Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Hans Jacob Ræder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Jacob Ræder
Foto: Illustrasjon hentet fra boken "Norske hær og flaate" av og utgitt av Abels kunstforl. (Kristiania, [1914])

Hans Jacob Theodor Wilhelm Ræder (født 19. september 1831 i Trondheim, død 3. juni 1920 i Vestre Aker) var generalmajor og kommandant på Fredriksten festning fra 1890 til 1899.

Ræder ble sekondløytnant i 1851, premierløytnant i 1857 og året etter adjutant i Generalstaben. I 1862 ble han kaptein, og tjenestegjorde ved 2. Akerhusiske Infanteribrigade, i Generalstaben og fra 1873 som major i Norske Jegerkorps. Etter en periode ved kommandoekspedisjonen i Stockholm ble han i 1888 oberst og sjef for Østerdalens Korps, og i 1890 ble han utnevnt til generalmajor, sjef for 1. Akershusiske Infanteribrigade og kommandant på Fredriksten festning. Han hadde stillingen til han gikk for aldersgrensen i 1899. Som kommandant viste han stor interesse for festningens historie og tradisjoner, og særlig spørsmålet om Karl XII’s død. Han var også formann i Haldens Minder.

Ræder var gift med sin kusine Francisca Margarethe Marianne Ræder, og var far til blant andre diplomaten Johan Georg Jacob Ræder (1877-1954).

Kilde

  • Norsk biografisk leksikon.


Forgjenger:
  Christian Semb Grimsgaard 
Kommandanter på Fredriksten festning
Etterfølger:
 Ole Hansen