Diskusjon:Herlof Martinsen (1901–1976)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sosialdemokrat

Hei. En omfattende og interessant artikkel, men kan jeg spørre hvorfor du skriver at han sannsynligvis var sosialdemokrat? Han hadde håndverksbakgrunn og var medgrunnlegger av Sør-Alsten Arbeiderparti, er det noe annet i hans bakgrunn som skulle tilsi at han ikke var sosialdemokrat? Du kan jo vurdere å ta vekk ordet sannsynligvis, eller bare skrive at han var Ap-mann, og dermed la fakta ta for seg selv? Hilsen --Stigrp (diskusjon) 13. aug 2014 kl. 07:55 (CEST)

Hei. Takk for nyttig innspill. Jeg skal forsøke å forklare hvorfor jeg har benyttet dette ordet.
Angående partipolitisk tilhørighet hos historiske personer:
Der finnes tilfeller hvor personer har deltatt i politiske partier/organisasjoner uten å dele ideologien bak. Motivet kan være 1.) at de søker makt, berømmelse og/eller fordeler, 2.) at de hentes dit på grunn av kompetanse eller 3.) at de rett og slett tiltrekkes av samvær som følger med. Flere grunner kan nevnes, blant andre 4.) potensielle sosiale sanksjoner og 5.) infiltrerende aktivitet. For øvrig var trettiårene en polariserende periode, hvor en stor trussel tvang noen til høyre, mens en annen tvang noen til venstre. I krisesituasjoner beveger mennesker seg mot ytterligheter.
Med andre ord har folk forskjellige grunner for å delta i politiske partier/organisasjoner. Min påstand er at partitilhørighet i seg selv ikke fastslår ideologisk overbevisning. Man behøver noe i tillegg.
Angående Martinsen selv:
Jeg tror at Martinsen var sosialdemokrat, men jeg klarer ikke å finne belegg for det. Derfor har jeg valgt å skrive at han «sannsynligvis» var det. Inntil videre påviser kildegrunnlaget kun at Martinsen deltok i et lokalparti av Arbeiderpartiet. Motivet for deltakelse er ikke tydelig.
Jeg har forståelse for at dette kan oppfattes som teoretiserende, men du har i alle fall mottatt svar på ditt spørsmål. Jeg støtter forslaget om å fjerne ordet «sannsynligvis», som sannsynligvis skaper uklarhet, men da bør også setningen «Herlof Martinsen var sannsynligvis sosialdemokrat» utgå. N. 14. aug 2014 kl. 07:25 (CEST)
Takk for svar. Ja, det kan være vanskelig å sette seg inn i hva folk egentlig mente og sto for. Kanskje det beste er å ta ut hele den setningen, som du selv er inne på (Herlof Martinsen var sannsynligvis sosialdemokrat), og heller være beskrivende, og skrive hvilket politisk parti han var medlem av? Det spørs hvor teoretisk man skal være i en slik relativ kort artikkel på nett, jeg vet ikke. Uansett er dette er spennende mann, og bra at du skriver om ham! Hilsen --Stigrp (diskusjon) 14. aug 2014 kl. 09:18 (CEST)
Lokale aktører bør vel ikke møtes med de samme strenghetskrav som nasjonale. Samtidig har lokalhistorie godt av økt metodebruk. Takk for samtalen. N. 16. aug 2014 kl. 22:10 (CEST)
Nå ble dette til en viss grad spennende. Jeg undres; hva menes med "økt metodebruk"? Jeg tillater meg uansett å kategorisere ham (bilforhandler Martinsen, som var etterkommer av strandsittere og husmenn) som den Ap-politikeren han var. Det beste eksempel på dette fant jeg i forfatterens uttrykk: "Martinsen var for øvrig medgrunnlegger av Sør-Alsten Arbeiderparti samt den første lederen av laget". Hilsen og handslag --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 16. aug 2014 kl. 22:23 (CEST)