Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Jostushuset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Jostushuset i 2006, på Son kystkultursenter.
Foto: Chris Nyborg (2006)

Jostushuset er et fiskerhus i akershusisk stil fra 1600- eller 1700-tallet i Son. Det står nå på Son kystkultursenter. Navnet kommer fra Jost eller Just Tallachsen, som kjøpte huset i 1799, og antas å være en forvanskning av «Josts hus».

Huset er en typisk akershusisk stue med to rom og inngang fra langsiden. Det er bygget i tømmer, med kledning av grovt tømmermannspanel. Det ble på et tidspunkt utvidet med et ekstra rom i tømmer mot nord og et todelt bislag i bindingsverk mot vest.

Det stod opprinnelig ved Son Torg, der Soon Seilforening nå har sitt klubbhus. På eiendommen var det også en sjøbu eller uthus. I 1864 tok handelsborger og skipper Andreas Johansen over huset, og i 1889 fulgte hans datter Julie Andresen, bedre kjent som Julie Jostus, som eier. Hun drev butikk i det nordre rommet, som også var sovekammers for Julie og hennes søster Anne. De brukte også kjøkkenet, mens stuen ble leid ut til skippere.

I 1950-årene ble uthuset revet, og i 1964 ble huset demontert og satt opp på Follo Museum i Drøbak.

Da Son kystkultursenter, som er en avdeling av Follo Museum, ble huset flyttet tilbake til Son. I 1991 ble det satt opp i Glenneparken, på kystkultursenterets område. Det er delvis innredet, og brukes til utstillinger. En bakerovn har blitt satt inn, og brukes til å bake brød på gammeldags vis. Dette er i tråd med hvordan huset ble brukt tidligere, da Julie Andresen drev kolonialhandel og bakte brød der.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.524148° N 10.687441° Ø