Paul O. Lium

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravminne Paul O. Lium

Paul O. Lium (født 13. mars 1863, død 8. september 1950).

Han ble født på småbruket Kvee under Kollstad i Lesja. I 1870 flyttet han med foreldra fra Lesja til Tømmesdalen i Horg. Etter folkeskolen begynte han på underoffisersskolen i Trondhjem rundt 1880. Ved bestått eksamen ble han beskikket til underoffiser (sersjant), og virket hos infanteriet på Værnes. Han rykket senere opp som fanejunker. Lium var med som grensevakt i 1905, sannsynligvis i Meråkerfjellene. Han giftet seg i 1886 med Ingeborg Stavlund, som var jordtaus på Stavlund. I tillegg til å være militær ble han da gårdbruker.

Paul ble mye benyttet i kommunepolitikken i Klæbu, og var blant annet ordfører i 1905-1913, og 1920-1928, tilsammen 18 år. Han ble pensjonert fra militæret etter oppnådd aldersgrense. Paul døde 87 år gammel.

Hans gravminne blir bevart, da han var ordfører og kommunalpolitiker. Yrkestittelen fanejunker, som ikke eksisterer lengre som militær grad, er også en grunn til å bevare gravminnet. I Klæbu var det få personer som hadde sitt yrke i militæret før andre verdenskrig, som også er en årsak til å bevare hans gravminne. Fanejunker ble benyttet helt frem til 1927 som gradstittel i miliæret, og tilsvarte underoffisergrad.

Kilder