Caroline Sophie Bruenech (f. 1835)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

(Caroline) Sophie Bruennech (født 11. mai 1835 i Trondheim, død 27. oktober 1912 samme sted) var lærerinne. Fra 1850-årene og frem til 1909 virket hun ved private pikeskoler i Trondheim, spesielt i fagene skriving og håndarbeid. Hun var i mange år tilknyttet Wexelsens skole, senere Sara Christies pikeskole.

Foreldrene var Agnethe Margaretha (f. Hansen i 1820) fra Flensburg og Gabriel Bruenech (1792–1877). Hun hadde 11 søsken. Caroline Sophie var ugift og dødsannonsen var undertegnet søsknene Fredrik og Hansine.[1]

I 1850-årene hadde cand. theol. Frost skole i Trondheim, og her begynte Caroline Sophie å undervise før hun selv var konfirmert. Da elevene fra denne skolen ble flyttet over til det som ble ansett som den andre pikeskolen etter realskolen, Dessens skole, fulgte Bruenech med dit. Skolen var blitt opprettet av Jonas Severin Dessen og holdt til i hans gård (Dessengården) i Vår Frue gate 1, der realskolen senere skulle bygge sin nye store skolebygning i mur.

Da Hans Wexelsen (onkel til biskopen) opprettet en pikeskole i 1860-årene, begynte Bruenech der og ble ved siden av Wexelsen den ledende drivkraft. Skolen var i Grundtvigs ånd, både kirkelig og folkelig, og godt ansøkt. På timeplanen sto sang, sagafortelling, historie, norsk, fremmede språk og håndarbeid. Skolen ble flyttet til borgerklubbens lokaler i Håndverkerforeningen ved Bybrua, før den opphørte i 1880.

Året før, i 1879, hadde Thora Storm opprettet en pikeskole, og her ledet Bruenech håndarbeidsopplæringen. I følge Adresseavisa var hun først ute i Trondheim med å få faget inn på et nytt praktisk spor, etter en metode hun hadde lært ved frk. Zahles skole i København.

I 1892 ble Storms skole tatt over av Sara Christie, og Bruennech ble ved denne skolen frem til 1909.

I nesten 60 år hadde hun "(...) samvittighetsfuldt og pligtoppfyllende til det yderste, men med en aldrig svigtende interesse og kjærlighet (...)" utført sin gjerning.[2] Da hun gikk av, ble hun overrakt en gave fra tidligere elever, både i Trondheim og andre deler av landet og også . Hun fikk kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats. Hn døde i 1912 i Trondheim ugift.

Utmerkelser

  • Borgerdådsmedaljen i sølv
  • Kongens fortjenstmedalje i sølv

Fotnoter

  1. Adresseavisa 1912: s. 2
  2. Adresseavisa 1912: s. 5

Kilde