Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Sagdalen stoppested

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Sagdalen stoppested ble åpnet for trafikk 12. juli 1938. Det var stor uenighet om hva navnet burde være. På forhånd var det foreslått fem alternativer: Gisle, Gisledal, Sagdal, Seglen og Stalsberg. Vi ser at det var to som dreide seg om Gisle, og det nåværende navnet Sagdalen var altså ikke foreslått – i hvert fall ikke i bestemt form. Seglen var navnet på den første bomvokteren for Gamle Strømsvei som i rundt 50 år gikk i plan med jernbanen. Etter en inngående drøfting ble det til slutt flertall for navnet Sagdalen i Skedsmo herredsstyre.

NSB satte likevel opp skilt med navnet Sagdal. Først etter noen uker ble det endelige navnet fastsatt til Sagdalen. Norsk Jernbanemuseums bibliotek i Hamar har opplyst at den nærmeste rutetabell de finner gjelder for perioden 15.-31. oktober 1938. Her er Sagdalen allerede tatt i bruk som navn på det nye stoppestedet. Dermed var navnestriden avblåst.

Stoppestedet ble lagt på samme sted hvor Norges første bomvokterstue lå fra 1853 til 1903. Det første telegrammet i Norge ble sendt fra samme sted 19. desember 1853.

Litteratur og kilder