Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum/Arkiv Tema:Tips

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sidens innhold er arkivert fra Diskusjonsforumet og låst.
Vennligst ta opp ting vedrørende disse temaene på diskusjonsforumet med en henvisning hit dersom nye spørsmål oppstår.
Arkivets innhold vil fra tid til annen bli oppdatert med tråder fra diskusjonsforumet


Tekster til venstremargen

Husk at enkelte nettlesere bruker erstatningsfonter som er tettere enn andre. Firefox på Linux bruker en relativt stor font, mens IE bruker en mindre. Opera på Linux bruker en svært liten font. Generelt bør vi forsøke å unngå begreper som er for lange blant andre begreper som er kortere, fordi dette bryter leserytmen. Begreper som «Gamlebyen i Fredrikstad» er det vanskelig å gjøre noe med, men det er litt mer akseptabelt å gjøre slikt inne i en enkelt boks. Det er også en del slike lange begreper som dukker opp i verktøyboksen når en er innom enkelte typer sider, for eksempel brukersider. — John Erling Blad (Jeblad) 25. feb 2008 kl. 13:49 (CET)

Nasjonalbiblioteket scanner bøker

Nasjonalbiblioteket scanner gamle norske bøker. Dette er vel i og for seg kjent, men det nye nå er at de scannede dokumentene lenkes direkte fra Bibsys, slik at man ikke trenger en egen base eller et eget søk for å finne bøkene. Se også dette eksempelet. — John Erling Blad (Jeblad) 14. apr 2008 kl. 19:52 (CEST) (Notisen var opprinnelig på Tinget på Wikipedia)

Spennende! :-) Olve Utne 14. apr 2008 kl. 20:34 (CEST)

-holt og -legg i leksikonet

Artiklene Leksikon:-holt og Leksikon:-legg er sortert på bindestrek i Kategori:Norsk historisk leksikon. En defaultsort på holt i Leksikon:-holt ser ikke ut til å ha hjulpet på situasjonen i nevnte kategori, bare i Kategori:Ordforklaringer. Er det en krasj mellom {{nhl}} og {{defaultsort}}? --Kristian Hunskaar 28. aug 2008 kl. 09:58 (CEST)

Ser ut til at disse måtte tvinges på annet vis, kanskje andre har andre vis, men det jeg gjorde var å legge inn kategorien for hånd og ikke via mal i de to tilfellene, [[Kategori:Norsk historisk leksikon|Legg]]. Siri Johannessen (Siri J) 28. aug 2008 kl. 10:07 (CEST)
Vi må tillate tvang i enkelte tilfeller :) --Kristian Hunskaar 28. aug 2008 kl. 10:10 (CEST)
Siris løsning er den greieste for slike tilfeller. Det går an å trikse litt med malen også, men siden det er få tilfeller og dette ikke er noe det vil dukke opp flere av underveis er det like greit å bare gjøre det manuelt på en ryddig måte i stedet for å komplisere malen. Chris Nyborg (Cnyborg) 28. aug 2008 kl. 12:58 (CEST)

Lesestoff

Bestemor på nett

Det er en artikkel ute om hvordan eldre operer på nett. Dette er vel verd å legge seg på minne med tanke på nettstedets målgruppe. Se Forskning.no: Bestemor proff på nett. — John Erling Blad (Jeblad) 26. feb 2008 kl. 19:59 (CET)

Idag nåværende og andre lignende ord

Idag, nåværende, iår, ifjor og andre lignende ord er svært lett å bruke. Men, det kan være at de passer dårlig inn i teksten om ett eller ti år. Jeg har med optimisme rettet litt i dag, men det er mange tilbake. Nå er det vel ikke slik at alle skal fjernes eller byttes ut, men enkelte steder kan slike ord bli feil, særlig der det dreier seg om tidspunkt, dag eller år. Eller verdier som endrer seg, innbyggertall, jordbruksareal og slikt. Bare slik at dette er nevnt og at vi har det litt i bakhodet når vi skriver. -- Beste hilsen Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 09:10 (CEST)

Ikke uenig med deg, men hva med å da bytte ut idag med 2009 f.eks.? I en del tilfeller kan f.eks. et hus bygges om igjen senere, og da er det utydeligere om idag kun er fjernet... Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 10:53 (CEST)
Ja, så klart. Det er ikke så enkelt som å bare ta bort, det må selvsagt erstattes eller omskrives. Det gjør det litt arbeidskrevende. I flere tilfeller er det også unødvendig å endre, tror jeg, slik som her: Braker. Når det gjelder ombygning er det kanskje vanskelig å vite når, så en kan bruke 2009 eller Senere er/ble ... eller noe slikt [1]; [2]. Det går også å legge inn årstall som en referanse [3]. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 11:33 (CEST)
Du har rett i at det er vanskelig, og jeg pleier sjekke historikken og da bruke årstallet da artikkelen er lagt inn. Regner med at jeg har syndet ofte nok selv :S Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 12:06 (CEST)
“I dag (2009) er det bare nitten fastboende igjen” burde vel fungere noenlunde bra...? -- Olve Utne 26. apr 2009 kl. 20:09 (CEST)
Ja da, jeg vil ikke lage en lang historie ut av dette, bare skrive det inn som noe vi må ha med oss. Ingen kommer fra dette, jeg er selv en god kandidat til å bruke både idag og nåværende. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 20:31 (CEST)
Dermed vedtok vi den? ;) Dette er en vanlig fallgrube, som jeg tror de aller fleste vil ramle i för eller senere. Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 20:44 (CEST)

Bilder fra andre kilder

Se tyske bilder og Gamle bilder fra Norge om du leter etter gamle bilder som kan brukes. Siri Johannessen (Siri J) 21. sep 2009 kl. 20:10 (CEST)