Lokalhistoriewiki:Månedens dugnad 2016

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Uke 43 / Veke 43

Faksimile fra Aftenposten 10. oktober 2017; omtale av Aud Allergoth i anledning hennes 100-årsdag.

Hundreåringer er en kommentert tabell om personer som har blitt 100 år eller mer. Nordmenn blir stadig eldre, og pr. 2020 er forventa levealder 84,9 år for kvinner og 81,5 år for menn. Tilsvarende har tallet på hundreåringer økt markant de siste tiåra.

Mens det i 1900 bare var 30 hundreåringer her til lands, hadde tallet steget til 114 i 1971. Ved årsskiftet 2014/2015 var det 886 personer som var 100 år eller mer, og fortsatt var det klart flest kvinner som hadde oppnådd denne høye alderen, nemlig 729 mot bare 157 menn. I forhold til folketallet var det flest hundreåringer i fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Oslo. Pr. 2022 lever det 1309 personer som er 100 år eller eldre i Norge.   Les mer …
Kategori: Hundreåringer
Spirer:

Uke 44 / Veke 44

Om denne dugnaden:
Sydamer i Ålesund rundt 1900
I ukas dugnad om sydamer og sypiker setter vi fokus på et av de typiske kvinneyrkene som vi finner i mange av folketellingene og andre kilder for 1800- og utover 1900-tallet. Mange kvinner har hatt søm av nye klær eller omsøm som heltids- eller deltidsjobb helt fram til de siste tiårene, enten i hjemmet eller i konfeksjonsindustrien. Hensikten med dugnaden er å finne fram til flere historier om disse kvinnene. Skriv gjerne om sydamer i familien eller i nabolaget, ta med bilder av personene og gjerne utstyr de har brukt eller produkter de har laget.

Uke 45 / Veke 45

Om denne dugnaden: Lokalhistoriewiki.no har ein hovudartikkel om mjølkeramper, og det ligg per 4. november inne eit femtital bilde, hovudsakleg frå Nordmøre og deler av Gauldalen, Nord-Østerdalen og Østfold. Dugnaden denne veka blir å ta bilde av mjølkeramper andre stader i landet, og gjerne òg skrive artiklar om mjølkeramper (inkludert sosiale element, bruksendringar og gjenbruk) og tradisjonar i ditt nærområde. Du kan gjerne òg bidra med bilde og artiklar om mjølkeruter, meieri og liknande tilgrensande område.
Ein mjøkrampLjustadTustnaNordmøre.
Foto: Olve Utne (2010)
Ei mjølkerampe (nynorsk/bokmål) eller melkerampe (bokmål), dialektformer inkluderer mjelkeramp(e), melkramp, mjøkramp o.a., er ei plattform, ofte med vegger og tak, attmed vegen der mjølkspannene vart plassert så mjølkeruta lettast muleg kunne hente dei. Mjølkeramper vart vanlege frå kring 1920-åra og framover, da det vart sett opp mjølkeruter i staden for at bøndene sjølve førte mjølk og eventuelle foredla meieriprodukt til meieriet. Med overgangen frå mjølkespannslevering til tankbil i løpet av 1960- og 1970-åra vart det slutt på primærfunksjonen til mjølkerampene, men mange av dei står framleis — no som busskur, postkassestativ, bossdunkskur o.l.   Les mer …
Kategori: mjølkeramper
Spirer:
Ingen artikler oppfyller kriteria

Uke 46 / Veke 46

Finnmarks fylkesvåpen

Mange kommuner har altfor korte artikler på Lokalhistoriewiki, og det vil vi gjøre noe med. Vi starter i nord, med kommunene i Finnmark. Nedafor finner du en oversikt over kommuneartiklene, sortert etter antall tegn. Vi vil gjerne ha dem lenger, med informasjon om geografi, næringsliv, befolkning, kulturminner og annet spennende stoff. Men det er ikke alt: Vi vil også gjerne ha artikler om tettsteder, byer og bygder, om mennesker og om alt annet som har med Finnmarkskommunene å gjøre. Vi vil også gjerne ha flere bilder, og vi vil ha hjelp med å plassere de bildene vi allerede har. Du kan finne flere tips til arbeidsoppgaver på denne sida.

Kommuneartiklene sortert etter antall tegn:


Uke 47 / Veke 47

Flesberg IL selger nek. Klassisk dugnadsarbeid for idrettsforeninga. Faksimile fra Aftenposten 22. desember 1956.

Denne ukas dugnad handler om idrettslag. Organisert sport og idrett har vært drevet her i landet siden 1800-tallet, og virksomheten har ofte vært utprega lokal. Med et mindre eller større anlegg som sentrum, med omfattende dugnadsarbeid og med rivalisering mot nabobygda! Bidra med stoff om ei idrettsforening du kjenner til.

Se også kategorien idrettslag.

Uke 48 / Veke 48

Når skal neket henges ut? Når skal kakene bakes, juletreet pyntes, naboen hilses på og alt det andre vi må huske i julestria?
Foto: Ida Tolgensbakk

Ukas dugnad er å samle inn mer stoff om merkedager i desember. Det er i denne måneden at vi finner noen av de tradisjonene som står aller sterkest, knytt opp mot adventstid, jul og romjul.

Vi har allerede artikler fra Norsk historisk leksikon som forteller litt om mange av merkedagene, men disse kan vi ikke utvide, og vi vil ha mer. Vi oppfordrer derfor til å skrive artikler som går litt mer i dybden rundt tradisjoner knytta til merkedagene, både lokalt og nasjonalt. Vi ønsker oss også bilder, og vi vil veldig gjerne ha personlige minner i kjeldearkivet. Hva skal gjøres på de forskjellige dagene, hvilke tradisjoner har vi knytta til dem, og hva betyr de for oss i dag.

En oversikt over artiklene som finnes ligger i Kategori:Merkedager i desember. Vi har også laget en ønskeliste over artikler vi vil ha.

Uke 49 / Veke 49

Røros rådhus

Mange kommuner har altfor korte artikler på Lokalhistoriewiki, og det vil vi gjøre noe med. Denne uka tar vi kommunene i Trøndelag og Møre og Romsdal. Nedafor finner du en oversikt over kommuneartiklene, sortert etter antall tegn. Vi vil gjerne ha dem lenger, med informasjon om geografi, næringsliv, befolkning, kulturminner og annet spennende stoff. Men det er ikke alt: Vi vil også gjerne ha artikler om tettsteder, byer og bygder, om mennesker og om alt annet som har med de midtnorske kommunene å gjøre. Vi vil også gjerne ha flere bilder, og vi vil ha hjelp med å plassere de bildene vi allerede har. Diskusjon, forslag til arbeidsoppgaver osv. blir på denne sida.

De korteste kommuneartiklene sortert etter antall tegn:


Uke 50 / Veke 50

Om denne dugnaden: Denne måneden vil vi sette fokus på mat. Vi ønsker oss artikler om både nye og gamle matskikker, og om tradisjonsmat og gatemat med både lokal og internasjonal tilknytning.

Uke 51 / Veke 51

Om denne dugnaden: Denne uka vil vi sette fokus på mat. Vi ønsker oss artikler om både nye og gamle matskikker, og om tradisjonsmat og gatemat med både lokal og internasjonal tilknytning.

Uke 52 / Veke 52

Om denne dugnaden: Denne uka vil vi sette fokus på mat. Vi ønsker oss artikler om både nye og gamle matskikker, og om tradisjonsmat og gatemat med både lokal og internasjonal tilknytning.

Uke 53 / Veke 53

Om denne dugnaden: Denne uka vil vi sette fokus på mat. Vi ønsker oss artikler om både nye og gamle matskikker, og om tradisjonsmat og gatemat med både lokal og internasjonal tilknytning.