Absalon Beyer (lagmann): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Absalon Beyer (lagmann)''' var lagmann i Fredrikstad fra 1660 til 1662. ==Embetskarriere== Beyer ble bestallet etter forrige lagmann, Hans Nilsen Ferslew, med samme...)
 
 
(8 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Absalon Beyer (lagmann)|Absalon Beyer]]''' var [[lagmann]] i [[Fredrikstad]] fra 1660 til 1662.
'''[[Absalon Beyer (lagmann)|Absalon Christopherssøn Beyer]]''' var [[lagmann]] i [[Fredrikstad]] fra 1660 til 1662.
 
==Slekt==
 
 


==Embetskarriere==
==Embetskarriere==


Beyer ble bestallet etter forrige lagmann, [[Hans Nilsen Ferslew]], med samme rettigheter som ham den 19. mars 1660.<ref>''Norske Rigs-Registranter'', bd. XII, s. 315f.</ref> Årsaken var at Hans Nilsen var fengslet av svenskene. Beyer avstod embetet til neste lagmann, [[Christen Jensen (lagmann)|Christen Jensen]], våren 1662. Han hadde fratrådt før 8. juli 1662 for da fikk [[Iver Krabbe]] befaling om å gi fogdene i [[Smålenene]] beskjed om at de snarets må innkassere den [[lagmannstoll]]en som bøndene skylder tidligere lagmann Absalon Beyer.<ref>''Norske kongebrev'', bd. I, sak 1662:166.</ref>
Etter at han deponerte ved [[Bergen katedralskole]] i 1643 vet vi ikke hva han foretok seg de neste femten årene. I 1658 dukker han så opp i Fredrikstad som krigssekretær ved armeen sønnafjells.
 
Beyer ble bestallet etter forrige lagmann, [[Hans Nilsen Ferslew]], med samme rettigheter som ham den 19. mars 1660.<ref>''Norske Rigs-Registranter'', bd. XII, s. 315f.</ref> Årsaken var at Hans Nilsen var fengslet av svenskene. Beyer avstod embetet til neste lagmann, [[Christen Jensen (lagmann)|Christen Jensen]], våren 1662. Han hadde fratrådt før 8. juli 1662 for da fikk [[Iver Krabbe]] befaling om å gi fogdene i [[Smålenene]] beskjed om at de snarest må innkassere den [[lagmannstoll]]en som bøndene skylder tidligere lagmann Absalon Beyer.<ref>''Norske kongebrev'', bd. I, sak 1662:166.</ref>  
 
Han skal i 1664 ha blitt inspektør for handelen og navigasjonen i [[Nordlandenes amt|Nordlandene]], og i 1667 skal han ha fått overdratt flere gårder, [[tiende]]n og [[leidang]]en i [[Ryfylke]].


==Kommissær==
==Kommissær==


Den 17. mai 1661 fikk Beyer og [[Tønne Huitfeldt]] befaling om å være kommissærer og foreta en undersøkelse i en sak mellom jomfru [[Ide Lange]] mot [[Anders Madsen (borgermester)|Anders Madsen]], borgermester i [[Tønsberg]] og begge borgermestrene i [[Skien]] om [[Larvik]]s handel og kjøpmannskap.<ref>''Norske kongebrev'', bd. I, sak 1661:92.</ref>  
Den 17. mai 1661 fikk Beyer og [[Tønne Huitfeldt]] befaling om å være kommissærer og foreta en undersøkelse i en sak mellom jomfru [[Ide Lange]] mot [[Anders Madsen (1609–1670)]], borgermester i [[Tønsberg]], og begge borgermestrene i [[Skien]] om [[Larvik]]s handel og kjøpmannskap.<ref>''Norske kongebrev'', bd. I, sak 1661:92.</ref>


==Familie==
==Familie==


Trass i at det er flere familier Beyer på denne tiden har det ikke lyktes å identifisere Beyers opphav. Siden han fikk embetet under avslutningen av krigen mellom Danmark og Sverige, må han trolig ha hatt betydelig tillit hos det danske riksstyret.
Han var sønn av en Christopher Beyer fra [[Bergen]]. Det er uklart hvem dette var, men han skal ha vært en etterkommer av [[Absalon Pederssøn Beyer]]. Trass i at det er flere familier Beyer på denne tiden har det ikke lyktes å identifisere Beyers opphav. Siden han fikk embetet under avslutningen av krigen mellom Danmark og Sverige, må han trolig ha hatt betydelig tillit hos det danske riksstyret.


==Referanser==
==Referanser==


<references/>
<references/>
==Litteratur og kilder==
* [http://absalonpedersonbeyer.slektenbeyer.com/getperson.php?personID=I813&tree=123abc Lagmann Absalon Christophersen Beyer] på nettsida Absalon Pederssøn Beyer.


{{Fiat justitia}}
{{Fiat justitia}}
Linje 23: Linje 35:
[[Kategori:Lagmenn]]
[[Kategori:Lagmenn]]
[[Kategori:Fredrikstad kommune]]
[[Kategori:Fredrikstad kommune]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 2. apr. 2023 kl. 19:01

Absalon Christopherssøn Beyer var lagmann i Fredrikstad fra 1660 til 1662.

Slekt

Embetskarriere

Etter at han deponerte ved Bergen katedralskole i 1643 vet vi ikke hva han foretok seg de neste femten årene. I 1658 dukker han så opp i Fredrikstad som krigssekretær ved armeen sønnafjells.

Beyer ble bestallet etter forrige lagmann, Hans Nilsen Ferslew, med samme rettigheter som ham den 19. mars 1660.[1] Årsaken var at Hans Nilsen var fengslet av svenskene. Beyer avstod embetet til neste lagmann, Christen Jensen, våren 1662. Han hadde fratrådt før 8. juli 1662 for da fikk Iver Krabbe befaling om å gi fogdene i Smålenene beskjed om at de snarest må innkassere den lagmannstollen som bøndene skylder tidligere lagmann Absalon Beyer.[2]

Han skal i 1664 ha blitt inspektør for handelen og navigasjonen i Nordlandene, og i 1667 skal han ha fått overdratt flere gårder, tienden og leidangen i Ryfylke.

Kommissær

Den 17. mai 1661 fikk Beyer og Tønne Huitfeldt befaling om å være kommissærer og foreta en undersøkelse i en sak mellom jomfru Ide Lange mot Anders Madsen (1609–1670), borgermester i Tønsberg, og begge borgermestrene i Skien om Larviks handel og kjøpmannskap.[3]

Familie

Han var sønn av en Christopher Beyer fra Bergen. Det er uklart hvem dette var, men han skal ha vært en etterkommer av Absalon Pederssøn Beyer. Trass i at det er flere familier Beyer på denne tiden har det ikke lyktes å identifisere Beyers opphav. Siden han fikk embetet under avslutningen av krigen mellom Danmark og Sverige, må han trolig ha hatt betydelig tillit hos det danske riksstyret.

Referanser

  1. Norske Rigs-Registranter, bd. XII, s. 315f.
  2. Norske kongebrev, bd. I, sak 1662:166.
  3. Norske kongebrev, bd. I, sak 1661:92.

Litteratur og kilder


Fiat-justitia medium.jpg Absalon Beyer (lagmann) er en del av prosjektet Fiat justitia! Lagmennene i Norge 1607–1797. Den er basert på materiale som ble innsamla da Hans Eyvind Næss skrev boka Fiat justitia! Lagmennene i Norge 1607–1797 (Riksarkivet 2014), og er lagt ut på Lokalhistoriewiki under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.