Basarhallene (Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Kallrustad flyttet siden Basarhallene til Basarhallene (Oslo))
(→‎Kilder: Nettbiblioteket)
Linje 13: Linje 13:


==Kilder==
==Kilder==
* Boye, Else 1989. ''Kristiania - inn i den nye tid: en fotokavalkade''. Gyldendal Norsk Forlag.  
* Boye, Else 1989. ''Kristiania - inn i den nye tid: en fotokavalkade''. Gyldendal Norsk Forlag. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2008060904002}}.
* [https://www.oslobyleksikon.no/side/Basarhallene Basarhallene] i ''[[Oslo byleksikon]]''
* [https://www.oslobyleksikon.no/side/Basarhallene Basarhallene] i ''[[Oslo byleksikon]]''
* Steen, Tryggve B. 1944. ''Syv og en halv krone uken - Skildringer fra et gammelt Kristianiakontor 1910-12''. Johan Grundt Tanum, Oslo.
* Steen, Tryggve B. 1944. ''Syv og en halv krone uken - Skildringer fra et gammelt Kristianiakontor 1910-12''. Johan Grundt Tanum, Oslo. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2007011100076}}.


[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Handel]]
[[Kategori:Handel]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 25. jul. 2023 kl. 13:32

Basarhallene omkring 1928. Ukjent fotograf.
Basarhallenes inngang fra Youngstorget, ca. 1890-1900.

Basarhallene var navnet på salgshaller ved det som het Nytorget, nå Youngstorget i Oslo. Det var tre store haller, Gjerdrumsbasaren, Glasshusene og Thaulowbasaren. Her ble det solgt alle slags varer: husgeråd og nips såvel som mat og klær. Hallene strakk seg gjennom kvartalet fra torget til Storgata [1]. I kjelleren under hallene ble ølkneipa Bazarhallen til i 1885. Hele kvartalet ble revet da Folketeaterbygningen skulle oppføres på tomta.

Basarhallene er omtalt mange steder i memoarlitteraturen fra hovedstaden fra slutten av 1800-tallet og framover. I Tryggve B. Steens bok om et handels- og kontorliv i Kristiania rundt 1910 gir han dette bildet av kontrastene i Basarhallene:

Det mest spennende var dengang jeg hentet seks tusen kroner - et uhyre beløp i småsedler - hos en slakter som hadde utsalg i Basarhallene ved Youngstorvet.

Basarhallene var et stykke Kristiania av aller morsomste slags, med forretninger i nærsagt alle bransjer og med en tone over seg av både velstand og armod. Mens en fattig stakkar eller en dranker i de øvre regioner av hallen solgte sitt siste plagg for usle ører, sto for eksempel jeg nedenunder og tellet opp seks tusen kroner i svære seddelbunker - - - Basarhallene var maleriske, og heldigvis er de blitt foreviget mange ganger, før den mektige koloss Folketeaterbygningen reiste seg på plassen[2].

Referanser

  1. Oslo Byleksikon, Boye 1989 side 82.
  2. Steen side 100-101

Kilder