Billerud (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Billerud
Billerud 2013.jpg
Hovedbygningen og hagen på Billerud.
Foto: Øyvind Holmstad (2013)
Først nevnt: 1592
Sted: Østlia
Kommune: Østre Toten
Fylke: Oppland
Gnr.: 89
Bnr: 1
Postnummer: 2849

Billerud er en gard i Østlia i Østre Toten, sørøst for tettbebyggelsen på Kapp. Stedet har tidligere vært både embetsgard og aldershjem. I den nedre bygningen er det nå et kultursenter, Peder Balke-senteret. Senteret drives av Østre Toten kommune i samarbeid med Mjøsmuseet. Den øvre bygningen, som ble bygd som aldershjem, huser fra 2000-åra Peder Balkes hus, med blant annet kafé og interiørbutikk.

Gardsnavnet

I bokverket Norske Gaardnavne blir det antatt at navnet opprinnelig har lydt «Billaruð, som vel maa komme af et Mandsnavn Billi». Uttalen er /bi`lleru/.

Embetsgard

Eiendommen var fra 1767 til 1882 embetsgard, med eierne generalmajor Michael Darre, amtsfysikus Ernst Fredrik Eckhoff, sorenskriver Christopher Christian Weidemann og oberst Carsten Anker. På Billerud er et av Totens få private gravsteder. Dette ble oppretta av generalmajor Darre for ham og hans familie.

Hovedbygningen ble alt i 1923 freda, etter at antikvar Anders Bugge hadde vært på befaring i storgardsmiljøet på Toten. Bugge uttalte at bygningen «muligens (er) den av bygdens hus som eier den største harmoni og balanse i proportionerne». Det var sorenskriver Weidemann som ga bygningen dens nåværende utseende, med blant annet å bygge på andreetasjen.

Fra aldershjem til kultursenter

Skibladner sett fra Billerud i 2011.

I Weidemanns tid, i 1833/34, ble også salen dekorert av Peder Balke. Dette er bakgrunnen for at det ble Peder Balke-senter på Billerud. Kommunen kjøpte imidlertid eiendommen alt i 1902, for å bruke den som fattiggard. Dette ble seinere et ordinært aldershjem som holdt til på Billerud til 1985, da det ble erstatta av Kapp bo- og servicesenter.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.706039° N 10.894741° Ø