Samtale:Ytre Mosvik Avholdslag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Den foreliggende versjonen av denne artikkelen hviler tungt på John Langfjærans artikkel i Årbok for Mosvik historielag 1994/95. I tillegg er det lagt inn noen misforståelser, bl.a. om "storkommunen Verran" som ikke angår emnet. Jeg kommer til å revidere artikkelen nå, slik at den tydeliggjør hva som er Langfjærans vurderinger, og hva som er andre vurderinger. Mvh --Morten O. Haugen (diskusjon) 5. aug. 2020 kl. 07:27 (CEST)

Når jeg nå er ferdig med gjennomgangen, blir jeg overrasket over den tendensen jeg fant i forholdet mellom hovedkilden (Langfjærans artikkel) og teksten; en tendens til overdrivelser:
  • Når Langfjæran skriver at «i Sliperkretsen drev Olga Hamstad i noen år barnelaget», skriver Gunnar E. Kristiansen at «Olga Hamstad ... tok seg av barnelagsarbeidet i «Vårblomsten», gjennom en rekke år
  • Kristiansen skrev at «Til å begynne med var det vanlig at barna deltok på lik linje med voksne på møtene, noe som kan hende ble i tyngste laget for de yngste.» Dette er ikke nevnt i det hele tatt hos Langfjæran.
  • Kristiansen skrev at « Men laga samarbeidet godt, også med konkurrenten; losje Mjølner av I. O. G. T.» Det er ikke noe hos Langfjæran som tyder på at IOGT ble oppfattet som en konkurrent. Tvert imot skriver han at «samarbeidet mellom avholdslosjen og de to lagene var godt.»
  • Kristiansen skrev «arbeidskontraktene ofte inneholdt tjenerskapets rett til drammer i tillegg til kost og lønn. Dette mente husbonden holdt motet og humøret oppe hos tjenerskapet, som da også ble lettere å ha med og gjøre.» Verken den anonyme husbonden (major Einar Jenssen, antagelig), Olbert Lillemark (som siteres i dette), eller artikkelforfatteren Langfjæran kan sees å ha brukt uttrykket lettere å ha med og gjøre, selv om meningen og tolkningen er nærliggende.
Denne tendensen til fri gjengivelse og dramatisering er litt foruroligende.
Langfjæran skrev at Mosviks første misjonsforening ble stiftet i 1863, mens avholdslaget ble stiftet i 1886. At artikkelen skrev at «da bygda allerede tre år før hadde fått sin første misjonsforening, er det nærliggende å tenke seg at det her kan ha vært en sammenheng», kan antagelig unnskyldes med stort arbeidstempo. Mvh --Morten O. Haugen (diskusjon) 5. aug. 2020 kl. 19:07 (CEST)
Når jeg nå legger inn jubileumsheftet Mosvik kommune 100 år 1901-2001 av Jorolf Nyborg som kilde, skyldes det at Morten O. Haugen må ha brukt den i sin bestrebelse på å få oppklart og redegjort for noen av undertegnedes uvederheftigheter. Det vises blant annet av passusen om de fire som var med på stiftelsesmøtet i 1886 som levde i 1910: Gjertine Langaunet, Katrine Langaunet, Hans Skavelsli og Laura Skavelsli, som vi finner på side 78 hos Jorolf Nyborg, men hvor de øvrige tilføyelser er hentet fra vet jeg dessverre ikke --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 7. aug. 2020 kl. 12:12 (CEST)
Hei, Gunnar. De fire navnene står øverst på side 36 i Langfjærans artikkel. Alle andre tilføyelser er også derfra, med noen unntak:
  • det som gjelder felles valgliste er hentet fra artikkelen Kommunestyrevalg i Mosvik.
  • setningen «Det kan også ha virket motiverende at det før 1884 fantes DNT-lag i Verran og Ytterøy, de to andre sognene i Ytterøy prestegjeld.» er basert på opplysninger i artikkelen Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag, kombinert med lokalkunnskap.
  • setningen «Ut fra opplysningene om de første formennene, i årene før delingen i 1908, kan det se ut som om laget helt fra begynnelsen hadde sitt tyngdepunkt i Åsbygda» er basert på bygdeboka og lokalkunnskap om gårdsnavn og etternavn.
Jeg håper det dekker alle spørsmålene dine!? Mvh Morten O. Haugen (diskusjon) 7. aug. 2020 kl. 17:39 (CEST)

Begynn en diskusjon om siden «Ytre Mosvik Avholdslag»

Start en diskusjon