Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Den Norske Sagbladfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Den norske Sagbladfabrikks brevhode.

Bedriften Den Norske Sagbladfabrikk ble startet 1946 i Fredrikstad av direktør E. Slotfeldt Ellingsen, men den flyttet få år senere til lokaler i Nedre mølle og den tilliggende spinneribygningen i Sagdalen. Her ble det produsert sirkelsagblader og motorsager av merkene Comet og Bamse, samt barkemaskinen Bra-Kar. Fabrikken hadde 10 ansatte. Etter en tung periode ble fabrikken i 1962 nedlagt, og konkurrenten Jobu Mekaniske Verksted i Drøbak overtok det meste av produksjonsutstyret.

Bedriften hadde stor kompetanse på produksjon og oppsett av sirkelsagblader – fabrikken var på den tiden den eneste i landet. Rett etter krigen var det stor mangel på mange varer, og sagblader var intet unntak. En av de ansatte var spesialist på å file opp sagblad – dette måtte gjøres nøyaktig og kunne ikke foretas av hvem som helst. Sagblader med helt opp mot 2 meters diameter ble slipt opp i Sagbladfabrikken.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar 2007: Gisledal mølle. Et hundreårsminne for Strømmen. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.