Samtale:Honoratus Halling

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristenkonservativ forkjemper for arbeiderbevegelsen?

Den var ny.

Mao; jeg finner lite samsvar mellom arbeiderbevegelsen - som - som begrep - omfattes av de partipolitiske konstellasjoner med en viss form for sosialistisk plattform som basis.

En (kristen)-konservativ person i perioden 1819 - 1886, som attpåtil bekjempet Marcus Thrane - kan derfor ikke være en del av arbeiderbevegelsen. Det at han var med i sin tids arbeidersamfund tyder da også på det rakt motsatte. Arbedeidersamfunnene var jo en tilnærmet direkte avlegger av Venstre - som også tidens Høyremænd ofte sluttet seg til - for nettopp å holde arbeiderklassen borte fra de farlige sosialistiske tankebaner og politkk. --Gunnar E. Kristiansen 9. des 2012 kl. 08:53 (CET)

Det var vel slik at Halling, gjennom det arbeidersamfunnet han etablerte på Enerhaugen, ønsket at arbeiderene organiserte seg på et kristent grunnlagt, og dermed nettopp for å holde dem borte fra sosialisimen. Men det løp også ut fra et genuint ønske om å bedre arbeidernes sak, men ikke på sosialismens grunn. Det som kan oppfattes feil i artikkelen, ut fra vanlig bruk av begreper, er vel bruken av ordet arbeiderbeveglse. Hallings bevegelse er kanskje ikke så godt kjent, den var bare aktiv på 1850-tallet, men Thrane oppfattet ham virkelig som en trussel. De var motpoler. Ellers er kilden til dette, i tillegg til nekrologen i Aftenposten, Norsk biografisk leksikon, ikke meg selv. Jeg er litt overrasket over at du synes at dette var en helt ny vri, Gunnar? Er det ordbruken du regagerer på, eller er Hallings bevegelse så ukjent at alt må skrives om for å¨bli forstått av leserne våre? --Stig Rune Pedersen (Stigrp) 9. des 2012 kl. 10:49 (CET)

Du har rett; det er begrepet arbeiderbevegelse jeg pirker på. Men om det er kildene dine som bruker begrepet er det dessto mer grunn for å holde på tanken om å være kildekritisk. Ellers er det svært bra at slike saker kommer opp. Det skjerper sansene og gir oss ny viten - i alle fall meg! --Gunnar E. Kristiansen 9. des 2012 kl. 11:25 (CET)


Hei igjen, takk for raskt svar. Ja, biografisk leksikons bruk av begrepet arbeiderbevgelse i artikkelen om Halling virker litt spesiell. Så nå står det "arbeidersaken", og jeg tror det er bedre nå. Dette var jo ellers også på 1850-tallet, før partipolitikken. Takk for at du påpekte dette, Gunnar, helt på sin plass. Jeg må ellers innrømme at jeg ikke kjente Hallings arbeid så godt fra før, jeg begynte å nøste i dette med utgangspunkt i Hallings gate i Oslo, og i går fikk jeg tid til å fotografere graven hans i Oslo. Artikkelen kan sikkert også bygges ut senere. Hilsen--Stig Rune Pedersen (Stigrp) 9. des 2012 kl. 11:31 (CET)