Diskusjon:Gater og veier i Oslo kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Håper det er OK at jeg kun legger inn noen lenker til artikler om gater og personer her, selv om du har satt opp redigeringsfanen, Chris. Må ellers si at dette er et veldig stort og godt stykke arbeid, flott med en slik oversikt :-) Hilsen --Stigrp 20. apr 2013 kl. 12:58 (CEST)

Takk for hyggelig tilbakemelding på jobben. Veldig bra at du retter opp lenker. Det er ikke lett å vite hvilke navn som er unike for Oslo og hvilke som ikke er det, og det blir for mye å søke det opp i hvert tilfelle. Jeg prøver å ta en runde innimellom, men det er veldig godt med hjelp. Jeg la på under arbeid for å slippe for mange redigeringskonflikter når jeg legger inn gater, men det er bare å jobbe på den - det er mer det at ikke for mange skal holde på på en gang, og det er greit å ikke miste oversikten over hvor jeg er i arbeidet hvis flere begynner å legge inn gater. Prøver å veksle med å skrive noen gateartikler innimellom, så det aldri blir for langt mellom blå lenker i lista. Tror det kan være veldig nyttig med denne, både for generell oversikt og ikke minst for sorteringsmuligheten så man lettere kan finne gater i enkelte bydeler eller strøk. Det vil også være mulig å ved hjelp av sortering på årstall for navnevedtak se på mønstre i hvordan man navnga gater i forskjellige perioder. Har begynt på lista over uoffisielle navn, og skal etterhvert også sette i gang torg og plasser og ei liste over parker. Chris Nyborg 20. apr 2013 kl. 13:15 (CEST)
Det er fint, Chris. Jeg kan også lage noen småartikler på en del gater jeg allerede har lagt ut bilder fra, og hvor det er greie bildetekster som kan gjøres om til artikler. Men da blir de ikke så lange, altså. Et eksempel er Biskop Heuchs vei, som jeg prøvde meg på tidligere i dag. Hilsen --Stigrp 20. apr 2013 kl. 14:19 (CEST)
Gateartikler blir ikke nødvendigvis så lange. Det er grenser for hvor mye det er å si om dem hvis det ikke er noen interessante bygninger eller personer man kan finne noe om. Men jeg går sakte og rolig gjennom en del gater i gullista fra byantikvaren og får inn info om bygninger, og det er også mulig å etterhvert finne ting gjennom adressebøkene på Digitalarkivet, folketellingene, branntakster og andre kilder. Men basisinfo om gate er det viktigste i første omgang. Veldig flott å få knytta bilder til artikler også, så de kommer fram til leserne. Chris Nyborg 20. apr 2013 kl. 19:29 (CEST)
Da har jeg vært på et raid i dag på Ullern, og fotografert fra fire av de Abbedi-relaterte veiene. Har også gjort om noen av tekstene mine til vegbilder på bokstavene A-C til små artikler. Hilsen --Stigrp 21. apr 2013 kl. 14:54 (CEST)


Hei. Jeg vil gjerne få foreslå at du tar inn Etterstadsletta (som er en viktig gate på Etterstad, som mange har adresse til), og Etterstadkroken, som er en mindre gate som et tilstøtende til Etterstadsletta. Hilsen --Stigrp 19. jun 2013 kl. 08:49 (CEST)

Gjort. Jeg la Etterstadsletta til Etterstadsletta (vei), for å skille den fra selve sletta som har en historie som går lenger tilbake. Chris Nyborg 19. jun 2013 kl. 10:06 (CEST)
Fint. Skal prøve å få tatt bilder derfra snart også . --Stigrp 19. jun 2013 kl. 10:09 (CEST)

Vet du status for Johan H. Andresens vei på Ensjø? Ble den borte eller finnes den ennå? http://www.osloby.no/nyheter/Gatenavnet-bare-forsvant-7094772.html#.UfGB5hA4UdU Hilsen --Stigrp 25. jul 2013 kl. 21:41 (CEST)

Hei igjen. Jeg savner Fossumveien på Stovner på lista, kunne du satt inn den? Har klar en artikkel til den her, men vil ikke legge til noen nye veger selv. Fossumveien er den veien som går mellom Trondheimsveien og Østre Aker vei, og som er spesiell fordi den er klargjort for en firefelts vei som aldri ble bygget. Må ikke forveksles med nærliggende Karl Fossums vei. Hilsen --Stigrp 29. jul 2013 kl. 16:37 (CEST)

Da var den inne. Chris Nyborg 29. jul 2013 kl. 19:35 (CEST)
Takk for det :-) --Stigrp 29. jul 2013 kl. 20:19 (CEST)

Hei. Vil fortsatt nominere Gransdalen (Oslo) som en veg, ser at den ikke er inne ennå :-) Hilsen --Stigrp 8. sep 2013 kl. 16:55 (CEST)

Gjenstående oppgaver

Det begynner å nærme seg at vi har artikler om alle gater, men en del mangler bilde og/eller koordinater. Jeg har derfor laget disse sidene som lister opp slike mangler:

Chris Nyborg (diskusjon) 16. jun. 2015 kl. 11:25 (CEST)

Fint med en slik oversikt, Chris. Regner med at både Stig Rune og jeg er på saken.--Kallrustad (diskusjon) 16. jun. 2015 kl. 12:36 (CEST)
I forbindelse med koordinat-jobben er det kjekt om vi også legger inn lenker, både internt på wikien og til Bokhylla (f.eks. byleksikonet).--Kallrustad (diskusjon) 16. jun. 2015 kl. 12:41 (CEST)
Ser forresten at også Roy Olsen er engasjert i Oslo-veier. Takk til deg også, Roy!--Kallrustad (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 08:33 (CEST)
Jeg er på saken, det er sikkert :-) Men akkurat det med Bokhylla er jeg usikker på hva du mener, Trond. 2010-utgaven av Byleksikonet er ikke å finne der, og noen ganger er det opplysninger der, og ikke i 2000-utgaven, som er benyttet, og da er det ikke naturlig å bruke lenke til 2000-utgaven, som jo er å finne på Bokhylla. Hilsen --Stigrp (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 08:37 (CEST)
Beklager at jeg var litt upresis. Mente bare 2000-utgaven, som er brukt i en del artikler.--Kallrustad (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 08:39 (CEST)
Jeg har jo masse bilder, bl.a. av alle gater og veier i byen, tatt fra 2007 og framover. Jeg kan etter hvert supplere det som mangler. Har startet på toppen - på A. Rool (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 12:15 (CEST)
Hei, Roy. Mener du bokstavelig at du har bilder av alle gatene? Selv de langt ned i Klemetsrud og innover i Marka? Det er jo fint, selvsagt, selv om jeg selv har brukt masse tid de siste par årene på å kjøre byen rundt, noe som er hyggelig i seg selv, men skjønner nå at det ikke var nødvendig. Hilsen --Stigrp (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 12:23 (CEST)
Tror ikke det gjør noe om vi får flere bilder fra de samme gatene, tatt på litt forskjellig tidspunkt og av forskjellige fotografer.--Kallrustad (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 12:46 (CEST)
Jeg tror det som oftest vil greie seg med ett bilde, så jeg tror ikke vi skal bruke for mye tid på å ta nærmest like bilder. Og de bildene som allerede er i artiklene blir jo stående, uansett hvem som har tatt dem. Så hvis Roy kan illustrere absolutt alle gjenværende gateartikler for Oslo er det helt topp for wikien, selvsagt. Det er det viktigste. Ble bare litt overrasket over at alle disse bildene har vært potensielt tilgjengelig. Jeg trodde det var helt nødvendig å få tatt nye bilder for å få illustrert gateartiklene. Hilsen --Stigrp (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 12:51 (CEST)
Sikkert fornuftig å konsentrere innsatsen om de gatene som vi ikke har noe bilde av, ellers er det ikke noe i veien for å opprette et bildegalleri hvis vi har forskjellige motiv fra ei gate. På Digitalt Museum/Oslobilder.no er det jo også mange eldre bilder som effektfullt kan settes opp mot de nye bildene til Stig Rune og Roy, for å vise utviklinga.--Kallrustad (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 12:58 (CEST)
Ja, Stig, jeg mener alle gater, veier og tur-/gangveier som har navn. Regner med at jeg har fotografert 99,9%. Det er muligens noen helt nye veier jeg ikke har fått med ennå, samt en og annen hvor det var omfattende gravearbeider da jeg var på stedet. Tidligere hadde jeg et nettsted hvor det lå 4370 gatebilder, men disse representerte bare 43% av veiene. Alle disse var ferdig korrigerte i bildebehandlingsprogram. Dessverre gikk nettstedet ned før jeg ble ferdig, og jeg har ikke hatt nok kunnskap om HTML-koding til å få opp ny side. Men bildene har jeg jo selvsagt fortsatt. Jeg har også bilder av plasser, parker, gårder, hundrevis av hus osv. Det jeg mangler er tid til å gjøre noe særlig mer med dette - f.eks. wiki-arbeid. Rool (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 13:28 (CEST)
Ja, det må jeg si, det var imponerende. Trodde jeg var nærmest alene om å ha bilder av sære veier som for eksempel Kirkestien, Stensrudlia, Ulsholtstien, Jakob Vaages vei, Grenaderstien og Skaret, men da er jeg ikke det, skjønner jeg. Men det er greit, da legger jeg ned fotoarbeidet for Oslo, en æra er over, og jeg satser på andre kommuner. --Stigrp (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 14:08 (CEST)
Jeg liker godt at en artikkel har flere bilder, både historiske og nyere. Vidariv (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 15:51 (CEST)
Jeg liker også flere bilder, og i og med at Roy mangler tid synes jeg ikke det er noen grunn til å stoppe med fotografering i Oslo. Hvis det blir mulig å få inn Roys bilder på et senere tidspunkt løser vi det da, men i og med at vi nå begynner å nærme oss en helt blå liste for veiene hadde det vært gøy å ha bilde på alle sammen også når vi skal gå ut og skryte av arbeidet som er gjort. Chris Nyborg (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 16:06 (CEST)
OK, så da mener dere at vi skal fortsette likevel, siden vi er så nære? Greit, da gjør vi det. Det var bare så overraskende for meg i dag at noen satt på alle gatene, da ble motivasjonen og behovet likesom litt borte. Hilsen --Stigrp (diskusjon) 17. jun. 2015 kl. 16:32 (CEST)

Dyna brygge

Hei;

Takk for en fantastisk side til dere som har utarbeidet den. Jeg bruker dataene hver dag som grunnlag for turer i Oslo og for å føre statistikk.

Jeg sendte jo en melding til Chris Nyborg om fem utelatte gater.

Jeg oppdager ytterst få utelatelser på mine turer, men noen få er det jo.

Tenkte jeg skulle opplyse om en ny gate/vei som er utelatt.

Dyna Brygge, Tjuvholmen, bydel Frogner, ligger ytterst på Tjuvholmen, utenfor The Thief, og har noen adresser. Finnes ikke i listen og har ikke egen side.

Ser nå (på seeiendom.no) at også Kavringen Brygge og Fru Kroghs Brygge har adresser på Tjuvholmen. (Kanskje siden burde hete Gater, veier og brygger i Oslo)

Vennlig hilsen Geir Qvist Nordhagen

Flott med enda flere oppdateringer. Jeg legger inn disse også. Chris Nyborg (diskusjon) 21. mar. 2017 kl. 10:50 (CET)

Filipstad brygge

Hei igjen;

Da har jeg vært ute og gått igjen.

Filipstad brygge, Aker Brygge, bydel Frogner, har ikke egen side, er ikke i listen, men finnes som en død lenke under Tjuvholmen alle.

Ellers er det en handlegate på Aker Brygge som kanskje ikke er offisiell, men som finnes på Google Maps (med feil plassering) og openstreetmap. Den heter Jenny Hemstads gate. Her er en artikkel på Aftenposten: http://www.aftenposten.no/osloby/Jenny-Hemstad-34-far-handlegate-oppkalt-etter-seg-76217b.html

Ellers er det en gangvei på Holmenkollen som heter Halsbrekka, i følge openstreetmap. Den går fra Måltrostveien, over Setra vei og ender i Lillevannsveien ved Holmenkollen stasjon.

Geir Qvist Nordhagen

Den handlegata på Aker brygge var vel bare en reklamejippo fra handelsnæringa der, så det virker å være litt på kanten å ha den med i oversikten - eller?
Jeg fotograferte Halsbrekka våren 2008, men jeg kan ikke huske hva som var min kilde. Openstreetmap var det neppe, så stien må være nevnt også andre steder. Rool (diskusjon) 26. mar. 2017 kl. 23:53 (CEST)
Jeg mener nok at Jenny Hemstads gate ikke bør være med i denne oversikten. Den hører heller hjemme i Uoffisielle stedsnavn i Oslo kommune. Det kan jo gjerne være en artikkel om den, det er jo en litt artig historie. Chris Nyborg (diskusjon) 27. mar. 2017 kl. 09:37 (CEST)

Rommiskogen, feil bydel i liste

Rommiskogen ligger i bydel Grorud. Feiloppført under Stovner i listen (står med riktig bydel på egen side).

Geir Qvist Nordhagen

Vaskeribakken (Lambertseter)

Hei igjen;

Vaskeribakken har en forekomst som bortregulert/sanert gate, men den finnes også på Lambertseter. Navngitt 2014 i følge wikipedia.no (https://no.wikipedia.org/wiki/Vaskeribakken_(Oslo)). Har flere adresser. Finnes på Google Maps, seeiendom.no og Oslo Kommune.

Geir Qvist Nordhagen

Kan du ikke bare legge den til på lista? Rool (diskusjon) 3. apr. 2017 kl. 02:32 (CEST)

Jo, jeg kan sikkert prøve det, er litt fersk her. Ville bare opplyse om funnet mitt i et innlegg.

Ja, prøv! Akkurat det er ganske lett. Gå inn i "Rediger"-modus, finn fram til stedet Vaskeribakken hører til, i dette tilfellet blir det vel over den bortregulerte ved samme navn. Kopier en seksjon fra en annen vei og fyll inn opplysningene som passer til "din" vei.
Forøvrig hyggelig å se at det ikke bare er meg som reker gatelangs i byen! Rool (diskusjon) 3. apr. 2017 kl. 21:10 (CEST)
Supert! Min første wiki-redigering. Jeg tror det funka, la den inn som Vaskeribakken (Lambertseter).
Ja, siden her har virkelig vært til enorm hjelp når det gjelder å reke gatelangs; har klokka ca 1300 gater i 2017; i kveld har jeg vært på Røa...
Se det, ja, det funka! Da er det bare å "spytte i neven" og sette igang med en liten artikkel om veien. Ta for deg en ferdig artikkel om en lignende vei og bruk som mal.
Hva er hensikten med denne vandringen gatelangs, da? Nysgjerrighet... bilder... mosjon... eller? For meg gjelder alle disse punktene. Rool (diskusjon) 3. apr. 2017 kl. 23:09 (CEST)
Skal nok freiste en artikkel etterhvert.. Hensikten er i utgangspunktet mosjon, har gått ned 20 kg på seks måneder. Jeg la inn alle turene på Google Earth og begynte å fylle kartet rundt der jeg bodde. Så satte jeg meg fore å gå alle gatene i bydel Grorud, men jeg kunne ikke stoppe der. Etterhvert ble det hele Groruddalen, og så har jeg bare ekspandert. Det er mye nysgjerrighet og ønske om å kjenne byen jeg bor i. Så det har vært en fin vinter, og nå blir det jo enda bedre å utforske byen! Geirqn (diskusjon) 3. apr. 2017 kl. 23:41 (CEST)
Haha, dette vet jeg alt om! Har man først begynt med dette er det ikke mulig å stoppe; det bare baller på seg! Selv gikk jeg så å si alt av gater og veier i byen i løpet av en treårsperiode, men det var ingen grunn til å stoppe der. Siden har det blitt masse flere turer på kryss og tvers, frigjort fra karter og veilisters strenge krav. Er man byvandrer, så vandrer man! Rool (diskusjon) 3. apr. 2017 kl. 23:56 (CEST)
Da har jeg gjort et forsøk på å opprette en egen side for Vaskeribakken på Lambertseter, min første wiki-side. Fant til og med vedtaket fra bydelsutvalget på Nordstrand. Jeg får ikke lenka til bildet jeg har lastet opp. Ikke noe super-bilde, men jeg ville se hvordan det ble. Mulig øynene går litt i kryss etter en lang dag foran skjermen. Her er lenken til bildet: https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Vaskeribakken_Lambertseter_2017.JPG Kan noen se hva jeg gjør feil? --Geirqn (diskusjon) 4. apr. 2017 kl. 21:45 (CEST)
Hei. Har satt inn bildet ditt nå. Filnavnet må skrives helt nøyaktig; her var det store vs. små bokstaver (.jgp/.JPG) som var årsaken. Men se på overskriften til artikkelen igjen; det bør stå "Vaskeribakken (Oslo)" og ikke "Vaskeribakken (Lambertseter)". Jeg ser at det er en tidligere gate i byen som har dette navnet nå, men den bør endres til f. eks. "(tidligere gate i Oslo)". Hilsen --Stigrp (diskusjon) 4. apr. 2017 kl. 22:20 (CEST)
Ok, takk for hjelpen! Geirqn (diskusjon) 4. apr. 2017 kl. 22:26 (CEST)
Mulig jeg var litt rask, men jeg oppretta Vaskeribakken (tidligere gate i Oslo), og kopierte inn gammel tekst. Historikken her gikk da tapt. Vaskeribakken (Oslo) henviser nå til gaten på Lambertseter. Endret også lenkene på denne siden (Gater og veier i Oslo kommune). Er det mulig å slette Vaskeribakken (Lambertseter)? Geirqn (diskusjon) 4. apr. 2017 kl. 22:50 (CEST)
Ikke lag ny artikkel, men døp om den gamle. For å gjøre det, går du til "Mer" på linja øverst og velger "Flytt". Der skriver du den nye tittelen. Rool (diskusjon) 4. apr. 2017 kl. 23:20 (CEST)

<marg> godt råd, Rool :) - tror jeg har fått system på ting (har lov til å slette og litt sånt). Er det ok nå? Mvh Siri J 4. apr. 2017 kl. 23:46 (CEST)

Kværnerbyen

Noen som har et kart over Kværnerbyen, med innmerka gangveier? Jeg prøver å finne Montørbakken, Onsumbakken og Samholdsstien. :-) --Geirqn (diskusjon) 11. apr. 2017 kl. 19:28 (CEST)

Spør på Trafikanten etter sporveiskart B 05 Helsfyr. Der vil du nok finne det du leter etter. Jeg har ikke nyere kart enn et fra 2009, og der er Kværnerbyen langt fra ferdig, men navnene er påført. Det blir imidlertid litt vrient å orientere seg siden mye av bebyggelsen mangler. Rool (diskusjon) 12. apr. 2017 kl. 01:27 (CEST)
Jeg fant alle tre på dette reguleringskartet. De er ikke søkbare, men er merka med navnet. Lenka fører deg rett til Onsumbakken og Samholdsstien, og Montørbakken ligger litt lenger øst. Chris Nyborg (diskusjon) 12. apr. 2017 kl. 09:19 (CEST)
Supert! Takk for svar, begge to! --Geirqn (diskusjon) 12. apr. 2017 kl. 09:41 (CEST)