Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Gustav Wiksten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Gustav Wiksten (født 8. august 1894 i daværende tsardømmet Russland, nåværende Estland, død 28. juni 1982 i Norge) var båtkonstruktør og trebåtbygger i Vestfold, først i Stavern, deretter i Larvik. Han var også lokalpolitiker (Norges kommunistiske parti).

Liv

Wiksten tok hyre som sjømann og forlot Estland for å slippe tjeneste i tsarens hær. Han endte en dag opp i en amerikansk havneby rundstjålet for alt han eide. Løsningen ble hyre på den norske barken «Bonovento» som var hjemmehørende i Larvik og dit kom han i 1916.

Der ble et kortere opphold til et livslangt verk som båtbygger, først som ansatt ved Stavern Båtbyggeri fra 1923, hvor han overtok som innehaver i 1929 og siden som båtbygger under eget navn da han etablerte Wikstens Båtbyggeri i 1937. Den første Wikstenbåten, en 18 fots snekke i lerk ble satt sammen av gründeren hjemme på Langestrand. Han flyttet inn i et gammelt båtbyggeri (Skiringssalsgata 30) på Torstrand ikke så lenge etter og i 1955 flyttet båtbyggeriet inn i nye lokaler ved Smiestranda.

Bedriften ble overtatt av sønnen Hroar Wiksten i 1970, med Gustav Wiksten som ansatt fram til han pensjonerte seg i 1974, 80 år gammel. Ivar Hesselberg overtok båtbyggeriet i desember 1992.

Wikstenbåtene forbindes mest med den karakteristiske krummede krysserhekken og senere med de store plattgatterne i lerk og afromosia, konstruert og bygd av Hroar Wiksten.

Han var medlem av Larvik bystyre 1946-1955 og av Larvik formannskap 1948-1951.

Gustav Wikstens hjem var Fjellgata 8. Han var far til båtbyggeren Hroar Wiksten og morfaren til journalist Roger Wiksten Sørdahl i Østlands-Posten.

Kilder