lokalhistoriewiki.no:Månedens dugnad 2020

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gjennom Månedens dugnad vil vi dels vise fram mangfoldet i wikien, dels invitere deg med i arbeidet mot enda større mangfold. Mange opplever at de kan bidra med mer enn de trodde når de først tar seg en tur utafor vante stier. Kanskje kan du skape en liten spire om til en fyldigere artikkel eller få fram en ny spire om et av dugnadstemaene. Kanskje har du bilder eller personlige minner du vil dele. Det kan også være du blir oppmerksom på andre typer dugnadsoppgaver. For selv om du er vant med dugnadsånden på Lokalhistoriewiki, er det ikke sikkert du har tenkt på at «digital løvraking» kan få innholdet til å tre enda bedre fram. Kanskje kan du rette distraherende skrivefeil, sette bilder inn i artikler, kategorisere eller identifisere. Det er mange oppgaver å ta av!


Januar

Månedens dugnad

Fritz Thaulow, Vinter ved Simoa (1883).

I januar ønsker vi å fokusere på vinteren. Hjelp oss å skrive om vinteraktiviteter, enten de hører til arbeid, lek, sport eller fritid. Dette er en svært løs kategori, og vi kan følge assosiasjonsmetoden for å finne temaer å skrive om.

Rypejakta har for mange vært en kjær vinteraktivitet. I norrøn mytologi finner vi Ull og Skade som begge er tolka som guddommer for jakt og skiløping, og som begge forbindes med vinteren. Skade ga i 1887 navn til Norges første kvinnelige skiforening, Skiforeningen Skade.

Isskjæring er et tilsynelatende uuttømmelig tema, og vi ønsker oss alltid mer informasjon om gamle isdammer og aktiviteten der. Mange barn har også glede av de gamle isdammene til skøytelek eller skøytesport. Både bandy, ishockey og kunstløp har svak representasjon på wikien, og vi ønsker oss artikler om ishaller, baner, utstyr og idrettsutøvere.

... les mer

Februar

Månedens dugnad

Frøhvelvet på Platåberget ved LongyearbyenSvalbard.
Foto: Ingebret Aas (1937)

I anledning hundreårsjubileet for Svalbardtraktaten 09.02.2020, har vi Svalbard- og polardugnad i februar. Vi inviterer til å skrive om de Norske polarområdene. Kom med historier om gamle polarskuter, polarhelter og barske fangstfolk eller om dagliglivet på Svalbard for gruvearbeidere, lærere eller for betjenter og forskere på værstasjoner på Jan Mayen og Bjørnøya.

Vil du heller skrive om i Sørishavet så er det veldig flott, det er mange bilder fra det norske miljøet i GrytvikenSør-Georgia som kan brukes til illustrasjoner. På ønskelista har vi også artikler om de norske områdene i Antarktis; Dronning Maud Land, Larsøya, Bouvetøya og Peter 1. s øy.

Forslag til temaer

... les mer

Mars

Mal:Månedens dugnad 2020-03

April

Mal:Månedens dugnad 2020-04

Mai

Mal:Månedens dugnad 2020-05

Juni

Mal:Månedens dugnad 2020-06

Juli

Mal:Månedens dugnad 2020-07

August

Mal:Månedens dugnad 2020-08

September

Mal:Månedens dugnad 2020-09

Oktober

Mal:Månedens dugnad 2020-10

November

Mal:Månedens dugnad 2020-11

Desember

Mal:Månedens dugnad 2020-12