Ole Olsen Moene
Ole Olsen Moene (født 1839 på Moan i Oppdal, død 27. mai 1908 på Molund under Jamtseter samme sted) [1] var en treskjærer og husmann med vel 1600 arbeider på samvittigheten. De fleste arbeidene var nips og pyntegjenstander, men han sto blant annet bak altertavla i Lønset kirke, noen større skrin og enkelte drikkehorn. Moene var kjent utover Norges grenser, og den store detaljrikdommen skåret på små gjenstander var en del av hans stil. Utskjæringene er så detaljerte at det i mange tilfeller er behov for lupe for å få et riktig inntrykk av dem.
Moene var en beskjeden og anonym person som selv ikke tok mer enn ei krone dagen for arbeidet han utførte. Han hadde forhandlere til å omsette arbeidene for seg. Den tyske keiser Wilhelm bestilte en gang et skrin av Moene, og på 30-40 dager var det ferdig. Moene skulle ikke ha mer enn 30-40 kroner for skrinet, men da nektet keiseren å ta imot - var det så billig, måtte det være et dårlig utført skrin!
Moenes beskjedenhet har også bidratt til at det verken finnes fotografier av ham eller etterlatte papirer. Han levde hele sitt liv som ugift mann. I folketellinga 1900, der han er innført som treskjærer og husmann på Øvre Jamtseter, hadde han Kari Olsdatter (født 1852) hos seg som husholderske.
I Oppdal markeres 100-årsdagen for Ole Olsen Moenes død med ei utstilling av noen av hans arbeider. Det er planer om ei fast utstilling videre. I tillegg har Kjell Haugland skrevet bok om ham i forbindelse med markeringa.[2]
Eksterne lenker
- Moene og andre knivfolk. Inneholder blant annet bilder av noen av arbeidene hans.
- Forskjellig treskurd av Ole Olsen Moene på Randsfjordsmuseet/Digitalt museum.
- Ole Olsen i folketelling 1865 for Oppdal prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Ole Olsen Moene i folketelling 1875 for Oppdal prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Ole O. Moene i folketelling 1900 for Oppdal herred fra Digitalarkivet.
Eksterne lenker
Referanser
- ↑ Ministerialbok nr. 678A11 for Oppdal, s. 254, viser begravelsesinnførselen for Ole Olsen Moene.
- ↑ Reportasje i Opdalingen i forbindelse med at det var 100 år siden Moenes død.