Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Christian Semb Grimsgaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Semb Grimsgaard
Foto: Mathias Hansen/Nasjonalbiblioteket

Christian Semb Grimsgaard (født 1. august 1824 i Christiania, død 30. mai 1895 i Drammen) var generalmajor og kommandant på Fredriksten festning. Grimsgaard var også stortingsmann for Høyre. Han ble gift i 1848 i Skedsmo med Honorie Muldrup Schlytter.

Grimsgaard ble sekondløytnant i 1843, og etter å ha gjennomført Den militære høyskole ble han ansatt i Artilleribrigaden i 1847. Fra 1852 tjenestegjorde han i Generalstaben, fra 1856 som stabskaptein. I denne tiden var han også lærer ved Krigsskolen, og deltok i en rekke kommisjoner som utarbeidet militære tjenestereglementer. Han ble major i 1861 og oberstløytnant i 1864. Fra 1860 til 1866 var han referent av kommandosaker hos kongen i Stockholm, og i 1866 ble han oberst. Grimsgaard ble sjef for Generalstaben i 1872, i 1878 ble han generalmajor, og fra 1882 var han sjef for 1. Akershusiske Infanteribrigade og kommandant på Fredriksten festning. Han tok avskjed fra sin militære tjeneste i 1890, og ble da tollkasserer i Drammen.

Grimsgaard var aktiv i arbeidet for omorganisering av hæren, og fordi dette etter hvert ble et politisk spørsmål, ble han i 1880 innvalgt på Stortinget for Høyre. Verken han selv eller partiet var fornøyd med hans innsats der, og hans politiske liv ble avsluttet etter stortingssesjonen i 1882.

Kilde

  • Norsk biografisk leksikon


Forgjenger:
 Johan Didrik Schlømer Beichmann 
Sjef for Generalstaben
Etterfølger:
 Carl Georg With 
Forgjenger:
 Lars Marius Bing Broch 
Kommandanter på Fredriksten festning
Etterfølger:
 Hans Jacob Ræder