Kjeldearkiv:Skedsmo indremisjon 1912-1962 (Skedsmo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I anledning Skedsmo Indremisjons 50-årsjubileum i 1962 skrev lærer Olav Dahl en beretning om foreningens 50 års virke. Willy Borgen fikk i oppdrag å gjennomgå beretningen med henblikk på at den skulle mangfoldiggjøres. Her gjengis Borgens reviderte utgave av beretningen.

SKEDSMO INDREMISJON 1912–1962

Jubileumsberetning ved Olav Dahl

Forord

Styret i Skedsmo Indremisjon har ønsket at lærer Olav Dahls jubileumsberetning fra 1962 om foreningens 50 virkeår skulle bli tilgjengelig for alle foreningens medlemmer, og har særling hatt i tankene de unge som etter hvert slutter seg til rekkene.

Undertegnede fikk i oppdrag å gjennomgå beretningen med tanke på at den skulle mangfoldiggjøres. I denne forbindelse er stoffet kortet inn en del, og det er foretatt mindre endringer.

Det er mitt håp at beretningen om fedrenes virke må tjene det fremtidige arbeid.

Leirsund, 1. januar 1969.

Willy Borgen

I Jesu navn

Slik lyder innledningsordene i protokollen for den dagen foreningen ble stiftet. Når en leser gjennom styreprotokollen for de første årene og utover til vår tid, blir en grepet av hvordan de som sto i spissen for virksomheten, med offersinn og troskap har handlet under innledningsordene som motto.

Starten

Skedsmo Indremisjonsforening ble stiftet 3. mars 1912. I møteprotokollen beskrives hendelsen slik:

”Våren 1912, den 12. mars, holdt en del indremisjonsvenner møte i Sten Gamle skole for å opprette en indremisjonsforening i Skedsmo sogn. Møtet ble ledet av sogneprest Grimnes. Etter andakt ble lover for foreningen vedtatt. Lovens § 1 fikk denne ordlyd: ”Indremisjonsforeningen for Skedsmo sogn har til formål, på Gud ords grunn og i overensstemmelse med den kristne menighets tro, å virke for å vekke og nære det åndelige liv i sognet.”

Stiftelsesdagen tegnet det seg 28 medlemmer. Det første styret besto av Torvald Koller (formann), Grimnes, Bugård, Tolleføy og fru Gimnes. Varamenn ble Jens Asak, Kristian Strøm og Helene Briseid.

Det første bedehus

Allerede 14 dager senere kjøpte foreningen Tærud gamle skole for å benytte den til sine møter. Kjøpesummen var kr. 1.200,-. Huset ble innviet Palmesøndag samme år. Det ble besluttet å kalle forsamlingslokalet ”Bedehuset” i stedet for ”Tærud gamle skole”.

En ny tid

Nå begynte en ny tid. Vennene hadde eget lokale, og det ble stor vekst og fremgang i virksomheten. Den første formann etter at Bedehuset ble tatt i bruk var Jens Asak. Når vennene i Leirsund var samlet til fester eller større samvær, ble den føreste tiden Maierisalen i Leirsund benyttet. Mindre samvær ble holdt i hjemmene. Etter noen år ble spørsmålet om å ta opp et eget ungdomsarbeide reist. Skedsmo Indremisjons Ungdomsforening ble stiftet i april 1921.

Nye bedehus

Etter at det i noen år hadde vært arbeidet med å skaffe et større bedehus ved Skedsmokorset, likeledes med å få reist et bedehus i Leirsund, ble det i 1922 kjøpt en parsell av Skedsmo kommune. Tomten fikk navnet ”Emmaus”. En byggekomité var allerede nedsatt i Leirsund for å få reist et bedehus der. Komiteen la ned et stort arbeid for saken. Og alt i 1924 hadde den kjøpt inn en stor gård i Christiania. Gården hadde to etasjer, og det viste seg at den hadde materialer nok til to bedehus.

Bygge komiteen for bedehuset i Leirsund tilbød husets første etasje til bedehus for ”bygden”. Styret på denne tid var Jens Asak (formann), Kr. Koller, sogneprest Larsen, fru Marthea Karterud, Johan Skolseg og Magnus Næss. 1. juli 1924 ble følgende byggekomité for ”Emmaus” valgt: Kr. Strøm (formann), Johan Skolseg, Julius Holm, Johannes Jørgensen og Kr. Koller.

Tærud Bedehus ble solgt for kr. 7.000,- som ble brukt til de to nye bedehusene. I statuttene heter det at bedehusene skal hete ”Vennely” og ”Emmaus”, at de skal forbli Skedsmo Indremisjons eiendom, og at de ikke kan flyttes.

Bedehusinnvielser

”Vennely” ble innviet 25. januar 1925. Jeg siterer fra protokollen: ”Etter bibellesning av flere brødre, talte sogneprest Larsen og over begivenheten i Kornelius` hus, hvoretter han foretok innvielse. Møtet ble en uforglemmelig stund for de mange som var til stedet.”

”Emmaus ble innviet søndag 3. juledag 1925. Begge saler var fullsatt. Generalsekretær Johan M. Wisløff holdt innvielsestalen. Det var en stor dag for vennene i Skedsmo. Når man tenker på disse årene må vår takk gå til Gud for misjonsvennene, som med iver og stort offersinn gikk inn i arbeidet, slik at de kunne reise to prektige bedehus på samme tid.

Vekkelser

Under de 50 år siden foreningen ble stiftet har Skedsmo Indremisjon opplevd to betydelige vekkelser. Den første i 1929 ved emissærene Skibelid og Magnussen. Det var særlig ungdom som kom med, men også eldre. Det var underlig og trosstyrkende at vekkelsen kom straks de to bedehusene var innviet. Den andre vekkelsen begynte i 1942. Denne gang var det handelsreisende Alf Engh som var Guds redskap. En som opplevde vekkelsen forteller: ”Vekkelsen tok til i det stille, men etter hvert som ordet ble forkynt og folk kom i syndenød, ble tilslutningen til møtene stor, både fra Skedsmo og fra bygdene omkring. Unge og eldre kom til troen. Kveld etter kveld, uke etter uke i mer enn et halvt år kom folk til møtene. Sang, bønn og glade ansikter fortalte om frigjorte sjeler”.

Åndelige ledere og formenn

Blant åndelige ledere må nevnes sogneprest Grimnes, sogneprest Larsen, Thorvald Koller (den første formann). Sigvart Asak og Jens Asak. Sigvart Asak var leder for den stedlige misjonsvirksomhet lenge før Skedsmo Indremisjon ble stiftet.

Formenn i disse 50 år har vært Thorvald Koller, Jens Asak, Oskar Hansen, Halvor Åsheim, Alfred Karterud, Hans Olsen, Johs. Myrer, Petter Kværnmo, Alf Ruud, Johan Ellingsrud, Arne Kværnmo, Gunnar Håkonsen, Sigvart Asak (d.y.), Olav Dahl, og i jubileumsåret Knut Sturød.

Underavdelinger

Skedsmo Indremisjon har følgende avdelinger. Asak og Leirsund Kvinneforening stiftet 2. mai 1892. Skedsmo Indremisjons Kvinneforening ble stiftet 28. oktober 1909, Ungdomsforeningen stiftet 1921, Yngresavdeling ved Emmaus fra 1937 og Yngresavdeling ved Vennely fra tidlig 1940 årene. Det er i dag søndagsskole ved begge bedehus. I mange år har det vært musikklag ved begge bedehus. I 1942 ble det stiftet to sangkor, damekoret ”Vårbud” med Borghild Sunde som dirigent, og mannskoret ”Pilegrimen” under dirigent Johs. Myrer.

Tilbakeblikk og fremtidsønsker

Når vi ser tilbake på disse 50 år er det med takk til Gud som har velsignet arbeidet, med takk til våre åndelige ledere, og til trofaste medlemmer. Alle som har ”gått foran” minnes vi med ordet fra Herb. 13,7: ”Husk på dem som har vært ledere for dere, og som har talt Guds ord til dere. Legg merke til hvordan de levde og døde, og ta eksempel av deres tro”. Måtte deres liv og eksempel inspirere oss til fortsatt arbeid.

Vi får lov å tro at mange er vunnet for Guds rike ved Skedsmo Indremisjons virke i disse 50 år, og at foreningen har vært et åndelig hjem for de mange pilegrimer på vei til den himmelske bolig.

Vårt ønske er at arbeidet må fortsette til ære og pris for vår Frelser.