Tønnes Emanuel Tønnesen (f. 1854)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tønnes Emanuel Tønnesen (født 6. desember 1854 i Bakke, dødsår ukjent) var bøkkermester – det vil si tønnemaker, og et mer passende navn for yrket kan man vel knapt ha.

Han var sønn av Tønnes Matthias Tollaksen og Engel Gundersdatter, og ble født på Eikedal i daværende Bakke kommune, nå del av Flekkefjord kommune. Han ble døpt i Bakke kirke 17. desember 1854.[1]

Tønnes Tønnesen ble gift med Andrea Severine Tønnesen fra Kvinesdal. De fikk minst ti barn:

Ni av barna vet vi så langt lite om, men Elias Tønnesen, som ble født i 1888 og så langt vi vet var deres sjette barn, ble kjent som «Mestertyven Elias Tønnesen». Hans ambisjon i livet var å bli en ny Gjest Baardsen eller Ole Høiland – virkeligheten ble en trist skjebne som er omtalt i artikkelen om ham.

Tønnes var en vanlig mann med et vanlig liv, og vi har ikke klart å følge ham i noen særlig detalj så langt. Det vi vet er at det ble en del flytting. Ved folketellinga 1865 bodde han med foreldrene og to yngre søsken på Eikeland.[2]

I 1891 finner vi familien på Åmot, som i dag er en del av tettstedet Liknes. Det er da ikke oppgitt noe yrke.

I 1900 bodde familien så i Hetland kommune. Det meste av denne kommunen ble senere del av Stavanger kommune, og det gjelder blant annet stedet hvor de bodde, som var en bruksnummer 58 på Hetland prestegård. På dette tidspunkt er han bøkkermester, og da ligger det i kortene at han har holdt på med det i noen år.

Vi har så langt ikke funnet ut mer om Tønnes Tønnesen – men videre leting i kirkebøker, aviser og andre kilder kan helt sikkert gi oss mer innsikt i hans liv.

Referanser

Litteratur og kilder