Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Galgeberg (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Galgeberg 3 ligger på stedet hvor galgen sto.
Galgeberg omkring 1870. Det er en utbredt misforståelse at man omtrent midt på bildet kan se galgen; den var forlengst fjernet, og det man ser er en lyktestolpe lik den i forgrunnen. Fra Nordiska taflor.
Agdergata 1 ble reist i 1750 i forbindelse med retterstedet.
Foto: Pål Giørtz

Galgeberg er et strøk i Bydel Gamle Oslo, mellom Vålerenga og Gamlebyen. Stedsnavnet uttales lokalt /gæljəbær/, og kommer av at det var her byens rettersted lå fra middelalderen av. Galgeberg er også en adresse med tre eiendommer. Det er i dag ikke en tydelig gate, da eiendommene ligger på begge sider av Åkebergveien ved krysset Galgeberg / St. Halvards gate.

Retterstedet

I middelalderen het plassen Martestokker. Det er nevnt i forbindelse med kamper mellom Sverre Sigurdsson og baglerne i 1197, og i 1240 skal hertug Skule ha samlet sine tropper der før slaget mot Håkon Håkonsson. På et senere tidspunkt i middelalderen ble det satt opp galge, stegle og hjul og gapestokk der. Galgen som har gitt navn til området skal ha stått der boligkomplekset Galgeberg 3 nå ligger. Det er satt opp en blå plakett på bygningen som forteller om dette. Det meste av berget den sto på er sprengt bort. Under byggearbeidet på Galgeberg 3 ble det funnet knokler i jorden, som må stamme fra henrettede forbrytere som ble gravlagt der.

I forbindelse med retterstedet ble huset Agdergata 1 i Justiskroken reist i 1750. Bygningen er nå fredet. Den siste henrettelsen på Galgeberg fant sted i 1815, da Anders Flatebydalen ble halshugget av Anton Lædel for rovmord. Seinere ble Etterstadsletta brukt som rettersted.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.907436° N 10.779926° Ø