Østre Greverud (Nordre Follo gnr. 242/1 og 22): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(26 mellomliggende versjoner av 8 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
ØSTRE GREVERUD GÅRD gnr/bnr 42/1 og 42/22
{{Infoboks gard
| målform      = nb
| bgfarge      =
| navn          = Østre Greverud
| bilde        = 0217-0270002 østre Oppegård.jpg
| bildestr      =
| bildetekst    =
| altnavn      =
| førstnevnt    = [[1289]]
| sted          = [[Greverud (boligstrøk i Nordre Follo)|Greverud]]
| kommune      = [[Nordre Follo]]
| fylke        = [[Akershus fylke|Akershus]]
| gnr           = 242
| bnr          = 1 og 22
| postnr        = 1415
}}
<onlyinclude>'''[[Østre Greverud (Nordre Follo gnr. 242/1 og 22)|Østre Greverud]]''' er en gård i [[Nordre Follo]] (før kommunesammenslåingen 1. januar 2020 gnr. 42/1 og 42/22 i [[Oppegård kommune|Oppegård]]) som trolig ble ryddet i tidlig [[middelalder]], antagelig på 1000-tallet etter å ha vært en del av [[urgård]]en [[Fløysbonn]], og senere [[Sætre (Oppegård)|Sætre]], lenger sør.


Greverud (Greifarrud middelalder – Greiuarud 1289 – Greifuervdh 1542 – Greifuerudt 1557 – Greffuereut 1617 – Grefverud 1723) gård ble trolig ryddet i tidlig middelalder, antagelig på 1000-tallet etter å ha vært en del av urgården Fløysbonn, og senere Sætre, lenger sør.
Opprinnelig var Greverud én gård. I henhold til et [[skinnbrev]] (en avtale skrevet på skinn jf. ''[[Diplomatarium Norvegicum]]'') fra år 1289<ref>[http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=1149&s=n&str= ''Diplomatarium Norvegicum'', b.II s.25]</ref>, ble Greverud (Greivarud i Follo) bygslet fra hertug (senere konge) Haakon Magnus til Arne Gasse. Skinnbrevet forutsetter at kongen selv skulle få igjen halve gården etter at denne var ryddet. Arne Gasse fikk vestre del av gården som hadde sundtoll- og fiskerettigheter i [[Gjersjøen]]. Ifølge Greverud (Greifarrud middelalder – Greiuarud 1289 – Greifuervdh 1542 – Greifuerudt 1557 – Greffuereut 1617 Grefverud 1723).
Opprinnelig var Greverud én gård. I henhold til et skinnbrev (en avtale skrevet på skinn  
jf. Diplomatarium Norwegicum) fra år 1289, ble Greverud (Greivarud i Follo)  
bygslet fra hertug (senere konge) Haakon Magnus til Arne Gasse. Skinnbrevet forutsetter at kongen selv skulle få igjen halve gården etter at denne var ryddet. Arne Gasse fikk vestre del av gården som hadde sundtoll- og fiskerettigheter i Gjersjøen.
Den opprinnelige gården antas å ha vært Østre.  Deler av skogen ble solgt til Ljansgodset i 1803 og 1864 (samt husmannsplassen Østli). I 1889 ble Østre Greverud solgt til Jens Krogsti. Han bygger nytt bolighus i 1890 en midtkammerbygning i 1 ½ etasje (det som brant i 2001). Krogsti startet teglverk der Odlo senere hadde fabrikk. Den gikk konkurs, og Krogsti måtte gå fra gården. Den ble kjøpt av Olaus Hansen Tjernæs kjøpte gården. Som da var i denne familiens eie til kommunen overtok.
Østre Greverud ble altså drevet som gårdsbruk med forskjellige eiere fram til 1970-tallet.
I 1971 eksproprierte kommunen halvparten av innmarka med tanke på boligbygging. Dette ble det ikke noe av, og i 1987 foreslo Oppegård Idrettslag å utvikle gården til idrettspark og golfbane. Dette ble altså akseptert, men ikke uten videre. Diskusjonene pågikk lenge, det var markerte meninger om at kommunen ikke burde leie bort så store arealer for så liten leie, og at golfaktiviteten ville komme på bekostning av friluftslivet. Mange var redde for at passering over golfbanen ville bli forbudt i den beste tursesongen. 
Kommunen kjøpte imidlertid også resten av gården i 1988, med tanke på golfdrift. Innmarka er nå golfbane om sommerenj og skiarena om vinteren.


Den opprinnelige gården antas å ha vært Østre Greverud. Deler av skogen ble solgt til [[Ljansgodset]] i 1803 og 1864 (samt husmannsplassen Østli). I 1889 ble Østre Greverud solgt til eiendomsspekulant og malermester [[Jens Jacobsen Krogstie]] fra [[Løten]]. Han bygger nytt bolighus i 1890 – en [[midtkammerbygning]] i 1 ½ etasje (som brant i 2001). Krogstie startet teglverk der [[Odlo]] senere hadde fabrikk. Teglverket gikk konkurs, og Krogstie måtte selge gården i 1898 til forpakteren Olaus Hansen Tjernæs. Gården var i denne familiens eie til kommunen overtok. Fram til 1970-tallet ble Østre Greverud drevet som gårdsbruk med forskjellige eiere. </onlyinclude>


                              Bilde
I 1971 eksproprierte kommunen halvparten av innmarka med tanke på boligbygging. Dette ble det ikke noe av, og i 1987 foreslo [[Oppegård Idrettslag]] å utvikle gården til idrettspark og golfbane. Dette ble akseptert, men ikke uten videre. Diskusjonene pågikk lenge, det var markerte meninger om at kommunen ikke burde leie bort så store arealer for så liten leie, og at golfaktiviteten ville komme på bekostning av friluftslivet. Mange var redde for at passering over golfbanen ville bli forbudt i den beste tursesongen. Kommunen kjøpte imidlertid også resten av gården i 1988, med tanke på golfdrift. Innmarka er nå golfbane om sommeren og skiarena om vinteren.


Østre Greverud gård  1922. Den opprinnelige låven til venstre.
Av bygningene på gården er det bare stabburet (1918), [[drengestua]] og sidebygningen (1904) som er av gammel dato. Sidebygningen ble restaurert tilbake til opprinnelig utseende i 1998 og benyttes i dag av [[Oppegård golfklubb]] og [[Oppegård husflidslag]], da den opprinnelig steinbakeovnen er restaurert og benyttes ved spesielle begivenheter på tunet. Drengestua er den eldste (trolig 1870-tallet), siden den ble flyttet til nåværende plassering fra tomten hvor sidebygningen ble bygget. Den opprinnelige låven ble revet i 1927 og bygget større. Denne brant i 1970, og ble gjenoppbygget i 1972. Hovedbygningen er ny og bygget i samme form som den tidligere, men i moderne stil etter en brann i 2001.  
Drengestua ses til venstre bak sidebygningen (hvit).


Nederst i skråningen sør for hovedbygningen ses et steingjerde, som markerte et skille mellom gårdens hageanlegg og starten på veiforbindelsen mellom Østre og [[Vestre Greverud (Oppegård)|Vestre Greverud]] gård. Veien gikk omtrent i den veitrasèen som golfbanen har anlagt  mot vest og gikk inn i bebyggelsen omtrent på [[Greverudveien]].


Av bygningene gården er det bare stabburet (1918), drengestua og sidebygningen (1904) som er av gammel dato. Sidebygningen ble restaurert tilbake til opprinnelig utseende i 1998 og benyttes i dag av golfklubben og det lokale husmorlaget, da den opprinnelig steinbakeovnen er restaurert og benyttes ved spesielle begivenheter tunet. Drengestua er den eldste (trolig 1870-tallet), siden den ble flyttet til nåværende plassering fra tomten hvor sidebygningen ble bygget.  Den opprinnelige låven ble revet i 1927og bygget større. Denne brant i 1970, og ble gjenoppbygget i 1972. Hovedbygningen er ny og bygget i samme form som den tidligere, men i moderne stil etter en brann i 2001.  
[[Den Fredrikshaldske kongevei]] passerte gjennom tunet Østre Greverud gård fra ca. 1700-tallet. Trolig er det synlige rester av denne veien vi ser rett bak og øst for stabburet gården. Til tider har Østre Greverud vært både [[veiholdergård]], og [[postgård]] fra 1672.


Nordøst for gården, på andre siden av [[Den Fredrikshaldske kongevei|Kongeveien]] kan man se rester etter den gamle gårdssmia. Det var vanlig at smia befant seg noen meter unna selve gårdsanlegget, da det alltid var fare for antennelser.
Tidligere var det også en liten dam ved smia, på samme sted hvor den nåværende dam er tilrettelagt.


                              Bilde
På eiendommen, ca. 300 m mot nord og litt øst, er det funnet en 7000 år gammel øks (Nøstvedt-kulturen). Tunet på Østre Greverud gård ble valgt til kommunens tusenårssted i 2000.
   
 
Utsnitt av tunet på Østre Greverud gård med den tidligere
hovedbygningen som brant i år 2001. Stabburet sees til venstre.
 


Nederst i skråningen sør for hovedbygningen ses et steingjerde, som markerte et skille mellom gårdens hageanlegg og starten på veiforbindelsen mellom Østre og Vestre Greverud gård. Veien gikk omtrent i den veitrasèen som golfbanen har anlagt  mot vest og gikk inn i bebyggelsen omtrent på Greverudveien.
== Husmannsplasser ==
*[[Dammen under Østre Greverud|Dammen]]
*[[Greverudplass under Østre Greverud|Greverudplass]] (den såkalte ”fattigboligen” sør for gården)
*[[Grytebråten under Østre Greverud|Grytebråten]]
*[[Korsveien under Østre Greverud|Korsveien]]
*[[Nylenna under Østre Greverud|Nylenna]]
*[[Sagstua under Østre Greverud|Sagstua]]
*[[Østli under Østre Greverud|Østli]]
*Østlistuen?
*Slåtebrenna?


Den Fredrikshaldske Kongevei passerte gjennom tunet på Østre Greverud gård fra ca. 1700-tallet. Trolig er det synlige rester av denne veien vi ser rett bak og øst for stabburet på gården. 
Til tider har Østre Greverud vært både veiholdergård, og postgård fra 1672.


Nordøst for gården, på andre siden av Kongeveien kan man se rester etter den gamle gårdssmia. Det var vanlig at smia befant seg noen meter unna selve gårdsanlegget, da det alltid var fare for antennelser.
== Referanser ==
Tidligere var det også en liten dam ved smia, på samme sted hvor den nåværende dam er tilrettelagt.
<references />


På eiendommen, ca. 300 m mot nord og litt øst, er det funnet en 7000 år gammel øks (Nøstvedt-kulturen).
== Kilder ==
Husmannsplasser: Dammen Greverudplass (den såkalte ”fattigboligen” sør for gården), Grytebråten, Korsveien, Nylenna, Sagstua, Østli, Østlistuen (?) og Slåtebrenna (?).
* Baneguide for Oppegård Golfklubb, historieinfo.
Tunet på Østre Greverud gård ble valgt til kommunens tusenårssted i år 2000.
{{oppegård leksikon}}
{{bm}}


Kilder:   Oppegård Leksikon v/Erik Ballangrud -  Oppegård Historielags hjemmeside.  Banegude for Oppegård Golfklubb, historieinfo.
[[Kategori:Garder]]
[[Kategori:Nordre Follo kommune]]
[[Kategori:Oppegård (tidligere kommune)]]

Nåværende revisjon fra 29. apr. 2024 kl. 07:45

Østre Greverud
0217-0270002 østre Oppegård.jpg
Først nevnt: 1289
Sted: Greverud
Fylke: Akershus
Kommune: Nordre Follo
Gnr.: 242
Bnr: 1 og 22
Postnummer: 1415

Østre Greverud er en gård i Nordre Follo (før kommunesammenslåingen 1. januar 2020 gnr. 42/1 og 42/22 i Oppegård) som trolig ble ryddet i tidlig middelalder, antagelig på 1000-tallet etter å ha vært en del av urgården Fløysbonn, og senere Sætre, lenger sør.

Opprinnelig var Greverud én gård. I henhold til et skinnbrev (en avtale skrevet på skinn jf. Diplomatarium Norvegicum) fra år 1289[1], ble Greverud (Greivarud i Follo) bygslet fra hertug (senere konge) Haakon Magnus til Arne Gasse. Skinnbrevet forutsetter at kongen selv skulle få igjen halve gården etter at denne var ryddet. Arne Gasse fikk vestre del av gården som hadde sundtoll- og fiskerettigheter i Gjersjøen. Ifølge Greverud (Greifarrud middelalder – Greiuarud 1289 – Greifuervdh 1542 – Greifuerudt 1557 – Greffuereut 1617 – Grefverud 1723).

Den opprinnelige gården antas å ha vært Østre Greverud. Deler av skogen ble solgt til Ljansgodset i 1803 og 1864 (samt husmannsplassen Østli). I 1889 ble Østre Greverud solgt til eiendomsspekulant og malermester Jens Jacobsen Krogstie fra Løten. Han bygger nytt bolighus i 1890 – en midtkammerbygning i 1 ½ etasje (som brant i 2001). Krogstie startet teglverk der Odlo senere hadde fabrikk. Teglverket gikk konkurs, og Krogstie måtte selge gården i 1898 til forpakteren Olaus Hansen Tjernæs. Gården var i denne familiens eie til kommunen overtok. Fram til 1970-tallet ble Østre Greverud drevet som gårdsbruk med forskjellige eiere.

I 1971 eksproprierte kommunen halvparten av innmarka med tanke på boligbygging. Dette ble det ikke noe av, og i 1987 foreslo Oppegård Idrettslag å utvikle gården til idrettspark og golfbane. Dette ble akseptert, men ikke uten videre. Diskusjonene pågikk lenge, det var markerte meninger om at kommunen ikke burde leie bort så store arealer for så liten leie, og at golfaktiviteten ville komme på bekostning av friluftslivet. Mange var redde for at passering over golfbanen ville bli forbudt i den beste tursesongen. Kommunen kjøpte imidlertid også resten av gården i 1988, med tanke på golfdrift. Innmarka er nå golfbane om sommeren og skiarena om vinteren.

Av bygningene på gården er det bare stabburet (1918), drengestua og sidebygningen (1904) som er av gammel dato. Sidebygningen ble restaurert tilbake til opprinnelig utseende i 1998 og benyttes i dag av Oppegård golfklubb og Oppegård husflidslag, da den opprinnelig steinbakeovnen er restaurert og benyttes ved spesielle begivenheter på tunet. Drengestua er den eldste (trolig 1870-tallet), siden den ble flyttet til nåværende plassering fra tomten hvor sidebygningen ble bygget. Den opprinnelige låven ble revet i 1927 og bygget større. Denne brant i 1970, og ble gjenoppbygget i 1972. Hovedbygningen er ny og bygget i samme form som den tidligere, men i moderne stil etter en brann i 2001.

Nederst i skråningen sør for hovedbygningen ses et steingjerde, som markerte et skille mellom gårdens hageanlegg og starten på veiforbindelsen mellom Østre og Vestre Greverud gård. Veien gikk omtrent i den veitrasèen som golfbanen har anlagt mot vest og gikk inn i bebyggelsen omtrent på Greverudveien.

Den Fredrikshaldske kongevei passerte gjennom tunet på Østre Greverud gård fra ca. 1700-tallet. Trolig er det synlige rester av denne veien vi ser rett bak og øst for stabburet på gården. Til tider har Østre Greverud vært både veiholdergård, og postgård fra 1672.

Nordøst for gården, på andre siden av Kongeveien kan man se rester etter den gamle gårdssmia. Det var vanlig at smia befant seg noen meter unna selve gårdsanlegget, da det alltid var fare for antennelser. Tidligere var det også en liten dam ved smia, på samme sted hvor den nåværende dam er tilrettelagt.

På eiendommen, ca. 300 m mot nord og litt øst, er det funnet en 7000 år gammel øks (Nøstvedt-kulturen). Tunet på Østre Greverud gård ble valgt til kommunens tusenårssted i 2000.

Husmannsplasser


Referanser

Kilder

  • Baneguide for Oppegård Golfklubb, historieinfo.


Oppegård kommune våpen.svg Østre Greverud (Nordre Follo gnr. 242/1 og 22) er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.