Gunnar A. Dahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar A. Dahl.
Foto: WikiStrinda

Gunnar Arnfinn Dahl (født 15. november 1921 i Strinda, død 29. september 2003 i Stockholm) var ingeniør. Han utdanna seg ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, og etterpå slo han seg permanent ned i den svenske hovedstaden. Dahl var sentral i det norske miljøet i Stockholm.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp i Trondheim, som sønn av ingeniør Einar Dahl (1886-) og Katharine f. Steen (1887-). Han hadde to eldre søsken, søstera Inger Brynhild (1915-) og broren Tor Einar (1917-). Da den kommunale folketellinga for 1925 ble tatt opp, bodde familien på eiendommen Tomtebo, DyrborgveienIla.

Gunnar Dahl ble i 1948 gift med Inger Sonja Bryn (1926-2009), datter av lege Arne Bryn. De fikk sønnen Gunnar Arne Dahl (1953-).

Til Stockholm

Dahl studerte til bygningsingeniør i Stockholm, og tok eksamen ved KTH i 1952. Som nyutdanna var han ansatt ved Boligselskapet i Stockholm, før han i 1956 fikk jobb ved Skånska Cementgjuteriet, som også holdt til i den svenske hovedstaden. Etter to år ved Cementgjuteriet gikk vegen videre til stilling som avdelingssjef ved Granit och Beton AB i Stockholm. Der var han ansatt fram til 1964/65, da han ble fastighetsdirektör (eiendomsdirektør) for Johnsonkonsernen.

Dahl bodde på Banérgatan 83 på Östermalm.

Norsk kirke

Kronprinsesse Märthas kirke i Stigbergsgatan på Södermalm.
Foto: Holger Ellgaard (2009).

Midt på 1960-tallet var Gunnar Dahl medlem av menighetsrådet i den norske menigheten i Stockholm. Sammen med blant annet Gunnar Qvenild og Tore Moxness ble han nå en av pådriverne for å få bygd en egen norsk kirke i byen; menigheten hadde i flere år leid ulike lokaler til bruk ved gudstjenester. I 1973 ble det vedtatt at nordmennene skulle få kirketomt på Stigberget på Södermalm, og det var naturlig at bygningsingeniøren Gunnar Dahl ble formann i byggekomiteen.

Grunnsteinen ble lagt ned 28. november 1975, etter at Dahl hadde fylt steinen med innhold. Kong Olav var til stede under seremonien og signerte grunnsteinen. Kirka ble oppkalt etter den avdøde kona hans, Kronprinsesse Märtha. Et drøyt år seinere, 19. desember 2017, var det stor innvielsesfest i Stockholms stadshus og Kronprinsesse Märthas kirke.

Kilder og litteratur