Ragnhild Kaarbø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnhild Kaarbø.

Ragnhild Kaarbø (født 26. desember 1889, død 20. august 1949) var kunstmaler, født og oppvokst i Harstad, datter av Anna Elisabeth Kaarbø og Rikard Kaarbø. Hun var bare 11 år da faren døde. Hjemme på Kaarbøgården fikk hun sitt eget atelier i stabburet, og etter middelskole reiste hun til Celle i Tyskland og gikk på internatskole der. Impulsene derfra bidro til hennes yrkesvalg.

I 1909 dro hun til Kristiania for å studere ved Kunst- og håndverksskolen. Der var hun elev av Harriet Backer og Henrik Sørensen, som begge var påvirket av nye retninger innen fransk kunst. Etter ett år hos Backer reiste hun til Paris og ble elev hos ekspresjonisten Kees van Dongen. Hun behersket tysk og engelsk og tok også timer i fransk hos en katolsk prest i Harstad før hun reiste til Paris.

I 1911 deltok hun på utstillingen i Harstad - også benevnt Harstadutstillingen 1911, med 12 par kaffekopper i porselen, som hun hadde dekorert og diverse malte porselensvarer.

Harald Hanssen tok dette bildet av Harstad "sentrum" som Ragnhild må ha malt etter 1922, idet da ble metodistkirka innviet (Se tårnet)

Etter første verdenskrig ble det nye studieår i Paris. Blant annet hos kjente malere som André Lôthe, Pedro Araujo, og Fernand Lèger, en utpreget kubist som nok har påvirket hennes egen kubisme. Haakon Stenstadvold, som var en stor autoritet i norsk kunstliv og kritiker i Aftenposten i en årrekke, skrev om henne etter en minneutstilling i 1950: «Ragnhild Kaarbøs kubistiske forsøk er uten tvil de malerisk beste bilder av denne art som er gjort i Norge. Hun har vært merkelig ukjent. Jeg tror hun er verd mer.» Henrik Sørensen har kalt henne «den vemodige vagabond i norsk kunst».

Mot slutten av 1920-årene slo hun seg ned i Oslo og gikk over til å male ekspressive landskaper i figurativ stil. Om somrene reiste hun oftest hjem til Harstad, der hun gjerne stilte ut et par bilder for salg i Maja Kanstads blomsterforretning.

I 1930-årene slet hun økonomisk og bodde på atelieret sitt i Oslo. Som den bohemen hun var blitt, avslo hun tilbud fra sine søsken om hjelp til skikkelig bolig.

I 1945 fikk hun hjerneslag og mistet førligheten i venstre hånd, noe som var fatalt for henne fordi hun var venstrehendt. Da Harstad kunstforening ble startet i april 1935, var Ragnhild Kaarbø en av de første utstillerne.

Ragnhild Kaarbø er representert i Nasjonalgalleriet.

I Harstad kirkes vestibyle henger maleriet «Pinsefesten» - et abstrakt bilde av Ragnhild Kaarbø og i Harstad Bibliotek henger en puristisk komposisjon fra 1927.

I september 2011 fikk Ragnhild Kaarbø sitt eget rom i Galleri NordNorge i Harstad der kommunen har samlet 18 bilder fra ulike perioder i kunstnerens liv. Under åpningen av utstillingen fremførte Ola Bremnes en egen vise om Ragnhild Kaarbø.


Kilder