Grunnvoll (Narvik gnr. 230)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grunnvoll
Fylke: Nordland
Kommune: Narvik
Gnr.: 230

Grunnvoll er en matrikkelgård (gnr. 230) i Narvik kommune. Den ble etablert i løpet av 1700-tallet. Som skyldsatt gård er den med i kildene fra 1772, men plassen var i bruk lenge før den tid, som finnerydning, uten å være ”offisiell”. Grunnvoll er nok den plassen i Indre Tysfjord som først får en permanent bosetning. Den første vi kan spore er Niels Eliassen/Ellevsen som trolig er født midt på 1670- tallet og som trolig kom til Grunnvoll fra Ness en tid før 1720. Han gifter seg med Guren Gundersdtr. Faren Gunder har trolig bodd på Grunnvoll, og vi skal ikke se bort fra at stedsnavnet har sin opprinnelse i personnavnet Gunder.


Peder Gundersen fikk første bygsel på gården Grunnvoll i 1772. Den nevnte Niels Ellevsen var hans bestefar. Niels var gift med Guren Gunderdatter, og det var nok hennes far, Gunder/Gunner og hennes sønn igjen, Gunner, som hadde bygd oppgården på 1600- og 170- tallet. Så Grunnvoll hadde vært bebodd og bebygd og drevet lenge før første bygsel i 1772. Gården ble skyldsatt til 18 mark , altså relativt liten. Peders far, Gunner, var gift med Eli Rejersdtr fra Tørnes. Paret fikk 8 barn hvorav fire vokste opp. Døtrene Brønnel og Guren ble gift henholdsvis i Rørvik og i Mulbukta og etterslekten deres kan spores fram til våre dager. Peder giftet seg ca. 1770 med Berit Aanetsdtr fra Undereide. Paret fikk to barn, døtrene Elen og Lucia, men ingen av dem fikk etterkommere. I 1801 var begge hjemme og ugifte. Yngstedatteren Lucia døde kort tid etter og Elen får vi ikke vite mer om. Berit Aanesdtr døde i 1794 og Peder giftet seg pånytt med Marit Paulstdr. I 1801 hadde Peder og Marit den 10 år gammel pleiesønnen Audun, men heller ikke han vet vi noe mer om.


Det foregikk mange eierskifter og endringer rundt 1800 på Grunnvoll. I august 1798 blir Peder Gundersen selveier for 45 riksdaler . skyld 18 mark, på gården Grunnvoll. Peder Gundersens tid som sjøleier varte ikke lenge. Noen måneder senere, i desember samme år, solgte Peder gården til Willum Lind i Kjøpsvik for 54 riksdaler. Vi vet absolutt ingenting om bakgrunnen for verken kjøp eller salg. Vi må likevel anta at Peder hadde lånt penger, kanskje hos Lind, og var kommet i betalingsvansker. Lind bygslet gården videre i 1799 til Mons Pedersen fra Straumen med vilkår om at Peder skulle få bruke gården så lenge han levde. Peder levde til 1805, faktisk ett år lengre enn Mons Pedersen.


Mons Pedersen (ved dåp innført som Mogens i kirkebøkene) fra Straumen hadde i 1793 giftet seg med Ahlet Clausdtr fra Offersøy og ble altså fra 1799 bygselsmann på Grunnvoll. Ahlet og Mons fikk fire barn, Claus, Maren, Ane og Mons. Ingen av dem ble på Grunnvoll. Maren Maria ble senere boende på Tennstrand, mens Mons jr. flyttet tilbake til Straumen der faren var fra. Claus ble gift på Skar i Ofoten, mens Ane ble bare to år gammel. I 1801 betegnes Mons som bonde og ”Gaardbeboer” mens Peder Gunnersen blir betegnet som ” Find og Husmand med Jord”.


To familier til var registrert under Grunnvoll ved folketellinga i 1801. Det er grunn til å tro at de bodde på Sommerset. Det var Arnt Rejersen og datteren Bronhild. Arnt var av sjøsameslekt og bror til den forannevnte Eli Rejersdtr fra Tørnes. Arnt hadde trolig bodd på Sommerset/Jepma siden 1760- tallet og var gift med Berit Nielsdtr. Sønnen Ole flyttet tilbake Tørnes, datteren Marit giftet seg i Straumsnes/Kjelkvik, mens datteren Caren ble værende på hjemstedet og giftet med Niels Jacobsen. Caren og Niels hadde datteren Marit. Arnt og Niels betegnes som finner, eller om vi vil sjøsamer. Marit er den eneste av den lille familien vi i ettertid kan spore. Hun var i 1865 såkalt ”fattiglem” hos Ole Jensen på Mannfjordsommerseth.


I 1802 ble skyldøret på Grunnvoll fastsatt til 1 pund og 12 mark og har matrikkelnummer 94 og løpenummer 111. Transaksjonene like før århundreskiftet nevnes av jordavgiftskommisjonen og verdien settes til 75 riksdaler. Det tyder på at Lind hadde gjort et forholdsvis godt kjøp høsten 1798. Gården hadde to oppsittere, som ikke nevnes ved navn, men det var uten tvil Mons Pedersen og Peder Gunnersen. Kommisjonen skiver videre at ”ved Gaarden befindes godt Agerland, god Fædrift og Skov til Fornødenhet”.


De to oppsitterne Mons og Peder døde som vi har nevnt rundt 1805 og da skjedde det

betydelige endringer på Grunnvoll. Willum Lind i Kjøpsvik som var gårdens eier døde i 1802 og hans enke, Petronella, ble som nevnt under Straumen gift med John Reener . Reener overtok som eier 13.mai 1805.


Vi har ikke papirer på at Peter Mathiassen fra Sørfjorden bygslet gården hos Reener fra ca 1805, men tidsmessig passer det som hånd i hanske. Det er trolig at det forelå en muntlig avtale mellom partene. Peter giftet seg i 1805 med Malena Jensdtr fra Straumen, men allerede fire år tidligere hadde paret fått datteren Adelus, så tiden var inne for å få seg sin egen plass. Det var først i 1827 at Peter fikk papir på bygselsen. Den ble tinglyst året etter.


Ved matrikkelutkastet i 1818 er Peter eneste oppsitter på Grunnvoll. Det ble sådd 1/2 tønne rug og 2 tønner bygg. Kornavlingen gav normalt tre fold. Gården hadde en hest, fire kyr, to ungnaut, og 16 småfe. Grunnvoll var ikke videre godt egnet til kornavling, mens det derimot var en god havnegang og skogen gav nok til både eget bruk og til salg. Peter og Malena fikk etter hvert 6 barn. Den nevnte Adelus ble på Grunnvoll , mens Mathia ble gift i Bukta og Margrethe på Helland. Parets tre sønner fikk ikke etterkommere.


Adelus giftet seg i 1829 med Christen Johanessen fra Kjøpsvik. Paret prøvede å etablere seg i Musken i Helmofjorden, men kom etter en tid til Grunnvoll. Peter Mathiassen døde i 1832, men det skulle gå flere år, til 1845, før Christen fikk bygsel, denne gang fra Jacob Lind, som hadde overtatt etter stefaren Reener i 1839. Seks år senere ble Christen den første sjøleier på Grunnvoll i det han fikk skjøte på en part i gården, nå løpenummer 169, for 51 spd.


En bygsel fra 1828 på ½ vog til en Lars Persen til han og hans kone på livstid skaper en viss uklarhet. Denne Lars Persen er ikke å finne i andre kilder, verken ved folketellinga i 1801 eller i kirkebøkene eller Jeg tror imidlertid at det dreier seg om et eldre par som trolig har bodd i Jepma/Sommerset og som nå får formalisert forholdet. Denne bygselen inngår mest sannsynlig i den som Christen Johanessen overtar i 1845.


Jens og Adelus fikk åtte barn. Fem av disse vokste opp og tre av disse, Johan, Peternille og Martinius ble værende på gården. Datteren Grethe Maria flyttet ikke lenger enn til Straumen. Alle stiftet familie rundt 1860 sånn at det i siste førti årene av 1800-tallet er temmelig folksomt på Grunnvoll.


Adelus døde i 1857 samtidlig med at Johan gifter seg og får barn. Det var trolig grunnet sin enkemannsstand at Christen på omtrent på dette tidspunkt trekker seg tilbake som aktiv bruker på Grunnvoll. Samme år giftet datteren Peternille seg med Gilles Olsen fra Kjøpsvik og får barn. Det er grunn til å tro at disse to familiene driver gården sammen en tid framover uten at eierforholdene blir formaliserte. Det går fram at gården er delt i matrikkelnumrene 191 a som drives av Johan og 191 b som drives av Gilles.

Johan Kristensen giftet seg med Maren Olsdtr fra Storjord. Maren hadde fra tidligere sønnene Enok og Ole Ellevsen da hun kom til Grunnvoll. Paret fikk åtte barn til mellom 1857 og 1874. Ved folketellinga i 1865 består husstanden av Johan og Maren og Enok og Ole Ellevsen. Videre de yngste barna som pr. 1865 var: Nikolai, Amalie, Kristen og Hansine. Adelus og Christen datter Grethe Maria hadde fått en sønn, Kristen Nilsen, som bodde hos onkelen og bestefaren. I tillegg var Marens mor i huset, Johanna Enoksdtr, opprinnelig fra Hamarøy. Elen Olsdtr fra Hamarøy var tjenestejente hos familien. Det var fem storfe på bruket, videre hadde de 16 sauer og en gris. De sådde ½ tønne bygg og satte 5 tønner poteter. De var også eier av en rein som nok var i pleie hos lokale samer.


Gilles og Peternille fikk sju barn mellom 1858 og 1875. Amalie, Maren, Martin, Gerhard, Sara Emilie, Methe Sofie og Kristen Angell. I 1875 var Gerhard oppført som selveier, gårdbruker og fisker på matrikkel 191 b. Bruket hadde en hest, 3 kyr, 11 sauer. Det ble sådd ½ tønne bygg og de satte 3 tønner poteter.


Det er ikke mulig via kildene å presist av dekke hva som skjedde mellom 1865 og 1875. Uansett er det Johan Kristensen som er eier av matrikkelnummer 191 pr. 1875 sammen med broren Martinius. Det fant nok sted et arveoppgjør i forbindelse med farens død i 1874 og kanskje var det sånn at Gilles og kona Peternille ikke maktet den økonomiske belastningen. En annen forklaring er at Martinius hadde arveloven på sin side, dersom ikke annet var bestemt før farens død. Så pr 1875 er Gilles og familien er husmenn på bruket, uten jord, og uten tinglys kontrakt, men har ei ku og fem sauer og dyrker poteter. I tilegg livnærer han seg og sine av fiske.


Broren til Johan , Martinius har på den relativt lille delen av bruket som var opp opparbeidet på Sommerset og er selveier i 1875 selv om bruket der ennå ikke var formelt utskilt fra hovedbruket. Men bruket hadde bare 1 ku, 6 sauer og de satte 3 tønner poteter, altså ikke mer enn en liten husmannsplass i omfang. Så det var fisket som skulle gi inntekter. Martinius Kristensen giftet seg i 1862 med Ingeborg Hansdtr fra Kjøpsvik og på knappe 20 år hadde de fått 9 barn (Se Slekt, Grunnvoll 11). Før det hadde familien vært fristet tilværelsen som husmenn uten jord på Kjøpsnes hos Marens foreldre. Derfor var det en betydelig statusheving da Martinus og familien flyttet til Grunnvollsommerset midt 1870- tallet. Sjølsagt var det et tilsvarende statusfall for Gilles.


På hovedbruket, hos Johan, er det få endringer i 1875, sammenlignet med 10 år tidligere. To barn til er kommet, Carl Marthin og Ingvald Kristiansen og familien har ingen tjenestejente. Bruket hadde fire kyr, sytten sauer, og avlet like mye korn og poteter som tidligere.


I Jepma hadde samen Peder Andersen Skaltje slått seg ned, trolig mot slutten av 1860- tallet. Peder hadde i 1874 giftets seg med Anna Sørine Nilsdtr. Anna vet vi lite om, men da paret giftet seg oppgav hun Nils Pedersen som far og at hun var født i Tysfjord. Anders var født i Gällivare i 1844, men det fødselsåret er meget uklart, og det oppgis forskjellig i ulike kilder. I 1865 var faren til Peder, Anders Skaltje, hos sønn og svigerdatter i Jepma. Peder var husmann med jord og fisker. Jorda gav utbytte til to sauer i 1875. Nå må vi anta at det var flere økonomiske bein og stå på for familien. Det er grunn til å tro at bruket ble utvidet etter hvert. Etter ca. 20 år i Jepma får Anders en tinglyst husmannseddel i september. Han får dermed papir på plassen, men vi kjenner ikke til innholdet i kontrakten fra 1887, sånn at vi vet ingenting om vilkår som arbeidsplikt etc.


Slutten av 1870- tallet innebar også på Grunnvoll en periode som nok var hard rent økonomisk. Johan Christensen fikk auksjonsskjøte på gården i 1879. Det innebar at det hadde vært en faktisk konkurs, men at Johan hadde fått tilslaget. Summen var satt til 96 Spd. Her som mange andre tilfeller ble gården kjøpt tilbake av tidligere eier.


To år senere, og 6 år før han døde, delte Johan gården mellom fire arvinger, og gårdspartene fikk , som skikken var blitt, egne navn. Hovedbruket ble kalt ”Fedreheimen”, (191a/skyld 0,78 øre) og tilfalt Bendik Nikolai Johansen. Trolig ble han kalt Nikolai til daglig. Han hadde giftet seg i 1885 med Nikoline Nilsdtr fra Straumen. Paret fikk hele 10 barn fram til 1908 (Se Slekt, Grunnvoll 18). Sønnene Peder og Joakim ble på Grunnvoll.


Enok Ellefsen, som var Johan Kristensens stesønn overtok ”Nygarden” (191b/skyld 0,78 øre). Enok giftet seg i 1879 med Jaobine Hansdtr fra Kjøpsnes som var en yngre søster til Ingeborg som var gift på Sommerset med Martinus. Av parets sju barn ble tre værende på Grunnvoll, Magdalena, Angel og Enok, mens datteren Jacobine flyttet til Råna. Tre barn døde som små.


Johan Kristensens datter Amalie Elisabeth giftet seg i 1881 med Johan Nilsen fra Straumen. Paret fikk fraskilt bruket ”Vollan” (191c/ skyld 0,79 øre) . Paret fikk 6 barn som ble spredt rundt om i Tysfjord. Bare sønnen Jacob Sandrup ble mer eller mindre fastboende på Grunnvoll (Se Slekt, Grunnvoll 16)


Et par år før den omfattende bruksdelingen i 1887, foregikk det en såkalt ”grenseforretning” med Staten, slik at grensene ble satt slik vi kjenner dem i dag.


Ved folketellinga i 1900 bodde det åtte familier på gården Grunnvoll, fordelt på tre grender.

På bruk nr. 1 bodde Bendik Nikolai og kona Nikoline med sine 6 barn og kårkona Maren. Paret hadde også ei tjenestejente, Ida Amalie Andersdtr fra Tennstrand.


På bruk nr. 2 bodde Enok og Amalie med fem barn. Vi vet lite om antall dyr, men må anta at den utgjorde ca. tredjeparten av hva det samla bruket hadde i 1875.


Datteren til Johan Kristensen, Hansine, hadde i 1887 giftet seg med Kristen Nilsen fra Straumen. De bodde i 1900 på Grunnvoll med sine fire barn. Mye tyder på at de holdt hus hos broren Bendik Nikolai, men det kan også hende at de hadde egen stuebygning, men det er ikke papirer på det. Kristen var i hovedsak fisker, men i følge folketellinga dyrket han både korn og potet. Trolig hadde familien en slags uformell husmannsstatus.


På bruk nr. 3 bodde fortsatt Amalie Elisabeth og Johan og deres fem barn. De utgjorde en klassisk fiskerbondefamilie.

Under bruk 3 ” Vollan” var det en husmannsplass som ikke var tinglyst. Her bodde Johan Ursin Johansen fra Straumen og kona Peroline Nilsdtr som også var fra Straumen. Paret fikk 9 barn, men familien ble hardt rammet og bare to av den nådde voksen alder. Datteren Magdalene ble gift på Tjårnes.


På Sommerset, bruk nr. 4, bodde det i 1900 to familier under samme tak. Ingeborg og Martinus var husfolk. Hos dem bodde også de voksne, men ugifte barna Markus, Albert og Albertine. Paret hadde også ansvaret for barnebarnet Berhard som datteren Amalie hadde fått i 1891. Bernhard flyttet senere til Kjøpsvik der mora ble gift og boende en tid etter århundreskiftet. Ingeborg og Martinus sin datter (Ragne) Anna og hennes mann Knut Iversen fra Drag bodde også på Sommerset rundt århundreskiftet, der familien livnærte seg på fiske. De to barna de hadde fått så langt, Ingeborg og Johan var henholdsvis 3 og 1 år gamle på dette tidspunkt. Knut og Ragne Anne flyttet en del rundt om før de til slutt slo seg ned på Moa på Drag.

I Jempa hadde husmannsparet Peder og Anna fått sju barn mellom 1876 og 1887. I 1900 oppgis det ikke at de dyrker korn eller potet. De har heller ingen husdyr. Det er jo merkelig fordi Peder oppgir yrket til husmann med jord. Tre av barna lever i 1900 og bor hjemme. Den yngste sønnen Ole var nygift med Siri Paulsdtr fra Hellmofjorden.


Antall individer på hele gården Grunnvoll hadde økt betraktelig siden midt på 1860- tallet, da der bodde 19 individer. I 1875 var tallet økt til 28 individer på gården, mens det i 1900 var hele 51 personer fordelt på fem bruk og åtte familier.


I Jepma økte hadde Peder Andersens eldste sønn, Amund, giftet seg i 1903 med Karen Karoline Knutsen fra Hellmofjorden. I 1906 bygde familien seg ei stue i den felles utmarka i Jepma. Paret fikk sju barn fram til 1917. Karen døde i 1918 og Amund flyttet til Musken hvor han og ungene etablerte seg på nytt. (Musken 12). Etter at faren Peder var død i 1916 og broren Amund flyttet, var det Ole Pedersen og kona Siri som overtok husmannsplassen. Familien var hardt rammet i denne tida. Begge de nevnte sønnene ble enkemenn, men Ole ble værende. Han giftet seg noen år etter konas død i 1918 med Marie Johnsen fra Haukøy. De fikk datteren Sigfrid som senere flyttet til Kikvik.


Kristine Ovidia Martinusdtr giftet seg i 1897 med Oluf Hegge Hansen fra Kikvik. Paret bodde noen år i Kikvik før de flyttet til Sommerset. Der bygde de seg hus, trolig i 1902. Oluf lånte 75 kroner til dette formål. Fram til 1920 hadde det blitt en riktig stor familie; ni barn på 19 år. Tre av dem ble gift og boende på Sommerset, Karl, Jentoft og Alf. Ellers bosatte de seg rundt flere steder kommunen.

SLEKTSHISTORIE FOR GRUNNVOLL GNR. 30

1. Niels Ellevsen ca. 1678 - ca. 1738 g. m. Guren Gunderstdr

  1. Ellev ca. 1700 (Ness 1)
  2. Gunner ca. 1710 (2)
  3. Beritte ca. 1718 (Hestvik 1A)

Familien flyttet fra Ness til Grunnvoll ca. 1717


2. Gunner Nielsen ca.1710-1768 (1) g. a) 1736 m. Eli Rejersdtr ca.1705- 1765 (Tørnes 1)

  1. Maren/Margit 1737 (6)
  2. Niels 1738-d f 1749
  3. Brønnel 1740 (Mulbukt 1)
  4. Peder 1742 –dså
  5. Peder 1743 (5)
  6. Guren 1746 (Rørvik 7)
  7. Niels 1749- dså 8. Niels 1751

g. b) m. Sølvie Johnsdtr


3. Arnt Rejersen ca. 1721-18 (Tørnes 1) g. ca.1750 m. Berit Nilsdtr ca.1725-1772

  1. Rejer1759-1772
  2. NN
  3. Ole 1764 – (trolig Tørnes 24B)
  4. Caren 1766 (9)
  5. Ane 1768
  6. Nils 1774 - dså
  7. Marit 1769 (Straumsnes /Kjelkvik 4)
  8. Magnhild 1772-dså
  9. Bronhild 1776


4. Mons Pedersen 1765- 28/9 1804 (Straumen 2) g.1793 m. Ahlet Clausdtr. 1770 – 10/12 1836 (Offersøy, foreldre Claus Olsen og Ane Olsdt) (+ 14)

  1. Claus 1793 (gift 20/10 1821 m. Lucie Hansdtr ca. 1791, f. Skar i Ofoten)
  2. Maren Maria 1/5 1796- (Tennstrand 2 og 2B)
  3. Ane 27/6 1800- 1802?
  4. Mons 6/3 1805 (Straumen 17)


5. Peder Gunnersen 1742 - 1805 (2) g. a) ca. 1769 m. Berit Aanetsdtr ca.1748 - 1794 (Undereide 10)

  1. Elen 1771 – d. e 1805
  2. Lucia 1781-1802
  3. Audun Olsen 1791 (pleiebarn, se Drag 1)

g. b) 24/7 1796 m. Marit Paulsdtr ca. 1753 - *

* Det kan være en forbindelse til Hestnes 1


6. Niels Nielsen ca. 1730 – g. 1758 m. Margit (Maren) Gunnersdtr. 1737- 1771 (2)

  1. Niels 1759-1772
  2. Ole 1762
  3. NN
  4. Gullic 1765


6. B Jakob Henricsen ca. 1731 - g. a) m. Ingbor Olsdtr * 1767 (+ Storå 2)

  1. Anders 4/10 1758
  2. Berit 26/11 1759 (kan trolig kobles til Storjord 16)
  3. Anders 1/2 1763 – 30/6 1772

g. b) 1768 m. Marit Mikkelsdtr ca.1717 – mars 1792 (Skjellesvik 1+ Hestnes 1 og 2)


7. Ole Reiersen ca. 1722 – 23/1 1755 (Tørnes 1) g. m. Gunnil Estensdtr ca. 1726 – ukjent då (Undereide 4 + Kjøpsvik/Kjøpsnes 28)

  1. Peder 1752 (Hellmofjorden 13)


8. Peter Mathisen ca. 1783 – 24/6 1832 (Sørfjorden 1) g. 2/9 1805 m. Malena Jensdtr 1781 – 10/12 1847 (Straumen 2)

  1. Adelus Marie 11/6 1801 – 29/9 1857 * (11)
  2. Margrethe 21/4 1808 (Helland 21)
  3. Mathia 9/5 1811 (Bukta 3B)
  4. Jens 9/4 1815 – dså
  5. Christen 27/9 1816
  6. Joseph 19/11 1820

Adelus fikk Ingeborg Marie 22/5 1825 (Bjerkenes 6 + Hundholmen 17) far: Lars Gundersen (1866 – 1939)


9. Nils Jacobsen 1762 - g. 19/4 1794 m. Caren Arntsdtr. 1766- (3)

  1. Marit 18/5 1794


10. Esaias Mathiassen 1790 - (Sørfjorden 1) g. 21/11 1818 m. Anne Marie Christensdtr 1796 - (Straumen 4)

  1. Elen Marie 27/2 1818 (Kjøpsvik/Kjøpsnes 37)
  2. Johanna Kirstina 3/8 1820 - 21/2 1847
  3. Ole 22/7 1822 (Sørfjorden 9)
  4. Berit Marie 1824 (Straumen 9)
  5. Josef Mathias 4/8 1826 – 7/2 1847
  6. Anders Elias 7/9 1829 (Sørfjorden 9B)
  7. Michel 1831 – dså
  8. Guttebarn 1833 – dså
  9. Guttebarn 1833 – dså
  10. Peder 13/3 1834 (Storå 30)
  11. Andreas Enevold 1836 (Storå 19)
  12. Ane Marie 10/11 1838 (Tjårnes 11)

Familien oppholdt seg flere steder i tillegg til Grunnvoll. De var både på Tjårnes,og noen år senere i Mannfjordmusken.


11. Christen Johannesen 10/3 1807 – 28/8 1874 (Kjøpsnes/Kjøpsvik 31) g. 11/10 1829 m. Adelus Marie Petersdtr. 11/6 1801- (8)

  1. Jens 26/3 1829 (Hundholmen 15)
  2. Johan Peter 28/4 1831 (13)
  3. Pernille /Peternille Kristina 16/3 1834 (12)
  4. Karen Marie 12/9 1836 – dså
  5. Gutt 1839 – dså
  6. Martinus Olai 24/2 1840 (15)
  7. Grethe Maria 11/6 1843 (Straumen 10)
  8. Hans Andreas 4/6 1846

Paret bodde noen år i Musken i Hellmofjorden før de flyttet til Grunnvoll.

Christen ble 19/4 1839 far til Christen - dså , mor Malena Pedersdtr, Hestnes.

Grete Marie får sønnen Kristen Andreas 18/2 1864 – 3/7 1940. Faren er Nils Olsen,Storjord.


12. Gilles Olsen 23/3 1822 - 8/3 1890 (Helland 20) g. 26/7 1857 m. Peternille Kristensdtr. 16/3 1834 – 27/9 1907 (11)

  1. Amalie Kristine 7/5 1858 - 5/1 1952
  2. Maren 1859
  3. Martin Olai ** 2/10 1865 (Hundholmen 34)
  4. Gerhard Kristian 24/8 1861 (24)
  5. Sara Emilie 17/7 1868
  6. Methe Sofie 8/1 1872***
  7. Kristen Angell Martin 13/2 1875

Amalie fikk datteren Marie 15/12 1894. Far er Nils Nilsen fra Bodø. ”hennes 3. uægte barn”. Amalie bor da på Kjøpsnes. Hun ble også mor til Gerhard Parelius 25/5 1887. Da het faren Leonard Olsen (1865).

Martin ble far til sønnen Jacob Johan 24/1 1888. Mor er Oline Kristine Nilsdtr (1854) fra Kjelkvik.

Mette Sofie (da på Kjøpsnes) får sønnen Georg Bernhard Ekof 18/2 1893. Faren var Edvard Olsen fra Karlsøy i Troms


13. Johan Peder Kristensen 28/4 1831 - (11) g. m. Maren Sofie (Marie) Olsdtr 30/31833 – 6/5 1914 * (Storjord, foreldre Ole Kristensen og Johanna Enoksdtr)

  1. Bendik Nokolai 21/1 1857 (22)
  2. Amalie Elisabeth 6/5 1860 (20)
  3. Kristen Johan 14/4 1863 (25)
  4. Hansine Ovidia 17/8 1865 (21)
  5. Karl Martin Oluf 2/3 1868 – 21/6 1871
  6. Carl Martin Kristian 1870 – df 1871
  7. Karl Oluf Martin 26/5 1871 (Kjøpsvik 63)
  8. Ingvald Kristian Bernhard 6/6 1874 (Almenningen 1)

Maren fikk sønnene Enok (1853) og Ole 1/12 1854 – 28/7 1867. Faren til brødrene Enok (23) og Ole Ellevsen er Ellev Jacobsen. (Bjerkenes 8).


14. Johannes Larsen g. b 9/7 1809 m. enke Aleth Clausdtr. 1770 – 10/12 1836 (+ 3)

  1. Peternille 13/9 1809 2. Lars 1/10 1814

Vi har dessverre ikke flere data på Johannes. Han var enkemann i 1809, og levde lenger enn Ahlet.


15. Martinius Olai Kristensen 1840 – 23/11 1909 g. 3/6 1862 (11) m. Ingeborg Marie Hansdtr 1841-1/7 1916 (Kjøpsvik 38)

  1. Maren Jensine 16/2 1863 (Bukta 8)
  2. Amalie Kristine 13/9 1864 (Kjøpsvik 67)
  3. Ragne Anna 1866 (18)
  4. Hansine Amalie 24/4 1868 (Drag 27)
  5. Markus Ingvald 13/2 1872 (Haukøy 42B)
  6. Kristine Ovidia 10/2 1874 (27)
  7. Albert Martin 2/2 1876 – 1/4 1906
  8. Albertine Magdalena 10/3 1879
  9. Anna Magdalene 25/12 1880 – 14/11 1882

Maren får datteren Marianne 20/5 1890 – dså . Faren er Peter Johansen (1849).

Amalia får sønnen Bernhard Martin 21/3 1891 (Kjøpsvik 79). Far var Hans Johnsen fra Trondheim.

Albertine gifter seg 1910 med Toreli Rikard Knutsen (1889), Hamarøy, far: Knut Torstensen.


16. Peder Andersen Skaltje ca. 1837 *- 4/12 1916 (Gällivare i Sverige, far: Anders Skaltje) g. 10/9 1874 m. Anna Sørine Nilsdtr 2/8 1851-19 (far: Nils Pedersen)

  1. Amund Erik 18/6 1876 (28 + Musken 12)
  2. Inger 1878 – df 1887
  3. Ole 1/6 1878 (17)
  4. Ellen Karoline 31/3 1881- 8/2 1882
  5. Aasel Kristine 21/1 1883 – dså
  6. Anna Ellen 5/5 1884 – 9/5 1891
  7. Inger Kristine 6/11 1887 – 14/6 1907

* Det finnes ulike fødselsår i forskjellige kilder. Peder er onkel til Erik Bannetsen (Gressvik 6). Fam bor i Jepma.

Jepma


17. Ole Andreas Pedersen 1878 – 10/8 1969 (17) g. 26/8 1900 m. Siri/Sigrid Magdalena Paulsdtr. 3/4 1878 – 3/12 1918 (Hellmofjord 90)

  1. Paul Anders 10/3 1901 – 22/4 1968
  2. Peder Ingvald Nikolai 14/6 1904 (38)
  3. Knud Johan 17/7 1906
  4. Jakob Olaf 16/9 1908
  5. Nils Karl 29/6 1912 – 20/6 1915
  6. Nils Anders 27/5 1915 – 26/6 1916

g. b) 6/9 1927 m. Marie Kristine Johnsen 1891 – 17/4 1971 (Haukøy 27)

  1. Sigrid/Sigfrida Olea 1/5 1927 (Kikvik 43)

Peder Ingvald ble far til Johanna Marie 18/8 1938, mor: Signe Knutsen (Hellmofjord 102)

Jepma.


18. Knut Edvin Heggelund Iversen 1874 - 1924 (Drag 18) g. 8/7 1897 m. (Ragne) Ragnhild Anna Martinusdtr. 1866 – 21/8 1919 (15)

  1. Ingeborg Gerharda Elvine 16/1 1897 (Tjårnes 24)
  2. Johan Emil Arnoldus 23/2 1899
  3. Ida Marie 12/4 1902 – 16/11 1937
  4. Anna Marie 27/12 1909

I 1909 bor familien i Kikvik.bodde også i Nevervik før de flyttet til Moa på Drag,


19. Johan Ursin Hansen 7/5 1859 – 1923 (?) se dead 1658 (Straumen 10) g. 24/8 1884 m. Peroline Nilsdtr. 1860 - 1931 (Straumen 19)

  1. Norman Paul 4/8 1886 – 16/3 1905
  2. Jakob Parelius 1889 - 1/8 1900
  3. Magdalene Emilie 2/2 1891 (Tjårnes 27)
  4. Anton Marcelius Georg 6/5 1893
  5. Konrad Heggelund Peder 18/9 1895 – 9/7 1896
  6. Konstanse Selma Karoline 30/6 1896 – 26/11 1902
  7. Gudrun 12/1 1900 – 5/8 1907
  8. Jensine Albertine 26/10 1902 – 24/4 1973
  9. Normann Paul 10/6 1905 - 3/11 1959

Normann giftet seg 10/6 1949 med Elsa Hummel (1912) , Oslo


20. Johan Andreas Nilsen 29/8 1853 – 5/7 1916 (Straumen 19) g.27/12 1881 m.(Amalie Kristine) Elisabeth Johansdtr. 6/5 1860 - 30/1 1907 (13)

  1. Ingvald Karl Martin 1882 (Tørnes 71)
  2. Helmine Marie 4/4 1884 (Kikvik 24)
  3. Johan Karl 22/3 1887-16/8 1889
  4. Julie Gerharda Bergitte 26/4 1891 (Straumen 41)
  5. Jakob Sandrup 5/8 1894 (31)
  6. Nora Elida Josefine 23/2 1898 (Kjøpsvik 88)


21. Kristen Andreas Nilsen 18/2 1864- 19 (Straumen 10) g.5/8 1887 m. Hansine Johansdtr. 1866 -1933 (13)

  1. Helga Elvine Margrete 4/10 1886 – dså
  2. Juditte Helga Marie 23/2 1888 (Storå 42)
  3. Udøpt gutt 14/7 1890
  4. Gyda Marie 29/5 1892 - 13/10 1893
  5. Gyda Marie Elvine 5/9 1894 – 7/6 1973
  6. Maren Hernanda Olea 10/1 1897
  7. Johan Hilmar 14/9 1899 (Kjøpsvik 132)
  8. Solveig Bergljot 5/10 1903 – 16/3 1905
  9. Solveig Bergljot 4/1 1906 - dså

Gyda giftet seg i 1916 med Ole Johan Larsen (1886 – 1963), Klatran i Trondenes, far: Lars Nilsen.


22. Bendik Nikolai Johansen 1857 - 1936 (13) g.10/12 1885 m. Nikoline Nilsdtr. 1864 - 2/4 1925 (Straumen 19)

  1. Peder Marselius 22/4 1886 (30)
  2. Joakim Konrad Adolf 30/1 1889 (33)
  3. Sandrib Edvin 24/5 1891 – 22/8 1953
  4. Gutt 1893 – dså
  5. Hilda Elvina Maria 2/4 1895 (Tjårnes 25)
  6. Edvin Hagerup 10/9 1897
  7. Nora Bendike 27/7 1900 - dså
  8. Johan 27/7 1900 - dså
  9. Helga Nora Benedikte 10/4 1904 1
  10. Ellida Severine Amalie 14/1 1908 (Kjøpsvik 147)


23. Enok Ellefsen 1853 - (23 og Bjerkenes 11) g. 3/6 1879 m. Jakobine Hansdtr. 1856 - (Kjøpsvik /Kjøpsnes 38)

  1. Magdalena Joakime 9/10 1879 (26)
  2. Angel 1883 (29)
  3. Enok 6/3 1883 (32)
  4. Udøpt barn 22/4 1885 – dså
  5. Hans Pareli Joakim 14/9 1886 - 15/8 1901
  6. Jacobine Sandra Juditte 30/7 1888 (Råna 19)
  7. Johan Peder 9/3 1893 - 5/6 1899


24. Gerhard Gillesen 24/8 1861- 25/5 1940 (12) g. 14/8 1887 m. Bergithe Olsdtr 1869 – 17/10 1890 (Hulløy 70)

  1. Ole Andreas Martin 21/8 1887 (Kjøpsvik 68)
  2. Mette Sofie Alfvilde 17/11 1890 -16/2 1891

Gerhard flyttet til Kjøpsnes på 1890- tallet og etablerte seg der. Han bodde også på Bjerkenes.


25. Kristen Johansen 1863 – (13) g. 3/6 1890 m. Anne Elise Andreasdtr. 1869 – (Kolvereid far: Andreas Henriksen)


26. Antonius Hargerup Pettersen 1879 – 23/10 1918 (Straumen 29) g. 18/11 1903 m. Magdalene Joakime Enoksdtr 1879 – 11/9 1958 (23)

  1. Johan Hilmar Alfred 3/6 1904 – 6/9 1915
  2. Asmund Marselius 20/3 1906 (Kjøpsvik 139)
  3. Borghild Ellfrida 15/5 1908 – febr. 1937
  4. Solbjørg Marie 29/12 1909
  5. Enok Jacob 28/2 1914 - dså
  6. Gunnar

Borghild er født i Straumen, og familien bodde også der


27. Oluf Hegge Hansen 1875 – 12/12 1940 (Kikvik 15) g. 8/7 1897 m. Kristine Ovidie Martinusdtr 1875 - (15)

  1. Oskar 11/10 1898 – 22/5 1957
  2. Karl Adolf 7/3 1900 (35)
  3. Hilda Josefine 7/4 1902 (Kjøpsvik 139)
  4. Jentoft 4/5 1904 (36)
  5. Marcelius 12/10 1906 – 23/1 1977
  6. Allida Margrethe 14/2 1909
  7. Erling Martin 19/5 1911
  8. Bjarne 11/10 1913 (Drag 76)
  9. Alf Ingeleif 14/2 1917 (40)

Familien boddde først en periode i Kikvik


28. Amund Erik Pedersen 1876 – (16 + Musken 12) g. 15/11 1903 m. Karen Karoline (Kristine Katrine) Knudsen 1883 – 15/1 1918 (Hellmofjord 73)

  1. Erik Anders 29/8 1904 (Musken 18)
  2. Paul Peder 29/9 1906 * (Musken 20)
  3. Inga Kristine 22/1 1909 (Helland 71)
  4. Kaja Nikoline 23/4 1911 – 16/6 1993
  5. Petra Elida 6/6 1913 (Musken 16)
  6. Karen Amanda 17/7 1917 (38)

* Se Tømmervik 7

Kaja blir mor til Kåre Martin Almar 17/9 1940 (Musken 33) (Født på Paulsommerseth), far: Paul Amundsen (Hellmofjord 97). I 1958 giftet hun seg med Amund Knutsen (Hellmofjord 73). Karen fikk datteren Solveig Karlotte 19/3 1945 (Hulløy 122) , far: Alf Sand (Hamarøy) og sønnen Jan Ingar 1947, far: Knut Thommassen (Grunnfjorden 31). På Forhaug, trolig under Bukta i 1909 og 1918.


29. Angel Enoksen 1883 – df 1928 (23) g. 2/2 1914 m. Thora Pernille Kristiansen 1891 – 13/11 1923 (Straumen 30)

  1. Kristian Andreas 30/5 1914
  2. Edith Jacobine 28/4 1918 – 8/2 1927


30. Peder Nikolaisen/Johansen/Grundvold 1886 – 4/2 1966 (22) g. 14/7 1913 m. Agnes Martine Antonsen 1889 – 2/5 1952 (Losvik 21)

  1. Peggy Marie 25/1 1915 (Sørfjorden 19)
  2. Oskar
  3. Asbjørn Magnus 18/7 1918 – 13/12 1949
  4. Peder
  5. Nora
  6. Olaf Magnus 16/5 1923
  7. Rolf 16/6 1924
  8. Arne Thorleif 27/3 1926 – 14/1 1990
  9. Martine Hansine 10/10 1927 – 16/4 1940
  10. Ragnar Jakob 10/10 1927
  11. Leif 14/1 1929
  12. Edmund Jakob 17/8 1930 (41)


31. Jacob Johansen 1894 – 16/1 1964 (20) g. a) 25/8 1919 m. Aslaug Jensen 1897 – 3/6 1923 (Hulløy 59)

  1. Jakob Arthur 12/8 1921

g. b) 8/9 1928 m. Hildur Marie Jensen 1893 – 2/2 1960 (Indre Kjær 22)

Familien bodde på Tjårnes, da Aslaug døde i 1923


32. Enok Enoksen 1883 – 11/3 1942 (23) g. 7/1 1922 m. Gina Petrikke Meyer Kvalvik 5/3 1880 – 1/2 1967 (Rødøy, far: Benjamin Ingebrigtsen, se Storå 50)

  1. Kristine Angell 5/5 1923 (37)


33. Joachim Nikolaisen Grundvold 1889 – 14/7 1967 (22) g. 5/9 1921 m. Kaspara Pedersdtr 1891 – 11/4 1967 (Kalvik 27)

  1. Karin Petrine 7/5 1922
  2. Laila Kristine 26/8 1923
  3. Nikolai 14/3 1925
  4. Margot Antona 2/7 1926
  5. Tormod Bergeton 15/7 1927 (39)
  6. Annfrid Ingrid Pauline 12/6 1929 - dså
  7. Annfrid Dagmar Helene 25/8 1930
  8. Randi 27/5 1932

Karin Petrine til Stavanger


34. Hans Lindrupsen 1890 – (Tromsøysund) g. 1922 m. Magna 1891 – (Tromsøysund)

  1. Marthin Almar 17/6 1923


35. Karl Adolf Olufsen 1900 – 21/9 1970 (27) g. 26/4 1924 m. Marie Johansen 1905 – 20/4 1983 (Allmenningen 1)

  1. Johan Marthin 14/5 1924 (Kjøpsvik 282)
  2. Harry Leander 5/7 1926 (Kjøpsvik 330)
  3. Ingerda Allida 15/2 1929
  4. Ingvild Ingvalda 28/11 1934

Ingerda giftet seg i 1961 med Karl Gunnar Andersson (1922) fra Jokkmokk i Sverige. Ingvild til Lødingen Vestbygd, gift med Edmund Skrovo .


36. Jentoft Olufsen Sommerseth 4/5 1904 - 7/10 1980 (27) g. 1934 m. Anna Elise Brynjulfsen 12/5 1904 – (Tromsøysund, far: Andreas Brynjulfsen)

  1. Jan Arvid 14/5 1935
  2. Kåre Oddmund 14/2 1935
  3. Aud Odrun 3/8 1941
  4. Elsa Ingebjørg 6/9 1942


37. Hans Knutsen (Pedersen) 1920 – 24/2 1977 (Sørfjorden 15) g. 5/2 1944 m. Kristine Enoksen 1923 – (32)

  1. Enok Oskar Arne 3/6 1944
  2. Walter Inge Edvard Knutsen 12/7 1945
  3. Unni Edel Jacobine 25/8 1946
  4. Finn Bjørn 4/1 1948
  5. Kjell Hugo 22/3 1949
  6. Svein Gunnar 15/7 1950

Walter giftet seg i 1968 med Randi Pedersen (1946) fra Torsken på Senja. Unni til Hamarøy. Kjell Hugo til Husnes i Sunnhordaland. Svein Gunnar til Oslo.Unni gift med Per Normann fra Austevoll.


38. Peder Ingvald Olsen 1904 – 8/2 1993 (17) g. a) 16/10 1943 m. Inga Andersen 1899 – 6/11 1944 (Hellmofjord 101)

g. b) 1958 m. Karen Amundsen 1917 – (28)

Jepma


39. Tormod Grundvold 1927 – (33) g. 2/10 1954 m. Gunnhild Edvardsen 1936 – (Hestvik 19)

  1. Kurt-Håkon 28/2 1955
  2. Astrid Johanne 29/11 1956 (Kjøpsvik 455)

Familien flyttet til Kjøpsvik . Kurt til Sagvold.


40. Alf Hansen 1917 – (27) g. 29/12 1954 m. Selma Andersen 1930 – (Straumen 44)

  1. Alf Oskar 18/4 1958


41. Edmund Grunnvold 1930 – 15/9 1991 (30) g. 3/6 1961 m. Jenny Hermannsen 1934 – (Sørfjorden 16)

  1. Hans Oskar 22/11 1961

Hans Oskar til Kabelvåg


1850 Tysfjord komm.png Grunnvoll (Narvik gnr. 230) er basert på en artikkel i Tysfjords gårds- og slektshistorie av Isak Kjerpeseth Hassel, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Den digitale utgaven av boka er lagt ut av ansatte i Hamarøy kommune, i samarbeid med Norsk lokalhistorisk institutt. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen

Koordinater: 68.080718° N 16.611359° Ø