Brødrene Lerviks båtbyggeri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Brødrene Lerviks båtbyggeri holder til i Son i Vestby kommune, på Grønnlien ved Hølenselva. Stedet er også kjent som Værket fordi Åsbogen teglverk tidligere holdt til der. Båtbyggeriet ble etablert i 1948 av brødrene Tallak og Anfin Lervik, men historien går tilbake til 1926 da deres far Anders Tallaksen Lervik kom til Son.

Før han kom til Son, jobba Ander Tallaksen for Anker & JensenVollen i Asker. Opprinnelig var han fra plassen Lervika i Sannidal, som nå er en del av Kragerø kommune, og i stedet for å ta navn etter stedet han kom til brukte de Lervik som slektsnavn. Han kom til Son i 1926 med kone og fire barn: Tvillingene Knut (f. 1912) og Tallak (1912–2000), dattera Sandra (f. 1915) og yngsteman Anfin (1920–1998). Han fikk seg jobb på Soon Slip og Baatbyggeri, også kjent som Kugrava.

De to eldste sønnene, Knut og Tallak, begynte å jobbe sammen med faren allerede mens de fikk på folkeskolen. De lærte seg også faget ved å jobbe på andre båtbyggerier når det ikke var nok å gjøre på Kugrava. I 1946 begynte Tallak sammen med Anfin, som også kom inn i yrket, å bygge et skikkelig verksted på Værket. Tallak og Knut jobba på den tida på Kugrava, mens Anfin hadde jobb på Glennes verft. Året etter kom de første fartøyene fra båtbyggeriet, en 22 fot klinkbygd vadbåt til Sigvart Karlsen og en 22 fots klinkbygd snekke til Gerhard Gulliksen. Formelt ble firmaet etablert i 1948, og det året bygde de en jigg på fjorten fot og to snekker på 20 og 22 fot.

De bygde forskjellige slags båter, men det gikk mest i klinkbygde snekker. En av de større båtene de produserte i de tidligere årene var en 30 fots vadbåt til Sverre Andersen i Drammen. Noen år var det få bestillinger; i 1953 ble det ikke bygd en eneste båt der. Men brødrene klarte allikvel å holde liv i firmaet ved å bygge redningsflåter. Året etter gikk det bedre, for da bygde de en 28 fots hyttebåt i mahogny for Reidar Falthin i Oslo.

I 1955 og 1956 satte brødrene i gang med produksjon av finnjoller, og produserte ni slike. I 1956 kom også det første salget til USA, en 26 fots segl- og motorbåt. Året etter ble to seglbåter til sendt over dammen. Boren Knut kom på det tidspunktet også inn i firmaet, og de tre fortsatte å jobbe sammen til de var godt over pensjonsalderen. Fra 1960 kunne de bygge en større båt hver vinter. De hadde da begynt å lage motorkryssere på 24 til 40 fot, etter tegninger fra Otto Legaard Scheen i Drøbak. Den første, «La Paz», gikk til Claes Baage i Stockholm, mens den siste av motorkrysserne ble laget i 1968. Den var en 40 fots dieselkrysser til Jan Fixdal.

I 1971 ble den siste nybygde båten fra Brørdrene Lerviks båtbyggeri sjøsatt. Det var en 23 fots hyttesnekke som de egentlig skulle selge, men den endte opp som familiens egen fritidsbåt. Etter dette gikk firmaet over til å foreta reperasjoner på trebåter, samt at de hadde båtopplag og utleie av båtplasser. Anfin Lervik døde i 1998, og hans enke Olga Lervik drev firmaet videre sammen med Tallak. Verkstedet ble leid ut til Odd R. Wang fra Moss, som skulle pusse opp en båt. I 2001 ble det så inngått avtale med [[[Plaza Boats]], som begynte å drive båtbyggeriet med båtplasser og -opplag videre. Pr. 2015 drives det fortsatt under navnet Brødrene Lerviks båtbyggeri, med medlemmer av Lervikfamilien som eiere og interessenter.

Kilder

Koordinater: 59.5289225° N 10.6941118° Ø