Lars Monsen (f. 1963)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lars Monsen (født 21. april 1963 i Oslo) er blant annet friluftsmann, hundekjører og forfatter. Han er særlig kjent for sine mange ekspedisjoner i villmarksområder, hvorav flere har blitt filma og vist på NRK.

Monsen tilbrakte store deler av sin oppvekst i Kåfjord i Troms. Han har selv fortalt at han har samiske aner. Dette utløste en diskusjon om hvorvidt han egentlig hadde samiske eller kvenske aner. Det ser ut til at han primært kommer fra ei samisk slekt på morssida, men at det i den slekta er kvenske innslag.

Han tok lærerutdanning i Oslo, og i fjernsynsserien Monsen på villspor kom det fram at han under utdanninga bodde store deler av tida på en leirplass han hadde lagd seg i Nordmarka.

Som friluftsmann ble han først kjent da han sammen med Trond Strømdahl gikk Norge på langs ved å følge grensa fra Grense-Jakobselv til Halden. Turen starta i 1989, og etter et år var de framme i Østfold i 1990. Monsen og Strømdahl ga ut boka Norge på langs i 1991. Dette ble den første av en lang rekke bøker om friluftsliv og ekspedisjoner fra Monsens hånd. I 2005 kom det første programmet på NRK fjernsyn, Canada på tvers. På tur med Lars Monsen fulgte rett etter, og i 2007/2008 kom Nordkalotten 365. I 2010 deltok han i Ingen grenser, et serie der han la ut på tur sammen med tolv funksjonshemmede deltakere. Han fikk samme år folkets pris under Gullruten, mens programmet vant beste realityserie. Senere har det kommet to sesonger av Monsen på villspor, der han settes ut på et ukjent sted og må orientere seg fram til mål ved hjelp av mangelfulle kart og med forskjellige andre utfordringer, og samtidig finne ut hvor han er i Skandinavia. Han sto også bak serien Monsen, Monsen og Mattis der han var på tre langturer sammen med broren Jan Monsen og deres felles venn Mattis. Som hundekjører har han deltatt i blant annet Finnmarksløpet og Femundløpet.

Litteratur