Østre Toten kommune: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Lenke)
m (Tilbakestilte endring av Hanne Lillevold (samtale · blokker) til siste versjon av Aslak Kittelsen)
Linje 16: Linje 16:
| innbyggernavn        = [[Østertotning]]
| innbyggernavn        = [[Østertotning]]
}}
}}
<onlyinclude>{{thumb høyre|Rånåby 1867.jpg|Få norske bygder har hatt større klasseskiller enn Østre Toten. På dette bildet fra storgarden [[Rånåby]] (Rogneby) er sjølfolka foran og husmennene bak. Foto fra 1867 (ukjent fotograf).}}'''[[Østre Toten kommune|Østre Toten]]''' er en [[kommune]] i [[Oppland]]. Den grenser mot [[Vestre Toten]] i vest, [[Gjøvik kommune|Gjøvik]] og [[Ringsaker kommune|Ringsaker]] i nord og [[Hurdal]] mot sør. Mot øst ligger [[Mjøsa]]. Folkemengden pr. 1. januar 2008 er 14.459. Snaut halvparten av befolkningen er bosatt i kommunens tettsteder. [[Lena]] er administrasjonssenteret, men [[Kapp]] har flest innbyggere (ca. 2000 pr. 2008). De øvrige tettstedene er [[Skreia]], [[Kolbu (Østre Toten)|Kolbu (Ner-Kolbu)]], [[Nordlia]], [[Lensbygda]] og [[Sletta]]. Lena har eget [[Lena vinmonopol|vinmonopol]].
<onlyinclude>{{thumb høyre|Rånåby 1867.jpg|Få norske bygder har hatt større klasseskiller enn Østre Toten. På dette bildet fra storgarden [[Rånåby]] (Rogneby) er sjølfolka foran og husmennene bak. Foto fra 1867 (ukjent fotograf).}}'''[[Østre Toten kommune|Østre Toten]]''' er en [[kommune]] i [[Oppland]]. Den grenser mot [[Vestre Toten]] i vest, [[Gjøvik kommune|Gjøvik]] og [[Ringsaker]] i nord og [[Hurdal]] mot sør. Mot øst ligger [[Mjøsa]]. Folkemengden pr. 1. januar 2008 er 14.459. Snaut halvparten av befolkningen er bosatt i kommunens tettsteder. [[Lena]] er administrasjonssenteret, men [[Kapp]] har flest innbyggere (ca. 2000 pr. 2008). De øvrige tettstedene er [[Skreia]], [[Kolbu (Østre Toten)|Kolbu (Ner-Kolbu)]], [[Nordlia]], [[Lensbygda]] og [[Sletta]]. Lena har eget [[Lena vinmonopol|vinmonopol]].


Østre Toten er den største [[landbruk]]skommunen i Oppland, noe som gjenspeiles i valget av en [[potet]]plante som symbol i [[kommunevåpen]]et.</onlyinclude> Landbruket har etter andre verdenskrig imidlertid fått stadig mindre betydning for sysselsettinga, og en stor del av østretotningene pendler til arbeid i nabokommunene [[Gjøvik]] og [[Vestre Toten]].
Østre Toten er den største [[landbruk]]skommunen i Oppland, noe som gjenspeiles i valget av en [[potet]]plante som symbol i [[kommunevåpen]]et.</onlyinclude> Landbruket har etter andre verdenskrig imidlertid fått stadig mindre betydning for sysselsettinga, og en stor del av østretotningene pendler til arbeid i nabokommunene [[Gjøvik]] og [[Vestre Toten]].

Sideversjonen fra 2. aug. 2012 kl. 14:25

Østre Toten kommune
0528 Ostre Toten komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0528
Fylke Oppland
Kommunesenter Lena
Areal 75.51  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 75.51  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Grunnlagt 1837
Sammenslåing(er) 1964: Kolbu
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Mal:Thumb høyreØstre Toten er en kommune i Oppland. Den grenser mot Vestre Toten i vest, Gjøvik og Ringsaker i nord og Hurdal mot sør. Mot øst ligger Mjøsa. Folkemengden pr. 1. januar 2008 er 14.459. Snaut halvparten av befolkningen er bosatt i kommunens tettsteder. Lena er administrasjonssenteret, men Kapp har flest innbyggere (ca. 2000 pr. 2008). De øvrige tettstedene er Skreia, Kolbu (Ner-Kolbu), Nordlia, Lensbygda og Sletta. Lena har eget vinmonopol.

Østre Toten er den største landbrukskommunen i Oppland, noe som gjenspeiles i valget av en potetplante som symbol i kommunevåpenet. Landbruket har etter andre verdenskrig imidlertid fått stadig mindre betydning for sysselsettinga, og en stor del av østretotningene pendler til arbeid i nabokommunene Gjøvik og Vestre Toten.

Østre Toten oppsto som administrativ enhet i 1826, da det gamle Toten prestegjeld ble delt i to, i Østre og Vestre Toten. Kolbu kommune, som i 1908 ble skilt ut fra Vestre Toten, ble i 1964 innlemma i Østre Toten. I 2003 ble grensa mot Vestre Toten justert, ved Ner-Kolbu, og dette førte til at kommunens innbyggertall økte med omtrent 500. Seinere har folketallet vært ganske stabilt.

En person fra Østre Toten kalles en østertotning.

Se også