Bergenhus festning

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergenhus festnings hovedport. Foto: Kristian Hunskaar.

Bergenhus festning ligger nordvest for Bryggen i Bergen og er en av de eldste og best bevarte festningene i landet. Den ble etablert med utgangspunkt i den gamle kongsgården på Holmen, og de to eldste bygningene er Håkonshallen fra ca. 1260 og Magnus Lagabøtes kastell fra cirka 1270, som på 1560-tallet ble bygd inn i Rosenkrantztårnet.

Fra slutten av 1000-tallet og fram til 1531 var festningsområdet et kirkelig sentrum i Bergen. Der lå Kristkirken på Holmen, som den gang var domkirke, bispegården, et dominikanerkloster og det kongelige kapellet. Kong Frederik I sørget for å få de kirkelige bygningene revet i 1531, slik at de militære anleggene skulle få bedre skuddfelt.

Festningsanlegget tok utgangspunkt i den gamle kongsgården og dens trebygninger. I første del av sin regjeringstid (1217-1263) anla kong Håkon Håkonsson en ringmur rundt bebyggelsen for å beskytte den. Under ham ble Bergen landets politiske sentrum, og festningen ble etter hvert utbygd med Håkonshallen og Magnus Lagabøtes kastell. I senmiddelalderen mistet Bergen posisjonen som politisk sentrum, men byen og festningen var fremdeles et sentrum for Vestlandet og Nord-Norge.

1600-tallet var Bergenhus en ren festning, og den ble i denne perioden utbygd og forsterket. Den var på sitt mest fullstendige omkring 1700, da anleggene på Holmen ble slått sammen med Sverresborg til ett anlegg. I kamp kom festningen bare ved én anledning - Slaget på Bergens våg i 1665, og da under ledelse av Johan Caspar de Cicignon.

Under andre verdenskrig var Bergenhus festning tyskernes hovedkvarter på Vestlandet, og den store betongbunkeren midt på festningsområdet ble bygd av sovjetiske krigsfanger. 20. april 1944 eksploderte et skip med sprengstoff på Vågen rett ved festningen, og festningen ble påført store skader. Straks etter at krigen var over, ble imidlertid restaureringsarbeidet satt igang.

Mellom 1945 og 1994 fungerte festningen som hovedkvarter for Distriktskommando Vestlandet, og deretter var den fram til 2002 under bestyrelse av Bergenhus regiment. Sjøforsvarets skoler overtok da og hadde kommandantskapet inntil 2006. Dette året fikk festningen egen kommandant og kommandantskap.

Siden 2002 er Forsvarets Regnskapsadministrasjon, Bergenhus Festningsmuseum og Bergenhus Heimevernsdistrikt 09 blitt etablert på festningen. Forsvarets Musikkorps Vestlandet og Vernepliktsverket i Bergen holder også til der. Totalt arbeider ca. 150 personer der - militært befal og sivile.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker