mitt lokale historielag (Fjære historielag) har vi skannet/avfotografert noen fotosamlinger av ivrige/halvproffe fotografer fra en generasjon eller to siden. Er det relevant å bruke denne wikien som base for deling av disse?
*''Hvis'' vi skal laste opp noen hundre foto med - i utgangspunktet - lik fotograf/lisens/innledende beskrivelse, - finnes det noen "batch-opplasting", eller må dette gjøres manuelt for ett og ett bilde....?


[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 15:52 (CET)
:Vi har en liten snutt om forlaget også, [[Eberh. B. Oppi (forlag)]] («Oppi kunstforlag» brukes ofte, men ser ikke ut til å ha vært et reelt firmanavn; forlaget var bare en del av firmaet, de drev også blant annet med salg av kontorrekvisita). Forlagets rettigheter handler om retten til å trykke postkort, opphavsretten til selve bildet kan man ikke avhende så den ligger hos fotografen uansett. Bildene i seg sjøl er nok frie alle sammen; de ble publisert uten fotografens navn, og da er det 50 år etter publikasjon som gjelder (70 med verkshøyde). Skulle fotografen være kjent er det fotografens dødsår som gjelder, men med publikasjon før 1940 er det liten fare for at ikke bildet er fritt uansett; for foto er kravet 50 år fra bildet ble tatt og 15 siden fotografen døde. Nordisk Kunstforlag var forøvrig på Oppis tid et svensk forlag (det norske forlaget Valhall Nordisk Kunstforlag ble ikke grunnlagt før i 1967). Det er mulig at Oppi kjøpte opp rettigheter fra dem, eller hadde agentur, men det var ikke samme forlag. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 30. aug. 2017 kl. 09:16 (CEST)


:På det første spørsmålet: Ja, det virker relevant - enkelt sagt, hvis det er relevant for et historielag er det relevant for wikien. Til det andre spørsmålet: Det finnes en løsning som Nasjonalbiblioteket bruker til dette. Hvor enkel den er å ta i bruk er jeg usikker på, men jeg kan snakke med han som laster opp derfra, siden vi uansett treffes tidlig i neste uke. Måten det gjøres på der er at fotograf og beskrivelse legges inn i metadata (det kan gjøres felles for alle bilder) og de kategoriene som er felles legges inn automatisk (f. eks. kommunekategori). Andre relevante kategorier må legges inn manuelt, men det er en jobb som kan gjøres over tid, slik vi gjør det med bildene fra Nasjonalbiblioteket. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 16:23 (CET)
== Bug ==


::Jatakk, dette høres veldig interessant ut. Avventer din vurdering/info senere. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 19:20 (CET)
Se vennligst [[Kosmopolitisme|her]], hvor [[Mal:Trenger referanse]] sist i et avsnitt skaper sammentrekning av det aktuelle avsnittet og det påfølgende. Merci. [[Bruker:Andreas Mar-Nor|Andreas N.]] 7. okt. 2017 kl. 20:06 (CEST)

Sideversjonen fra 7. okt. 2017 kl. 18:06

I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at administratorene flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.

Andre diskusjonssider på wikien:

  • De nyeste innleggene på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
  • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
  • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
  • Diskusjonsforumarkiv.


(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen Button sig.png som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).



Kafé Bomben i Søndre gate, Grünerløkka, Oslo?

Jeg jobber i en helt annen sammenheng med den svenske lyrikeren Nils Ferlin. Han gikk "på loffen" i Norge med en kamerat i 1917. For å treffe Kristianiabohemen, men de viste seg å være utrydda... Men han skal ha vært på en kafé "Bomben" i "Söndergaten" der det "ibland gick så hätt till att bara fönsterbågarna blev kvar" (Häggqvist, Arne: Ferlin, Sthlm, 1942). Har noen peiling på denne?

De stakk, klokelig, derfra, men havna i dårlig selskap med noen norske karer, som stal en motorbåt for å stjele langs fjorden. Svenskene skjønte tegninga og krevde å bli satt i land, men det ble ”… på otillåtet område vid Dröbaks fästning”, altså Oscarsborg. Som var i full beredskap pga krigen. De ble jaga og skutt etter og redda seg i land etter en ”äventyrlig simtur”, for øvrig i for så å bli sendt hjem på konsulatets bekostning (Westerström, Jenny: Nils Ferlin : ett diktarliv. Sthlm, 1998.)

Jeg har sett på adressebøker for 1916 og 1918 (1917 mangler på Digitalarkivet), og i begge finner jeg et par avholdskaféer. Ingen «Bomben», men det kan jo ha vært et kallenavn. Og avholdskaféer var ikke alltid alkoholfrie... Hvis dette virkelig var et sted der det gikk hardt for seg finnes det trolig noe i et arkiv, og jeg lurer på om det ikke er lurt å høre med Oslo byarkiv om de kan sitte på noe. Det høres jo ut som et ordensproblem, og de har det med å havne både hos politiet og i bystyret. Chris Nyborg (diskusjon) 10. jan. 2017 kl. 08:53 (CET)

Sletting av side

Hei! kan dere slette siden Gater og veier i Ålesund kommune da den er flettet sammen med Gater og veger i Ålesund mvh Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 22. jan. 2017 kl. 12:46 (CET)

Den er sletta - men er allikevel blå i linja over, ettersom det er lagt inn en omdirigering slik at man får den opp også om man skriver «veier» i søkefeltet. Chris Nyborg (diskusjon) 7. feb. 2017 kl. 14:21 (CET)

Misjonsforeninger

Jeg gleder meg over at dere har fått lange kategorioversikter med misjonsforeninger fra VID. Kanskje kan også denne delen av historien bli mer synlig. Etter det jeg kan se av listene, gjelder det foreninger for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Men det er/var mange andre misjonsorganisasjoner, noen av dem hadde nesten like mange foreninger. Indremisjonsselskapet, Misjonssambandet, Santalmisjonen, Israelsmisjonen. I den tiden Organisasjonenes Fellesråd (OF) fungerte med sine Geilomøter (jeg vet ikke om den fremdeles fungerer, men geilomøtene tror jeg er historie nå) var det 11 organisasjoner med, det var de største, og så var det mange små. Jeg tenker derfor at overordnet kategori trolig burde være misjonsforeninger, men så burde alle kategoriseres etter hvilke(n) organisasjoner de sluttet seg til. Ofte hadde de like navn, for eksempel etter sted. Av den grunn synes jeg at titlene i kategorien VID historiske arkiv blir feil. Om det er slik jeg antar, bør avklares med VID. Kanskje sidene heller burde hete NMS-foreninger i Akershus, osv.? Harald Haugland (diskusjon) 7. feb. 2017 kl. 13:19 (CET)

Flott at du blir engasjert av dette. Det vi tenker - og som VID er enige i - er at dette er starten på mer fullstendige lister. Derfor ba de om å få inn en kolonne for «organisasjonstilhørighet», hvor det kan markeres om det er NMS eller en av de andre misjonsorganisasjonene de tilhører. Jeg tror de har rett i at det er en fordel å samle alt ett sted, for de som leter etter en forening vil ofte bare vite navn og sted, og knapt nok det - og ikke hvilken organisasjon foreninga tilhørte. Da vil vi få en mest mulig fullstendig oversikt over aktiviteten i et område. Det vil også gjøre det lettere for bidragsytere å legge inn foreninger når alt samles på ett sted. I og med at det er sorterbare tabeller kan man da også sortere etter organisasjon hvis man vil, og slik få ut oversikter over hver enkelt av dem. Noen av listene er lange, og vil bli betydelig lenger, men de er fortsatt innafor det vi klarer å håndtere. Dersom noen skulle vise seg å bli for store når vi får inn andre organisasjonene tror jeg heller løsningen er å splitte opp på kommuner, framfor å dele etter organisasjoner. Jeg tenker i hvert fall at dette er en grei måte å starte på, og så må vi se på ting etterhvert som vi får inn stoff.
Kategorisering etter organisasjon virker hensiktsmessig, ettersom dette kan bli et stort antall. Da vil vi også få en ekstra vei inn til stoffet. Den overordna kategorien er fin for å kunne sortere ut alle misjonsforeninger uavhengig av tilhørighet, men med begge kategorier på plass vil vi få et system som tillater flere mulige sorteringer og utplukk.
En ting som kan være greit å gjøre er å legge inn et ekstra avsnitt i innledninga på hver fylkesliste, slik at dette du tar opp forklares. Jeg sitter midt i noe annet nå, og skal holde et foredrag i morgen, men jeg skal kunne få skrevet og klistra inn det på torsdag. Chris Nyborg (diskusjon) 7. feb. 2017 kl. 14:15 (CET)

Ingjald Nordstad

Er det noen som kan gi meg den korrekte dødsdatoen til Nordstad? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 3. mar. 2017 kl. 14:20 (CEST)

Jeg fant avisartikkel om dødsfallet, og har lagt inn dato og kilde i artikkelen. Chris Nyborg (diskusjon) 3. mar. 2017 kl. 14:58 (CET)
Mange takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 3. mar. 2017 kl. 16:53 (CEST)

Tuneskipet

På Wikipedia har vi i 14-15 måneder hatt en iherdig uregistrert bruker som saboterer artikkelen Tuneskipet og alle artikler som lenker til denne. Se diskusjonen på Diskusjon:Tuneskipet og Brukerdiskusjon:51.175.43.178. Vedkommende er åpenbart del av en kampanje lokalt for å endre navnet fra Tuneskipet til Haugenskipet. Begrunnelsen er i og for seg grei nok: de andre kjente vikingskipene har navn etter gården, ikke sognet; men kampanjen kjemper i motbakke: mot alle fagmiljøer og all publisert faglitteratur om skipet.

Nå ser jeg at LHW har fått en ny, anonym bruker, Gyldenstierne som bare har skrevet én eneste artikkel: Haugenskipet

Wikipedia har noen prinsipper i slike saker; det er å følge fagmiljøene, både i spørsmål om navneform og i valg av vektlegging av fakta og forklaringsmodeller. Lokalhistoriewiki har rett til å ha sine egne prinsipper; men jeg er usikker på om dere er klar over at dere har latt dere bruke som del av en kampanje mot Riksantikvaren og Oldsaksamlingen? Dere bør i alle fall ta aktivt stilling til kampanjeintensjonen. Mvh Morten O. Haugen (diskusjon) 6. mar. 2017 kl. 07:42 (CET)

Takk for tipset! Da flytter jeg det til Tuneskipet med referanse til begge navn, og så ser vi an hvordan det går med navnesaken. -- Olve Utne (diskusjon) 6. mar. 2017 kl. 11:31 (CET)

Lydfiler

Ser det er en kategori for slike, finnes det et tillegg som gjør det mulig å spille dem av også? Vet det har vært en del frem og tilbake rundt det i årenes løp. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 9. mar. 2017 kl. 10:52 (CET)

Vi har ikke installert noe lydtillegg, men satset på å spille av lydfiler direkte i web browseren som en enklere, men nok ikke like elegant, løsning. Se Køber-saken som et eksempel. Jon Christian Brekke (Jobr) (diskusjon) 9. mar. 2017 kl. 11:22 (CET)
Ypperlig :) Neste spørsmål (som jeg burde stilt i første omgang), er .ogg det eneste gyldige formatet? Det er vel antagelig det eneste ikke-proprietære, men kan andre brukes? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 9. mar. 2017 kl. 11:58 (CET)
Her er filtypene som er tillatt i wikien: png, gif, jpg, jpeg, mid, ogg, ogv, svg, oga, flac, webm. Marianne Wiig 13. mar. 2017 kl. 10:40 (CET)

Lokalhistoriewikiprisen

Kom over denne meldingen på kulturvern.no og ble litt forbauset over at vinnerartikkelen egentlig ser ut til å være en brukerpresentasjon. Det kulturvern.no kaller en artikkel ligger på Lise Kristensen (Husergard) - er det noen spesiell grunn til at det kåres brukersider? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 10. mar. 2017 kl. 11:30 (CET)

Så tenkte jeg - dette må jeg få lest. Men da jeg fulgte lenka som sto her: http://kulturvern.no/vinner-av-lokalhistoriewikiprisen-2016 viser det seg at den er fjernet derfra. Hvor er den hen da? - og idet jeg heller ikke finner "signeringsknappen" på denne sida, ber jeg om å bli orientert om hvor den er blitt av. Med hilsen bruker Gunnar E. Kristiansen.
Takk for tilbakemelding! Artikkelen er nå omdirigert fra brukersiden til: Kjeldearkiv:Hva er et kulturminne og hva er det som gjør at mange oppsøker dem og lar seg begeistre?. Og vi har gitt beskjed til Kulturvernforbundet om å endre lenken fra sine nettsider. Marianne Wiig 10. mar. 2017 kl. 15:46 (CET)
Mange takk for rettleiinga, men hvor har signeringsknappen gjort av seg tro? -undrer Gunnar E. Kristiansen.
Dette må ha endret seg ved siste oppgradering. Nå vises signeringsknappen bare på samtalesidene, og i Diskusjonsforumet har vi brukt artikkelsiden som samtaleside. Men signeringskoden ligger fortsatt sammen med de andre wikimediakodene, på linjen rett under Lagre-knappen. Marianne Wiig 13. mar. 2017 kl. 10:37 (CET)

Tyding av håndskrift

{{{2}}}

Hei, er det noen av dere som klarer å komme lengre enn "Glædelig jul" og Maja på denne reversen? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 12. mar. 2017 kl. 18:48 (CET)

"Maja ______ Ulrichs.." så langt.... -- Olve Utne (diskusjon) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)
Et skudd i halvblinde: https://digitalarkivet.arkivverket.no/nn-no/ft/person/pf01036515002353 -- Olve Utne (diskusjon) 13. mar. 2017 kl. 14:48 (CET)
Kan ha hjulpet videre, fikk en teori om at det kan stå Maja & Joh C Ulrichs... basert på det du fant, Olve. Kan godt være det stemmer, takk! Mvh Siri Johannessen (Siri J) 16. mar. 2017 kl. 07:26 (CET)
Jeg tror det står "Maja og Joh. C. Ulrichsen. Maja het Marie Bertine Hansen, bodde i Strandgata 13 A i Larvik og var gift med Johan Christian Ulrichsen. Disse var dronning Sonjas besteforeldre og mine oldeforeldre. Jeg vil gjerne se framsida av bildet, om mulg. Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 14. aug. 2017 kl. 03:20 (CEST)
Har tatt kontakt for om mulig å få den andre siden :) Sier ifra når jeg vet mer. Har du forresten sett at Breisås kom i tabloid-pressen? Mvh Siri Johannessen (Siri J) 14. aug. 2017 kl. 08:40 (CEST)
Jeg har ikke sett det im Breisås, Siri. Send meg gjerne en link. Roy Olsen (Rool) (diskusjon) 14. aug. 2017 kl. 11:59 (CEST)
Det skal ha skranglet i innboksen din allerede :) Ikke så glad for det jeg så der, litt ugjenkjennelig... Mvh Siri Johannessen (Siri J) 14. aug. 2017 kl. 13:58 (CEST)

Parentes i artikkelnavn?

Jeg har noen artikler for gårder der det er parentes i tittelen. Kan dette skape trøbbel for ekstern lenkedeling? Jeg delte en adresse pr epost for et par dager siden, og den blir korrumpert. Noen som vet mer? Eksempel http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Gj%C3%B8mle_(Fj%C3%A6re_gnr_16) Jarl V. Erichsen (diskusjon) 20. mar. 2017 kl. 08:55 (CET)

Det veldig korte svaret er "nei" :) men jeg ser du skriver korrumpert, Jarl - du har rett i at lenken får et helt annet utseende, men for meg virker den. Det som skjer er at f.eks. norske tegn og mellomrom "oversettes" til et "dataspråk" som kalles UTF-8 (en venn av meg ville kalt det jeg sa nå datalesisk ;) ). Har ikke jobbet med sånt på noen år, så det kan hende jeg ikke bruker riktige begrep, men jeg vil tro at det er som å omsette til morsekode for å kunne sende vha lyd eller lys, .---/.-/.-./.-..// Stoler på at andre retter på meg om jeg bommer her - god 17. mai! Mvh Siri Johannessen (Siri J) 17. mai 2017 kl. 09:57 (CEST)

EL

Hei, i denne Folketellingen fra 1900 finner jeg "EL" som tilleggsopplysninger til to beboere på eiendommen "Gudvang" i Vestfold. [1]. Hva står de bokstavene for? Takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 21. april 2017, kl. 09:20 (CEST)

I denne folketellingen er EL forklart med enslig [[2]]. Mvh Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 17. mai 2017 kl. 00:26 (CEST)

Her er digitalarkivets liste over forkortelser og spesialtegn. EL er som Pmt sier enslig, men i tillegg losjerende, dvs at vedkommende ikke er en del av familien som den bor hos. Kanskje "leieboer" vil være et godt begrep i dag. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 17. mai 2017 kl. 08:56 (CEST)

Bilder fra Commons

Hei! Kan jeg laste opp de bilder fra Commons hit? Mvh Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 17. mai 2017 kl. 03:16 (CEST)

Det kan du (litt mer om hvordan her), men det er jo artig å få illustrasjoner på lokalhistoriewiki som ikke er brukt andre steder også - så ta gjerne med deg kamera på tur om du kan ;) Dersom det er en kategori du vil vise til på Commons, kan du bruke {{Commons}} slik som i Haakon VII#Eksterne lenker. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 17. mai 2017 kl. 10:09 (CEST)
Takk for svar. Det er lokale bilder jeg vil laste opp. Og helst mine egne om jeg har anledning til å få tatt de selv. Mvh Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 17. mai 2017 kl. 10:56 (CEST)

Lokal workshop om wikiarbeid?

Hei! Jeg tenker på å invitere til en lokal workshop om wikiarbeid, en gang utpå høsten.

Tenkte å drøfte "wiki-ideen", se hva som er lagt ut, demonstrere hvordan man legger ut + drøfte hvordan vi kan skape større Grimstad/Fjære-trøkk her. Dette blir nok i samarbeid med Fjære historielag, men ekstremt åpent og samarbeidsfokusert i regionen...

Noen som har noen tips? Jarl V. Erichsen (diskusjon) 12. jul. 2017 kl. 17:39 (CEST)

Hei, dette har blitt liggende i sommerferien. Vi har en god del erfaring med lokale kurs, og kan sikkert bidra med erfaringer om dette. Du kan gjerne sende meg en e-post, så kommer vi i gang. Chris Nyborg (diskusjon) 31. jul. 2017 kl. 14:45 (CEST)

Oppi Kunstforlag AS

Det finnes forsåvidt en artikkel på sjefen sjøl, Eberhard Bredesen Oppi, men Oppi Kunstforlag er stadig tilbakevendende i lokale fotosamlinger. I Postkortets historie i Norge heter det "Oppi, Eberh. B., Kunstforlag, Kristiania/Oslo. Het antagelig først Nordisk Kortforlag. Begynte som barber og sigarhandler og hadde bl.a. agentur for utenlandske hus, ved siden av å være en av de store utgiverne av alle typer postkort fram til ca. 70???" - Det heter også at de kjøpte opp en del postkort-rettigheter rundt omkring, men hvem sitter på rettighetene nå? 29. aug. 2017 kl. 22:09 (CEST)

Vi har en liten snutt om forlaget også, Eberh. B. Oppi (forlag) («Oppi kunstforlag» brukes ofte, men ser ikke ut til å ha vært et reelt firmanavn; forlaget var bare en del av firmaet, de drev også blant annet med salg av kontorrekvisita). Forlagets rettigheter handler om retten til å trykke postkort, opphavsretten til selve bildet kan man ikke avhende så den ligger hos fotografen uansett. Bildene i seg sjøl er nok frie alle sammen; de ble publisert uten fotografens navn, og da er det 50 år etter publikasjon som gjelder (70 med verkshøyde). Skulle fotografen være kjent er det fotografens dødsår som gjelder, men med publikasjon før 1940 er det liten fare for at ikke bildet er fritt uansett; for foto er kravet 50 år fra bildet ble tatt og 15 siden fotografen døde. Nordisk Kunstforlag var forøvrig på Oppis tid et svensk forlag (det norske forlaget Valhall Nordisk Kunstforlag ble ikke grunnlagt før i 1967). Det er mulig at Oppi kjøpte opp rettigheter fra dem, eller hadde agentur, men det var ikke samme forlag. Chris Nyborg (diskusjon) 30. aug. 2017 kl. 09:16 (CEST)

Bug

Se vennligst her, hvor Mal:Trenger referanse sist i et avsnitt skaper sammentrekning av det aktuelle avsnittet og det påfølgende. Merci. Andreas N. 7. okt. 2017 kl. 20:06 (CEST)