Anton Schjøth: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(familie pluss bedre kilde)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 21: Linje 21:
* [http://www.nb.no/nbsok/search?action=search&mediatype=b%C3%B8ker&format=Digitalt%20tilgjengelig&CustomDateFrom=&CustomDateTo=&pageSize=25&sortBy=ranking&searchString=creator:Schj%C3%B8th,anton Digitaliserte bøker av Schjøth] hos [[Nasjonalbiblioteket]].
* [http://www.nb.no/nbsok/search?action=search&mediatype=b%C3%B8ker&format=Digitalt%20tilgjengelig&CustomDateFrom=&CustomDateTo=&pageSize=25&sortBy=ranking&searchString=creator:Schj%C3%B8th,anton Digitaliserte bøker av Schjøth] hos [[Nasjonalbiblioteket]].


{{Wikipedia|no|Anton Schjødt}}
{{Wikipedia|no|Anton Schjøht}}


{{DEFAULTSORT:Schjøth, Anton}}
{{DEFAULTSORT:Schjøth, Anton}}

Sideversjonen fra 20. apr. 2014 kl. 10:09

Anton Christian Gunerus Schjøth (født 6. februar 1807 i Larvik, død 17. september 1872) var embetsmann, lærer, forfatter og filantrop. Han var sønn av kjøpmann Erich Schjøth (1776–1824) og Thorine Christine Holst (1779–1858), og ble gift i 1838 i Christiania med Barbara Marie Wyller (1820–1892).

Han ble undervist i sogneprest Andreas Schroeters skole i Sandefjord 1813-1816, siden privat i hjemmet i Larvik, dels av lærer Hans Hansson, dels av prest C. F. Haussmann. Da faren døde måtte Anton Schjødt avbryte de påbegynte studiene og ble ansatt på kontoret til Handelshuset N. A. Andresen i Kristiania. Den jobben måtte han forlate etter halvannet år på grunn av tiltagende tunghørthet. Schjødt bestyrte deretter morens handelsforretning i Larvik, avla handeleksamen og jobbet deretter et par år på kontoret til svogeren, tollkasserer Kamstrup, i Kragerø.

I 1829 dro Schjødt til Kristiania, avla preliminæreksamen og fikk i 1830 ansettelse som kopist i Revisjonsdepartementet. I 1833 tok han juridisk embetseksamen med «anden karakter».

Schjødt ble 1. februar 1839 konstituert som og 15. januar 1842 utnevnt til fullmektig i Revisjonsdepartementet. Han var fra 1. juli 1853 lærer i handelsvitenskapene, bokholderi og regning, ved «Christiania Handelsinstiutt».

Schjøth og banksjef Fritz Heinrich Frølich skaffet kommunal støtte for småhusprosjektet FrølichbyenSt. Hanshaugen i Oslo.

«Taknemmelige elever» reiste våren 1879 en minnestein på hans grav på Vår Frelsers gravlund, med hans portrettmedaljong utført i marmor.

Schjøth har fått Anton Schjøths gate i Oslo oppkalt etter seg.


Kilder

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Anton Schjøht» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.