Samtale:«Blücher»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

DKM?

Hvorfor velger en her å bruke prefikse DKM? Den tyske Kriegsmarine synes aldri å ha brukt dette prefikset, så hvorfor innføre det her? KjellG [] 7. feb 2009 kl. 23:50 (CET)

Det er en uoffisiell betegnelse, men den blir ofte brukt. For min del går det greit å flytte dette, jeg er bare vant til denne betegnelsen. Det er mulig jeg er «ødelagt» av britiske kilder, hvor de ikke kan tenke seg å navngi et skip uten å ha med en slik betegnelse. Chris Nyborg (Cnyborg) 8. feb 2009 kl. 00:02 (CET)
En tilleggsopplysning: Grunnen til at det er vanlig mange steder å ta det med er for å skille det fra SMS Blücher, et skip i den keiserlige tyske marine. Men i vår sammenheng er ikke det noe problem, ettersom det eldre skipet ikke er aktuelt å omtale på lokalhistoriewiki. Chris Nyborg (Cnyborg) 8. feb 2009 kl. 00:08 (CET)

Første treffer fra Oscarsborg

Her står: "Like etter traff neste granat det fremre 20,3 cm kanontårnet. Store deler av tårnet havnet i fjorden,...," Etter Binders bok og en lang rekke andre kilder er dette feil! Første treffer var i stridsmasten over broen, andre treffer nær flyhangaren. Kommandørkaptein Odd Fjeld refererer dog at Eriksen var av den oppfatning at rekkefølgen var som dere skriver. Dette stemmer ikke med stridsrapporter fra «Blücher». Mannskapet i både A-tårnet og i B-tårnet forlot tårnene i god orden for å delta i brannslukking. Det eneste av noe omfang som "havnet i fjorden" var fragmenter fra HauptFlakLeitstand i fremre mast.KjellG [] 7. feb 2009 kl. 23:59 (CET)

Det er Eriksens beretning som ligger til grunn for den versjonen som står her. Jeg forandrer det ut fra det du beskriver her. Chris Nyborg (Cnyborg) 8. feb 2009 kl. 00:03 (CET)

Torpedotreffer

Dere skriver "Det var ikke bemannet da alarmen gikk, men oberst Eriksen hadde fått tak i noen som kunne betjene det."

Å si at batteriet ikke var bemannet er feil. Torpedobatteriet var bemannet. Riktignok hadde kommandørkaptein Anderssen vært på tjestereise til minestasjonen på Isegran i Fredrikstad den 8. april og var hjemme i sin bopel kort før midnatt 8. april. Han var på festingen trolig mindre enn en 1/2 time etter alarmen gikk ved midnatt og purret mannskapene ca kl 0100. Første treffer rapporterer Anderssen til "under kommandobrua", det vil si i ett av kjelerommene K1,K2 eller K3. Admiral Kummetz skriver i sin rapport at trefferen var i K1, det vil si nær midtskips. KjellG [] 8. feb 2009 kl. 00:15 (CET)

Det er bare å gå inn og redigere i artikkelen når du finner feil, unøyaktigheter eller noe du ønsker å forbedre. Jeg retter opp dette, tror det kommer fra Eriksens beretning. Chris Nyborg (Cnyborg) 8. feb 2009 kl. 00:25 (CET)

Norsk eller tysk tid?

Ildåpning kl 0421 norsk tid.
Sank kl 0723 tysk tid. KjellG [] 8. feb 2009 kl. 00:24 (CET)

Korrigert slik at alt er etter norsk tid, og fotnote om dette lagt inn. Chris Nyborg (Cnyborg) 8. feb 2009 kl. 00:28 (CET)

Diverse feil i artikkelen:

- Pol III lå ved Færder, ikke Tønsberg - «Oscarsborg og Svelvik befestninger» dekker mye mer enn Kaholmen: Kaholmene, Nesset batteri (Hurum), Håøya batterier (med festningens hovedkommandostilling!) Drøbaksiden og batteriene i Svelvik ++ - Første treffer startet trolig ikke noen brann. Her blander en sammen med 2. treffer. - 20.3cm ble ikke satt ut av spill før etter at torpedoene hadde ødelagt dampforsyningen til turbogeneratorene slik at tårnene ikke lenger fikk manøverstrøm. -15 cm trefferen fra Kopås som kuttet den elektriske rorstyrekabelen mellom bro og styremaskin, kom mye tidligere, «Blucher» holdt på renne på Søndre Kaholmen. - Tårnene ble ikke forlatt før etter ild-opphør. Da var «Blücher» godt forbi Kaholmene. - B-tårnet på «Lützow» er akter og ble ikke skadet. - Første torpedotreffer var ca under «Blücher»s bro, trolig i kjelerom 1 og hverken A- eller B- tårnet ble påvirket av dette. - At den øvrige flotiljen skulle klart å passere er lite trolig. Hovedbatteriet var ikke skadd, Kopås var ikke skadd, men tom for ammunisjon. Ny forsyning var imidlertid beordret og underveis, men viktigst - det var fortsatt syv torpedoer klare i et ubeskadiget torpedobatteri. «Möwe» kunne kanskje kommet gjennom - for full fart. -Nyere forskning antyder et personelltap på ca 400. Mvh KjellG [] 10. apr 2010 kl. 21:50 (UTC)