Forskjell mellom versjoner av «lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om Lokalhistoriewiki»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(tilføyelse om bilder)
(Oppdatering av innholdet)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om_forsiden|{{SITENAME}}]]''' drives av [[Norsk lokalhistorisk institutt]] (NLI), men artikler skrives og bilder lastes opp av frivillige med interesse og kompetanse innen områdene den dekker, og både faghistorikere og amatører er velkomne som bidragsytere. Wikien har nå [[Special:Statistics|{{NUMBEROFARTICLES}}]] artikler og [[Special:Statistics|{{NUMBEROFFILES}}]] bilder, og om du vil bidra kreves det kun at du [[Spesial:Logg_inn|registrerer]] deg. Via [[:Kategori:Forsider|forsideoversikten]] eller [[røde lenker]] i artiklene kan du se om noen allerede har begynt å arbeide innenfor ditt interessefelt, og via sidene [[Hjelp:Om wikien|om wikien]] og [[Hjelp:Hvordan man redigerer en side|redigeringshjelp]] får du starthjelp.
+
<onlyinclude>'''[[lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om_forsiden|{{SITENAME}}]]''' drives av [[Norsk lokalhistorisk institutt]] (NLI), men artikler skrives og bilder lastes opp av frivillige med interesse for og kompetanse innen områdene den dekker. Både faghistorikere og amatører er velkomne som bidragsytere. Wikien har nå [[Special:Statistics|{{NUMBEROFARTICLES}}]] artikler og [[Special:Statistics|{{NUMBEROFFILES}}]] bilder, og om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å [[Spesial:Logg_inn|registrere]] seg som bruker! For å sjekke om noen allerede har begynt å arbeide innenfor ditt interessefelt, kan du for eksempel gå inn på [[:Kategori:Forsider|forsideoversikten]] eller oversikten over [[lokalhistoriewiki.no:Brukerinteresser_og_ekspertise|andre brukeres interesser]]. Hvis du trenger hjelp med å registrere deg som bruker eller til å komme i gang, kan du gå til [[Hjelp:Basismanual|startsiden for hjelpesidene]] eller ta kontakt med [[Norsk lokalhistorisk institutt]].
  
Artikler på {{SITENAME}} skal ha lokalhistorisk relevans. Det innebærer at en artikkel bør tilfredsstille det ene av eller begge følgende hovedkriterier:
+
Artikler på {{SITENAME}} skal ha lokalhistorisk relevans og bør tilfredsstille minst et av disse kriteriene:
 
* Artikkelen er knyttet til lokalhistorien til et bestemt område eller sted i Norge, fra landsdel til helt lokalt nivå.
 
* Artikkelen er knyttet til lokalhistorien til et bestemt område eller sted i Norge, fra landsdel til helt lokalt nivå.
 
* Artikkelen er av direkte nytteverdi for folk som sysler med eller interesserer seg for lokalhistorie, enten artikkelen er knyttet til et bestemt sted eller ikke.  
 
* Artikkelen er av direkte nytteverdi for folk som sysler med eller interesserer seg for lokalhistorie, enten artikkelen er knyttet til et bestemt sted eller ikke.  
Linje 7: Linje 7:
  
 
== Hva er nå egentlig en wiki? ==
 
== Hva er nå egentlig en wiki? ==
En wiki kjennetegnes av at flere med ulike bakgrunner arbeider sammen for å nå et mål, ofte på samme artikkel, den er et dugnadsverk. Denne wikien er et samarbeide mellom historikere som er utdannet fra universitet eller høyskole, og historikere og interesserte som ikke har papirer på utdannelsen. Slik kan det kanskje også kalles et kjærlighetsarbeide. Det er et verk som er ment å skulle ta vare på kunnskaper om den nære historien, bestemors og mine minner fra dengang da, og en slektshistorikers undersøkelser om oldefars [[bumerke]]. Det er bygningshistorie, med historier om ombygninger, spøkelser og bybranner og det er historier om lokalsamfunnets patrioter og originaler, som [[Fredrikstad kommune|Fredrikstads]] [[Anders pol'ti]].  
+
En wiki kjennetegnes av at folk med ulike bakgrunner arbeider sammen, ofte på samme artikkel, for å nå et felles mål. Den er et dugnadsverk. I denne wikien samarbeider historikere med utdannelse fra universitet eller høyskole med selvlærte med lokal spisskompetanse. Slik kan det kanskje også kalles et kjærlighetsarbeid. Det er et verk som er ment å skulle ta vare på kunnskaper om den nære historien, bestemors og mine minner fra dengang da, og en slektshistorikers undersøkelser om oldefars [[bumerke]]. Det er bygningshistorie, med historier om ombygninger, spøkelser og bybranner, og det er historier om lokalsamfunnets patrioter og originaler, som [[Fredrikstad kommune|Fredrikstads]] [[Anders pol'ti]].  
  
Et oppslagsverk på nett som skrives ved dugnad har også et annet fortrinn, den fysiske avstanden mellom dem som bidrar er ingen hindring. Allerede på et tidlig stadium hadde denne wikien en stor geografisk spredning mellom bidragsyterne. Den brakte folk sammen som var bosatt på så ulike steder som [[Bergen]], Delft, [[Oslo]], [[Tustna]], [[Sør-Aurdal]] og [[Son]]. Folk som kanskje ellers aldri ville ha samarbeidet om [[Gamlebyen i Fredrikstad]], [[Anthony Coucheron]], [[Storsetra på Tustna]] eller andre artikler.
+
Et oppslagsverk på nett som skrives dugnad har også et annet fortrinn, den fysiske avstanden mellom dem som bidrar er ingen hindring. Allerede på et tidlig stadium hadde denne wikien en stor geografisk spredning mellom bidragsyterne. Den brakte folk sammen som var bosatt på så ulike steder som [[Bergen]], Delft, [[Oslo]], [[Tustna]], [[Sør-Aurdal]] og [[Son]]. Folk som kanskje ellers aldri ville ha samarbeidet om [[Gamlebyen i Fredrikstad]], [[Anthony Coucheron]], [[Storsetra på Tustna]] eller andre artikler. Les mer om [[Metode:Fjernsamarbeid|fjernsamarbeid]].  
  
{{Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia}} Mer informasjon om forskjeller finnes på siden som beskriver [[Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia|forskjeller fra Wikipedia]].
+
Om du skulle være vant til å jobbe på Wikipedia, kan det være greit å merke seg at {{SITENAME}} er [[Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia|forskjellig fra Wikipedia]] på en del områder.
 
 
== Hvordan og hvorfor bli bruker? ==
 
For å lese sidene i wikien er det ikke nødvendig å logge inn, men om du vil hjelpe til å utvikle og forbedre innholdet må du [[Hjelp:Registrering_og_innlogging|registrere deg og logge inn]]. Når du registrerer deg får du en del fordeler, som for eksempel
 
* en egen [[Help:Brukerkontoen#Brukerside|brukerside]], der det er fint om du skriver litt om deg selv, og også en [[Help:Brukerkontoen#Diskusjonsside|brukerdiskusjonsside]], slik at andre brukere kan ta kontakt med deg.
 
* en mulighet til å overvåke endringer artikler som interesserer deg ved å bruke [[Help:Brukerkontoen#overvåkningsliste|overvåkningslisten]] din.
 
* mulighet til å [[Help:Hvordan flytte en side|flytte]] sider (gi dem nytt navn).
 
* mulighet til å forandre en del [[Help:Brukerkontoen#Mine_innstillinger|innstillinger]] som påvirker for eksempel antall redigeringer som vises på siden: [[Spesial:Recentchanges|siste endringer]] og/eller skrifttype, farger og utseende.
 
  
 
== Hjelp! Noen har skrevet i artikkelen min! ==
 
== Hjelp! Noen har skrevet i artikkelen min! ==
Det er viktig å huske at når andre redigerer artikkelen du har begynt på eller skrevet, betyr det ''ikke'' at ditt arbeid var for dårlig eller mangelfullt. Det kan være at du har gjort en skriveleif, eller at noen har tilleggskunnskap om et område, at de kjenner til [[matrikkelnummer]]et for gården du skrev om for eksempel. I artikkelens historikk (klikk på fane helt i toppen av artikkelen) kan du se hvem som har bidratt på den spesielle artikkelen. Via historikken kan du klikke deg inn på de ulike bidragsyternes bruker- og diskusjonssider. (Bruker)navnet til de som har bidratt med mest innhold til artikkelen vises helt nederst på artikkelsiden.
+
Det er viktig å huske at når andre redigerer artikkelen du har begynt på eller skrevet, betyr det ''ikke'' at ditt arbeid var for dårlig eller mangelfullt. Det kan være at du har gjort en skriveleif, eller at noen har tilleggskunnskap om et område, at de kjenner til [[matrikkelnummer]]et for gården du skrev om for eksempel. I artikkelens historikk (klikk på fane helt i toppen av artikkelen) kan du se hvem som har bidratt på den spesielle artikkelen. Via historikken kan du klikke deg inn på de ulike bidragsyternes bruker- og samtalesider. Les mer om [[Metode:Fjernsamarbeid|fjernsamarbeid]].  
  
Selv om de fleste artiklene kan redigeres av alle, vil noen av artiklene i denne wikien være stengt for redigering. Dette gjelder for eksempel personlige minner og artikler som tidligere har vært utgitt i bøker eller andre publikasjoner. Nederst på disse sidene ligger en ramme (mal) med forfatterens navn og en lenke til en side der bemerkninger kan etterlates.
+
Selv om de fleste artiklene kan redigeres av alle, er noen av artiklene i denne wikien stengt for redigering. Dette gjelder først og fremst personlige minner og andre kilder, og artikler fra [[Norsk historisk leksikon]]. Det er likevel mulig å legge inn kommentarer på disse artiklenes samtalesider.
  
 
==Krysslenking==
 
==Krysslenking==
Et annet særtrekk som gjør wikien annerledes enn vanlige oppslagsverk er at det kan lenkes til andre artikler i løpende tekst. Slik trenger man ikke å forklare hva en [[lagmann]] er i hver artikkel der en slik opptrer, en lenke er nok. Dermed kan de som vil vite (mer om) hva dette er, gå videre til en egen artikkel om emnet. Lenker består av et eller flere ord, og disse kan ha to farger: en blå lenke leder til en eksisterende artikkel, mens en rød lenke betyr at det ennå ikke er skrevet noen artikkel om emnet.
+
Noe som gjør wikien annerledes enn tradisjonelle oppslagsverk, er at det kan lenkes til andre artikler i løpende tekst. Slik trenger man ikke å forklare hva en [[lagmann]] er i hver artikkel der en slik opptrer, en lenke er nok. Dermed kan de som vil vite (mer om) hva dette er, gå videre til en egen artikkel om emnet. Lenker består av et eller flere ord, og disse kan ha to farger: en blå lenke leder til en eksisterende artikkel, mens en rød lenke betyr at det ennå ikke er skrevet noen artikkel om emnet.  
  
Lokalhistoriewikien har enda et spesielt trekk. En del av dette nettstedet er kalt ''«Leksikon»'', og der befinner [[Norsk historisk leksikon]] seg. Innholdet i dette er i motsetning til det meste av wikien '''ikke frigitt''' for kopiering eller gjenbruk, hverken tekstene eller illustrasjonene kan gjenbrukes uten avtale med forlaget. Det som ''er'' mulig, er å lenke til det i løpende tekst! Om du for eksempel skriver om bergverksdrift og nevner ''[[Leksikon:gjøpel|gjøpel]]'' eller et sogn og nevner en ''[[Leksikon:prebendatus|prebendatus]]'' - finnes forklaringen med en lenke dit.
+
== Lisensiering ==
 +
Det aller meste av innholdet på {{SITENAME}} er lagt ut under fri lisens, slik at det kan kopieres og bearbeides videre både innenfor og utenfor denne wikien. Forutsetningen er at kilden oppgis. Unntaket er tekster og bilder fra [[Norsk historisk leksikon]], som ikke kan gjenbrukes uten avtale med forlaget Cappelen akademisk. Les mer om [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett|lisensiering og opphavsrett]].  
  
==Hjelpesider==
+
==Kvalitetssikring==
For begynnerne blant oss, folkene med liten eller ingen wiki-erfaring, kan [[Help:Basismanual|basismanualen]] være et greit utgangspunkt. For de med mer erfaring, som kjenner mer til hva ulike wiki-uttrykk betyr kan [[Help:Alfabetiske hjelpesider|oversikten over alle hjelpesider]] være et bedre utgangspunkt. En annen praktisk side er den [[Help:Teknisk ordliste|tekniske ordlisten]], der ulike begreper forklares.
+
Bidragsyterne på wikien er selv ansvarlige for at det de skriver og laster opp er i tråd med gjeldende lovgivning og med wikiens [[{{SITENAME}}:Retningslinjer|retningslinjer]]. Nettstedet har en [[{{SITENAME}}:Administrasjon|administrasjon]] som sørger for ro og orden på wikien. Dersom du likevel skulle oppdage brudd på opphavsrett eller personvern eller bli utsatt for utilbørlig oppførsel på wikien, ber vi deg melde fra til en administrator eller direkte til [[Norsk lokalhistorisk institutt]], så vil vi ta de nødvendige skritt for å rydde opp.
 +
 
 +
==Samarbeidspartnere==
 +
Wikien ble lansert i 2008 og utviklet i samarbeid med sentrale administratorer fra Wikipedia.
 +
''[[lokalhistoriewiki.no:Bakgrunn|Les mer om bakgrunnen for wikien...]]''
  
 
==Retningslinjer==
 
==Retningslinjer==
Linje 37: Linje 35:
  
 
{{#dpl:category=Retningslinjer|mode=unordered|ordermethod=titlewithoutnamespace|skipthispage=no|shownamespace=false|columns=2}}
 
{{#dpl:category=Retningslinjer|mode=unordered|ordermethod=titlewithoutnamespace|skipthispage=no|shownamespace=false|columns=2}}
 
==Samarbeidspartnere==
 
Wikien er utviklet i samarbeid mellom [[Norsk lokalhistorisk institutt]] og [[Bruker:Jeblad|John Erling Blad]], [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] og [[Bruker:Olve_Utne|Olve Utne]], som alle har bakgrunn fra Wikipedia. Blad har stått for grunnleggende programmering, oppsett og interaksjonsdesign. Nyborg og Utne har bidratt med utvikling av grunnstrukturer og produksjon av innhold, blant annet i form av mønsterartikler.  De involverte i forsiden [[Forside:Gamlebyen_i_Fredrikstad|Gamlebyen i Fredrikstad]] har også spilt en viktig rolle i det grunnleggende utviklingsarbeidet.
 
 
''[[lokalhistoriewiki.no:Bakgrunn|Les mer om bakgrunnen for wikien...]]''
 
 
==Kvalitetssikring==
 
Bidragsyterne på wikien er selv ansvarlige for at det de skriver og laster opp er i tråd med gjeldende lovgivning og med wikiens [[{{SITENAME}}:Retningslinjer|retningslinjer]]. Nettstedet har en [[{{SITENAME}}:Administrasjon|administrasjon]] som sørger for ro og orden på wikien. Dersom du likevel skulle oppdage brudd på opphavsrett eller personvern eller bli utsatt for utilbørlig oppførsel på wikien, ber vi deg melde fra til en administrator eller direkte til [[Norsk lokalhistorisk institutt]], så vil vi ta de nødvendige skritt for å rydde opp.
 
 
  
  

Revisjonen fra 20. okt. 2011 kl. 11:28

lokalhistoriewiki.no drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI), men artikler skrives og bilder lastes opp av frivillige med interesse for og kompetanse innen områdene den dekker. Både faghistorikere og amatører er velkomne som bidragsytere. Wikien har nå 54 844 artikler og 175 043 bilder, og om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! For å sjekke om noen allerede har begynt å arbeide innenfor ditt interessefelt, kan du for eksempel gå inn på forsideoversikten eller oversikten over andre brukeres interesser. Hvis du trenger hjelp med å registrere deg som bruker eller til å komme i gang, kan du gå til startsiden for hjelpesidene eller ta kontakt med Norsk lokalhistorisk institutt.

Artikler på lokalhistoriewiki.no skal ha lokalhistorisk relevans og bør tilfredsstille minst et av disse kriteriene:

  • Artikkelen er knyttet til lokalhistorien til et bestemt område eller sted i Norge, fra landsdel til helt lokalt nivå.
  • Artikkelen er av direkte nytteverdi for folk som sysler med eller interesserer seg for lokalhistorie, enten artikkelen er knyttet til et bestemt sted eller ikke.

Les mer om kriteriene…

Hva er nå egentlig en wiki?

En wiki kjennetegnes av at folk med ulike bakgrunner arbeider sammen, ofte på samme artikkel, for å nå et felles mål. Den er et dugnadsverk. I denne wikien samarbeider historikere med utdannelse fra universitet eller høyskole med selvlærte med lokal spisskompetanse. Slik kan det kanskje også kalles et kjærlighetsarbeid. Det er et verk som er ment å skulle ta vare på kunnskaper om den nære historien, bestemors og mine minner fra dengang da, og en slektshistorikers undersøkelser om oldefars bumerke. Det er bygningshistorie, med historier om ombygninger, spøkelser og bybranner, og det er historier om lokalsamfunnets patrioter og originaler, som Fredrikstads Anders pol'ti.

Et oppslagsverk på nett som skrives på dugnad har også et annet fortrinn, den fysiske avstanden mellom dem som bidrar er ingen hindring. Allerede på et tidlig stadium hadde denne wikien en stor geografisk spredning mellom bidragsyterne. Den brakte folk sammen som var bosatt på så ulike steder som Bergen, Delft, Oslo, Tustna, Sør-Aurdal og Son. Folk som kanskje ellers aldri ville ha samarbeidet om Gamlebyen i Fredrikstad, Anthony Coucheron, Storsetra på Tustna eller andre artikler. Les mer om fjernsamarbeid.

Om du skulle være vant til å jobbe på Wikipedia, kan det være greit å merke seg at lokalhistoriewiki.no er forskjellig fra Wikipedia på en del områder.

Hjelp! Noen har skrevet i artikkelen min!

Det er viktig å huske at når andre redigerer artikkelen du har begynt på eller skrevet, betyr det ikke at ditt arbeid var for dårlig eller mangelfullt. Det kan være at du har gjort en skriveleif, eller at noen har tilleggskunnskap om et område, at de kjenner til matrikkelnummeret for gården du skrev om for eksempel. I artikkelens historikk (klikk på fane helt i toppen av artikkelen) kan du se hvem som har bidratt på den spesielle artikkelen. Via historikken kan du klikke deg inn på de ulike bidragsyternes bruker- og samtalesider. Les mer om fjernsamarbeid.

Selv om de fleste artiklene kan redigeres av alle, er noen av artiklene i denne wikien stengt for redigering. Dette gjelder først og fremst personlige minner og andre kilder, og artikler fra Norsk historisk leksikon. Det er likevel mulig å legge inn kommentarer på disse artiklenes samtalesider.

Krysslenking

Noe som gjør wikien annerledes enn tradisjonelle oppslagsverk, er at det kan lenkes til andre artikler i løpende tekst. Slik trenger man ikke å forklare hva en lagmann er i hver artikkel der en slik opptrer, en lenke er nok. Dermed kan de som vil vite (mer om) hva dette er, gå videre til en egen artikkel om emnet. Lenker består av et eller flere ord, og disse kan ha to farger: en blå lenke leder til en eksisterende artikkel, mens en rød lenke betyr at det ennå ikke er skrevet noen artikkel om emnet.

Lisensiering

Det aller meste av innholdet på lokalhistoriewiki.no er lagt ut under fri lisens, slik at det kan kopieres og bearbeides videre både innenfor og utenfor denne wikien. Forutsetningen er at kilden oppgis. Unntaket er tekster og bilder fra Norsk historisk leksikon, som ikke kan gjenbrukes uten avtale med forlaget Cappelen akademisk. Les mer om lisensiering og opphavsrett.

Kvalitetssikring

Bidragsyterne på wikien er selv ansvarlige for at det de skriver og laster opp er i tråd med gjeldende lovgivning og med wikiens retningslinjer. Nettstedet har en administrasjon som sørger for ro og orden på wikien. Dersom du likevel skulle oppdage brudd på opphavsrett eller personvern eller bli utsatt for utilbørlig oppførsel på wikien, ber vi deg melde fra til en administrator eller direkte til Norsk lokalhistorisk institutt, så vil vi ta de nødvendige skritt for å rydde opp.

Samarbeidspartnere

Wikien ble lansert i 2008 og utviklet i samarbeid med sentrale administratorer fra Wikipedia. Les mer om bakgrunnen for wikien...

Retningslinjer

Det er satt opp noen retningslinjer som er ment å gjøre samarbeidet om oppbygningen av wikien enklere:


Gå videre til
Basismanualen