Tormod Hustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tormod Kristoffer Hustad (født 15. februar 1889 i Inderøy, død 19. august 1973) var arkitekt og politiker for Nasjonal Samling.

Hustad ble uteksaminert fra Norges Tekniske Høgskole (NTH) i høstsemesteret 1914. Fra 1923 var han ansatt ved NTH. Hustad tegnet flere større bygg, både private og offentlige. Hustad vant en internasjonal konkurranse om utformingen av NTH-ringen. Dette er en skole-ring for sivilingeniører og sivilarkitekter uteksaminert ved NTH, nå NTNU.

I Vidkun Quislings første regjering i april 1940 var Hustad utnevnt som landbruksminister. I september 1940 ble han utnevnt til kommissarisk statsråd i Arbeidsdepartementet. Han var arbeidsminister i Quislings regjering fra 1942 til 1944. I februar 1944 ble han etter tysk press og strid med Quisling fjernet fra regjeringen, og erstattet av Hans Skarphagen. I 1946 ble Hustad dømt til tvangsarbeid på livstid.

Hustad levde resten av sitt liv i Oslo. Han ble begravet på Ullern kirkegård i september 1973.

Kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Tormod Hustad» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.